Μια ανακοίνωση με πολλή δικαίωση ανάμεσα σε δύο προσχηματικές συγγνώμες

Του Αντώνη Πανούτσου

Η «συγγνώμη» του Ιβάν Σαββίδη σε «όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, όλους τους Έλληνες φιλάθλους και την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα» δεν ήταν αρκετή. Ώρες μετά την παρέλευση του αυτόφωρου ανάμεσα στις δύο συγγνώμες της αρχής και του τέλους ο Σαββίδης δικαίωνε το ντου στον αγωνιστικό χώρο. Γράφοντας ότι το έκανε για να προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους του ΠΑΟΚ «από προβοκάτσιες – συμπλοκές – ανθρώπινα θύματα». Ο ίδιος καταλάβαινε πως θα τους προστάτευε σε ένα γήπεδο που  υπήρχαν μόνο παοκτζήδες. Η ECA μην έχοντας τόσο αναπτυγμένη αντίληψη διέγραψε τον ΠΑΟΚ από τα μητρώα της.

Επειδή η ECA δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για  ένωση 244 ευρωπαϊκών συλλόγων. Όχι κάποια ένωση, αλλά την Ένωση των top ευρωπαϊκών συλλόγων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ρεάλ, την Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ, την Γιουβέντους, την Αρσεναλ και την Μπαρτσελόνα. Μετά την απόφαση της διαγραφής για την ECA o ΠΑΟΚ δεν υφίσταται πλέον αφού στην Ευρώπη η αυτοδικία δεν είναι λύση ακόμα και όταν κάποιος νοιώθει ότι αδικήθηκε κατάφωρα και όχι ότι ο διαιτητής μπορεί να μην πάρει την απόφαση που θέλει σε μία αμφισβητούμενη φάση.

Επίσης η ECA είναι ένωση συλλόγων. Δεν είναι ψυχολόγος για να εξετάσει αν  η συναισθηματική αντίδραση του Ιβάν Σαββίδη προκλήθηκε από την «γενικευμένη αρνητική κατάσταση, που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο» όπως έγραψε στην – ο Θεός να την κάνει – συγγνώμη. Δεν είναι αντιτρομοκρατική μονάδα για να απελευθερώσει τον Σαββίδη και την οικογένεια του που βρέθηκαν «όμηροι του τελείως αρρώστου ποδοσφαιρικού κατεστημένου». Δεν είναι λογιστής για να συμψηφίσει πέναλτι, φάουλ και οφσάιντ. Δεν εξετάζει την ιστορία των συλλόγων για να σκεφτεί αν το ντου του Ιβάν συγχωρείται επειδή ο Γιώργος Βαρδινογιάννης μπήκε στην φυσούνα του ΟΑΚΑ με πιστόλι πριν 30 χρόνια και ο Μαρινάκης έβρισε τον Σισέ πριν από επτά. Η ECA βλέπει τις φωτογραφίες ενός προέδρου που τρέχει έξαλλος μέσα στον αγωνιστικό χώρο με ένα πιστόλι στην μέση και πέντε σωματοφύλακες, βλέπει ότι η ομάδα του είναι μέλος της και διαγράφει όχι τον ίδιο αλλά την ομάδα του. Γιατί στην Ευρώπη δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει το κόλπο να λένε ότι οι ομάδες δεν είναι υπεύθυνες για τις πράξεις των ιδιοκτητών τους.

Στην ερώτηση και τι θα συμβεί που η ECA διέγραψε τον ΠΑΟΚ η απάντηση είναι τίποτα. Ο ΠΑΟΚ - αν δεν τιμωρηθεί από την UEFA - θα συνεχίζει να παίζει στα ελληνικά πρωταθλήματα και να μετέχει  στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θα είναι όμως ένας «Γιάνης Βαρουφάκης» του ποδοσφαίρου. Το 2015 στο Eurogroup της Ρίγας ο Γιάνης δεν είχε προσκληθεί στο δείπνο και γυρνούσε μόνος τους δρόμους. Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών για να τον παρηγορήσουν είχαν διαρρεύσει ότι «ο κ. Βαρουφάκης δεν μπορεί τα βαρετά δείπνα, προτίμησε την παρέα φίλων και συνεργατών του και πέρασε πολύ καλύτερα». Η ΕφΣυν είχε γράψει ότι  «απομονωμένος δεν είναι αυτός που έχει ένα ολόκληρο λαό στο πλευρό του, αλλά εκείνος που φοβάται να κυκλοφορήσει στο δρόμο εξαιτίας της οργής των πολιτών». Στην μικρή κοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ και της παρέας του Βαρουφάκη αυτά μπορεί να μέτραγαν. Για την Ευρώπη όμως ήταν fart in the wind. Όπως θα είναι ότι γραφεί στα Μέσα της Θεσσαλονίκης για να παρηγορηθεί ο ολιγάρχης.

Άλλωστε οι εποχές αλλάζουν. Ο απομονωτισμός ήταν  το μεγάλο παραμύθι της Ελλάδας των τελευταίων χρόνων. Το μικρό γαλατικό χωριό που αντιστεκόταν στις επιθέσεις των ιμπεριαλιστών Ευρωπαίων. Το παραμύθι του μικρού γαλατικού χωριού που μπορεί περήφανα να ζει μόνο πέθανε ένα βράδυ του Ιουλίου του 2015 όταν ο Αλέξης Τσίπρας πάθαινε έρπη επειδή καταλάβαινε τι θα γινόταν αν η Ελλάδα έβγαινε εκτός ευρωπαϊκής ζώνης. Το παραμύθι του αγανακτισμένου Ιβάν που ψάχνει το δίκιο του θα καταρρεύσει όταν ο ΠΑΟΚ γίνει ευρωπαϊκός παρίας. Και ο κόσμος του καταλάβει ότι στην Ευρώπη δεν καθαρίζεις με μια ανακοίνωση - σάντουιτς, με πολύ δικαίωση ανάμεσα σε δύο προσχηματικές συγγνώμες.