«Μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και βούληση για την πρωτοβάθμια φροντίδα»

«Μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και βούληση για την πρωτοβάθμια φροντίδα»

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προτίθεται να ζητήσει άμεσα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος εκτιμά ότι σημειώνονται δραματικές καθυστερήσεις στην ανάταξη και την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος μιλάει στο liberal.gr και περιγράφει με μελάνα χρώματα την κατάσταση η οποία σοβεί στην Υγεία.

Συνέντευξη στον Βασίλη Βενιζέλο

Κύριε πρόεδρε, πόσο ικανοποιημένος είστε από την συνεργασία σας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας; Είναι ανοιχτές ή κλειστές οι πόρτες, θα λέγατε;

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι το ανώτατο θεσμικό και συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας για θέματα υγείας. Ως εκ τούτου, συνομιλεί τακτικά με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να δοθούν λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν  τόσο στην περίθαλψη των πολιτών όσο και στην ιατρική λειτουργία. Ήμασταν από τους πρώτους φορείς που είδε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας και βεβαίως η επικοινωνία είναι τακτική.

Τι είναι εκείνο το οποίο εμποδίζει τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν σε δραστική ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να ανοίξουν επιπλέον πολύτιμες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας;

Πολλοί θα πουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτή είναι μια αλήθεια, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Και βεβαίως αυτό δεν αφορά μόνο την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά συνολικότερα την κυβέρνηση. Όταν η κυβέρνηση -όποια είναι αυτή- αποφασίσει να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την περίθαλψη του ελληνικού λαού, με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, τότε πολλά προβλήματα που μας ταλανίζουν σήμερα είναι βέβαιο ότι θα εκλείψουν. Αυτό όμως, απαιτεί αναδιοργάνωση του συστήματος, με σωστό σχεδιασμό τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν σε βάθος χρόνου.

Απαντώντας συγκεκριμένα στο ερώτημά σας θα σας πω το εξής το οποίο έχει ακουστεί αρκετά αλλά δεν μπορώ να μην το αναφέρω: Υγειονομικός Χάρτης. Για την εκπόνηση του Υγειονομικού Χάρτη μιλάμε εδώ και πολλά χρόνια. Έγιναν κάποιες προσπάθειες οι οποίες έμειναν ημιτελείς. Είναι δυνατόν το κράτος να μην γνωρίζει επακριβώς τις ανάγκες του στους τομείς της πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης; Μόνο με το σχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη, ο οποίος θα ανανεώνεται τακτικά, θα είναι σε θέση να γνωρίζει πόσες κλινικές χρειάζονται και που, και βεβαίως πόσες κλίνες εντατικής θεραπείας απαιτούνται, ώστε να προχωρήσει στις ανάλογες προσλήψεις.

Ως μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ανησυχείτε για την βιωσιμότητα και τις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού;

Ανησυχώ και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, και ως ιατρός, αλλά και ως ασφαλισμένος του Οργανισμού. Ο ΕΟΠΥΥ εξαρχής λειτούργησε με προβλήματα και βαρίδια. Ο πραγματικός του ρόλος δεν είναι μόνον αυτός του «κουμπαρά». Το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει συγκεκριμένη ταυτότητα, στρατηγικό σχεδιασμό, δεν προσαρμόζεται στις καινοτόμες λύσεις που έχουν υιοθετηθεί στα συστήματα υγείας παγκοσμίως και προσπαθεί με λογιστικού τύπου προσεγγίσεις να λύσει προβλήματα. Ταυτόχρονα δεν εκμεταλλεύεται το στατιστικό θησαυρό της ΗΔΙΚΑ έτσι ώστε να μπορεί να σχεδιάζει και να αναπροσαρμόζει συνεχώς τις υγειονομικές προτεραιότητες.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ πρέπει επιτέλους να αυτονομηθεί, να έχει δικό του προϋπολογισμό και να μη «δεσμεύονται» τα χρήματά του, δηλαδή οι  εισφορές που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι υπέρ υγείας, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία με την καταβολή των συντάξεων, αλλά το κουβάρι αυτό πρέπει να ξεμπερδευτεί και οι ασφαλιστικές εισφορές  ασθενείας να πηγαίνουν στον σκοπό για τον οποίο παρακρατούνται.

Τι θα σημάνει για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς της χώρας μας η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου ως έχει;

Το νέο ασφαλιστικό σχέδιο, έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε, αποτελεί ταφόπλακα για τους ιατρούς. Προβλέπει αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% των καθαρών εισοδημάτων κάθε ελεύθερου επαγγελματία. Εάν υπολογίσει κανείς ότι στα εισοδήματα του 2016 θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση από το 26% στο 29%, αύξηση της προκαταβολής του φόρου από το 55% στο 75%, παραμονή του τέλους επιτηδεύματος (600 ευρώ) και εισφορά αλληλεγγύης (2-4%), τότε δεν απομένει διαθέσιμο εισόδημα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Με τέτοια αυξημένα βάρη, κάθε ένας που έχει ατομική δραστηριότητα δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το Κράτος. Οι αυξημένες αυτές επιβαρύνσεις ανέρχονται σε περίπου 60% των καθαρών εισοδημάτων.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των ιατρείων, την υπαλληλοποίηση, τη μαύρη εργασία και τη μετανάστευση. Οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων της χώρας, δηλαδή των υγειονομικών, των μηχανικών και των νομικών, συναντηθήκαμε τη Δευτέρα και αποφασίσαμε να δράσουμε από κοινού απέναντι στις στραγγαλιστικές ρυθμίσεις.

Μπορείτε να εξηγήσετε με κάποιον τρόπο την έκδηλη καθυστέρηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει  στην ουσιαστική ανάταξη και, στη συνέχεια, ανάπτυξη της δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην χώρα μας; Που οφείλεται , κατά τη γνώμη σας;

Κάθε ηγεσία μπορεί να επικαλεστεί μία σειρά από τεχνικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η έλλειψη γενικών ιατρών. Ωστόσο, η άποψή μου είναι ότι υπάρχει έλλειψη σωστού σχεδιασμού,  πολιτικής βούλησης, και βεβαίως ένδεια κατάλληλων προσώπων που θα υλοποιήσουν όποιο σχέδιο υπάρξει, όποτε αυτό υπάρξει.

Να περιμένουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα κάποια μεγάλη πρωτοβουλία ή παρέμβαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), σχετικά με τα μείζονα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας στη χώρα μας;

Θα ζητήσουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να τον ενημερώσουμε για τη σημαντική ενίσχυση που χρειάζεται το σύστημα υγείας στη σημερινή κατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης.