Μια ανθρώπινη στιγμή του Κυριάκου στο Ισραήλ

Μια ανθρώπινη στιγμή του Κυριάκου στο Ισραήλ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψη του στο Ισραήλ, εκτός από τις επίσημες συνομιλίες που είχε, επισκέφτηκε το Yad Vashem, το μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ. Στην αρχή πίστεψα πως ήταν απλά μια εθιμοτυπική επίσκεψη όπως πραγματοποιούν όλοι οι επίσημοι. Στη συνέχεια όμως είδα πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε συγγενικούς δεσμούς με ένα από τα ονόματα που βρίσκονται στη λίστα των Δικαίων των Εθνών που κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής έσωσαν Εβραίους συμπολίτες τους. Η θεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η Ευαγγελία Γεωργιάδου. Θεώρησα λοιπόν υποχρέωση μου να μεταδώσω την ιστορία αυτής της θαρραλέας γυναίκας που με κίνδυνο τη ζωή της  έκανε το χρέος της ως άνθρωπος προς άνθρωπο.

Η Ευαγγελία Γεωργιάδου, νοικοκυρά με δύο παιδιά, ζούσε στη Φιλοθέη, ένα προάστιο της Αθήνας. Έγιναν φίλες με την Bianca Ventura, από την Κρήτη, η οποία ήρθε στην Αθήνα το 1942, αφού οι Γερμανοί κατέλαβαν το νησί. Η Bianca και ο σύζυγός της Rafael απέκτησαν δύο παιδιά, την Yvette, και τον Joseph που ήταν περίπου στην ίδια ηλικία με την Ευαγγελία Γεωργιάδου. Όταν άρχισε η δίωξη των Εβραίων στην Αθήνα, η οικογένεια Βεντούρη έμεινε πάμφτωχη. Έτσι, άρχισαν να κρύβονται στα σπίτια διαφόρων Ελλήνων φίλων σε όλη την Αθήνα, αλλά όλο και περισσότερο συνειδητοποιούσαν καθώς περνάει ο καιρός ότι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των οικοδεσποτών τους. Κατά συνέπεια, αποφάσισαν να χωρίσουν.

Η Bianca κάλεσε τη φίλη της Ευαγγελία Γεωργιάδου να κρύψει την κόρη της Yvette. Η Γεωργιάδου συμφώνησε να μεταφέρει το κορίτσι στο σπίτι της, προσφέροντας το καταφύγιο της, παρά το γεγονός ότι έχει πλήρη επίγνωση του κινδύνου που ενέχει. Η Yvette έμεινε με τη Γεωργιάδου και την οικογένειά της από τις αρχές του 1944 μέχρι την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του 1944. Τους καλωσόρισε θερμά στην οικογένεια από την πρώτη στιγμή. Η Γεωργιάδου δεν αποκάλυψε την πραγματική ταυτότητα του κοριτσιού στους γείτονες και τους φίλους της. Κάποτε, όταν το κορίτσι αρρώστησε πολύ, η Γεωργιάδου της έδωσε τη μέγιστη ιατρική περίθαλψη, αλλά δεν ήρθε σε επαφή με τη μητέρα του κοριτσιού, ώστε να μην την ανησυχεί.

Η Bianca δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με την Ευαγγελία Γεωργιάδου και, ως εκ τούτου, δεν είχε καμία είδηση ​​για την κόρη της, αλλά ήταν σίγουρη ότι η Yvette ήταν σε καλή κατάσταση. Η Bianca Ventura και η Ευαγγελία Γεωργιάδου παρέμειναν οι καλύτερες φίλες  μετά τον πόλεμο και συνέχισαν να συναντώνται τακτικά για πολλά χρόνια.  Στις 3 Νοεμβρίου 1986, ο Yad Vashem  αναγνώρισε την Ευαγγελία Γεωργιάδου ως Δικαία μεταξύ των Εθνών.

Πάντα χρειάζεται να αναδεικνύουμε και ανθρώπινες τρυφερές στιγμές των πολιτικών όχι γιατί  το χρειάζονται τόσο  οι ίδιοι αλλά γιατί  τέτοιες κινήσεις πρέπει να κατέχουν αξονική θέση στη διαμόρφωση της ελληνικής ιδιοπροσωπίας και της ελληνικής ταυτότητας.

*Ο Αριέλ Λεκαδίτης είναι ιστορικός Ολοκαυτώματος με Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα