Μια λεπτομέρεια και ένα σωσίβιο...

Μια λεπτομέρεια και ένα σωσίβιο...

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν κάτι να πουν. Δεν τους άκουσε σχεδόν κανένας, ούτε η κυβέρνηση, ούτε καν οι συνάδελφοί τους. Οι ενστάσεις τους για μια τροπολογία που ήρθε στη βουλή, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες. Δεν συζητήθηκαν καν. Η τροπολογία ψηφίστηκε χωρίς συζήτηση. Τα Μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν πρόβαλλαν τον θέμα, τα Μέσα που δεν την στηρίζουν, πρόβαλλαν την διαφοροποίηση των βουλευτών ως θέμα εσωκομματικών τριγμών. Για το περιεχόμενο της τροπολογίας, μάθαμε λίγα.

Πριν από περίπου 20 ημέρες, η δευτεροβάθμια επιτροπή εκδίκασης προσφυγών που κάνουν οι πρόσφυγες στους οποίους δεν δίνεται άσυλο, έβγαλε μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε σημαντική. Θεώρησε την Τουρκία μη ασφαλή Τρίτη χώρα και ανέστειλε την επιστροφή Σύρου πρόσφυγα σ αυτήν. Η απόφαση κρίθηκε σημαντική, όχι μόνο επειδή η Τουρκία κρίθηκε μη ασφαλής (έτσι την έχει χαρακτηρίσει η Διεθνής Αμνηστία και πολλές ακόμα οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), αλλά και επειδή δημιουργείτο ένα προηγούμενο. Δημιουργείτο βάσιμο ενδεχόμενο ν ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες αποφάσεις.

Η προαναφερόμενη τροπολογία (που κατατέθηκε από τον Μουζάλα), είχε απόλυτη σύνδεση με αυτή την εξέλιξη. Προβλέπει την αλλαγή της σύνθεση των επιτροπών που εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου με την τοποθέτηση δικαστών. Οι πέντε βουλευτές σημείωσαν σε επιστολή τους ότι κάτι τέτοιο όχι απλά δεν περιλαμβανόταν στο κύρωση της συμφωνίας που ψήφισαν (συμφωνία Ε.Ε.με Τουρκία), όχι μόνο ότι βρίσκεται στα όρια της συνταγματικότητας (δε επιτρέπεται η συμμετοχή δικαστών σε διοικητικά όργανα) αλλά και ότι βρίσκεται απέναντι της θέση του κόμματος για τ ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση αγνόησε τους πέντε. Όπως τους αγνόησαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους. Η τροπολογία ψηφίστηκε χωρίς καν συζήτηση. Η κυβέρνηση προφανώς εκτιμά πως οι επιτροπές ασύλου με τις νέες συνθέσεις θα εγκρίνουν πιο εύκολα τις επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία. Και ας μην είναι ασφαλής χώρα. Αυτό, θα το καθορίσουν οι επιτροπές άλλωστε.

Λίγα εικοσιτετράωρα αφότου συν?βησαν όλα αυτά, ο Τσίπρας υποδεχόταν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και του έδινε συμβολικά ένα σωσίβιο, κίνηση που ενθουσίασε το κρατικό κανάλι το οποίο μας είπε πως η εικόνα αυτή θα κάνει τον γύρο του κόσμου. Η μικρή λεπτομέρεια μιας τροπολογίας που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, έχει ήδη ξεχαστεί. Κυριάρχησε η μεγάλη εικόνα. Μπα Γκιν Μουν, Τσίπρας, σωσίβιο. Έλυσαν ως φαίνεται και το όποιο συνειδησιακό πρόβλημα είχαν. Αν είχαν...

Γιάννης Παντελάκης