Μια ευκαιρία χαμηλού πήχη για την Ελλάδα

Από την αρχή της νέας χρονιάς, τα αποτελέσματα του Brexit γίνονται πλέον ένα-ένα ολοένα και πιο αισθητά όχι μόνο στους Βρετανούς, αλλά και στους Έλληνες. Αν δεν είστε μεταξύ εκείνων που περίμεναν κάποια παραγγελία εκ Βρετανίας και χρειάστηκε να κάνετε γραφειοκρατικές κολοτούμπες στα ταχυδρομεία και τα τελωνεία για να παραλάβετε κάτι που μέχρι πρότινος απλώς θα το παίρνατε και θα φεύγατε, πιθανότατα πολύ εύκολα μπορείτε να βρείτε κάποιον στον κύκλο των γνωστών σας που είχε μια τέτοια τραυματική εμπειρία.

Ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, η ανάγκη των ανοιχτών και ελεύθερων αγορών καταδείχθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Είδαμε για παράδειγμα πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά αναδιατάχθηκαν οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες ώστε οι αναταραχές στην παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη παρά το σοκ του κορονοϊού. Είδαμε επίσης πόσο κρίσιμο ρόλο έπαιξε η εθελούσια συνεργασία της γνώσης και της έρευνας πέρα από κρατικά σύνορα για την ανάπτυξη των φαρμάκων που όλοι ελπίζουμε ότι θα μας γλιτώσουν από αυτή την περιπέτεια μια ώρα αρχύτερα. 

Αυτή η εθελούσια συνεργασία, ο καταμερισμός της εργασίας και ο αυθόρμητος συντονισμός των ατομικών δράσεων, δηλαδή με μια κουβέντα η ελευθερία του εμπορίου, έχει τόσα πολλά και τόσα σπουδαία θετικά αποτελέσματα για όλους μας, που είναι ίσως το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι, ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους καταβολή.

Εδώ στην Ελλάδα, απολαμβάνουμε βεβαίως τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, αλλά αυτό δεν αρκεί. Από το 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει 12 διακρατικές εμπορικές συμφωνίες που πρέπει να επικυρωθούν από τα εθνικά κοινοβούλια και αν τεθούν σε ισχύ θα τονώσουν την οικονομία μας. Από αυτές τις 12, η χώρα μας έχει επικυρώσει μόνο τέσσερις, τρεις το 2015 και μία το 2018.

Να λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία με εξαιρετικά χαμηλό πήχη για τη χώρα μας. Όσο πιο γρήγορα η κυβέρνηση προχωρήσει στην κύρωση αυτών των οκτώ συμφωνιών που εκκρεμούν, τόσο γρηγορότερα θα δώσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι "open for business". Ότι η χώρα μας δηλώνει παρούσα στις προσπάθειες για την αναβάθμιση της δυναμικής της κοινής αγοράς και της εξωστρέφειας του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Ας τελειώνουμε λοιπόν με αυτές τις τυπικές εκκρεμότητες, για να απολαύσουμε τα οφέλη των ελεύθερων εμπορικών σχέσεων με χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, και η Σιγκαπούρη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.