Μια αγελάδα στο σαλόνι και δυό κότες στο μπαλκόνι

Μια αγελάδα στο σαλόνι και δυό κότες στο μπαλκόνι

(Φωτ. Στιγμιότυπο από υπαίθρια αγορά τροφίμων, στο Καράκας. Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image).

Του Γιάννη Κουζηνού

Όταν γνωρίζεις ότι αυτά που λες δεν τα πιστεύεις ούτε εσύ ο ίδιος. Όταν γνωρίζεις ότι πια δεν σε πιστεύει κανένας αλλά συνεχίζεις σαν να σου έχει μείνει έστω και η ελάχιστη αξιοπρέπεια και αξιοπιστία, όλο αυτό φυσικά φαίνεται στο πρόσωπο σου. Ο Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να μιλάει στην τηλεόραση ακατάπαυστα. Ουσιαστικά είναι το μόνο που κάνει. Έτσι κι αλλιώς έχει παραδώσει την πραγματική εξουσία σε δύο στρατηγούς, τον Vladimir Padrino Lopez και τον Nestor Reverol. Οπότε το μόνο που του έχει απομείνει είναι να συνεχίζει τα show στην τηλεόραση σαν stand up κωμικός. Ανακοινώνει πολιτικές που τις περισσότερες φορές δεν περνούν την πόρτα του τηλεοπτικού στούντιο, κάνει χιούμορ και χειροκροτείται από το ζωντανό κοινό του και δίνει ιδέες επιβίωσης από την κρίση στον όχι και τόσο ζωντανό λαό της Βενεζουέλας.

Γελούσε και ο ίδιος την ώρα που μας έδινε την ιδιοφυή ιδέα του για το πως θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα με τις ελλείψεις τροφίμων. Ένα γέλιο προσβολή για όλους εμάς, τον ίδιο του τον εαυτό και την θέση που κατέχει. Ο πρόεδρος Μαδούρο προέτρεψε όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, αφού πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να βρουν η να αγοράσουν τα τρόφιμα που χρειάζονται για την επιβίωση, τους να τα καλλιεργήσουν οι ίδιοι η μάλλον πιο σωστά να τα εκθρέψουν οι ίδιοι. Πριν από λίγο καιρό είχε κάνει μια παρόμοια πρόταση προτρέποντας τον κόσμο να καλλιεργήσει στον χώρο του λαχανικά. Και αν αυτό είχε μια βάση λογικής, χωρίς φυσικά να αποτελεί λύση στο πρόβλημα, θα μπορούσαμε δηλαδή στα μπαλκόνια μας να έχουμε μερικές γλαστρούλες με δυόσμο, ίσως μια παλέτα για καρότα κ.λ.π., προχθές το προχώρησε σε άλλο επίπεδο. Ο τίτλος του άρθρου, μια αγελάδα στο σαλόνι και δυό κότες στο μπαλκόνι, δεν είναι ένα ακόμα παραμύθι του υπέροχου Ευγένιου Τριβιζά αλλά περιέχει τα ίδια στοιχεία σουρεαλισμού που αποτελούν σήμα κατατεθέν του μεγάλου συγγραφέα μας και της πολιτικής στα χρόνια της "επανάστασης".

Κατά τον πρόεδρο Μαδούρο όλοι οι πολίτες της Βενεζουέλας πρέπει να έχουν από μια αγελάδα και μερικές κότες τις οποίες θα εκτρέφουν για το γάλα τους και φυσικά για το κρέας τους. Ο ίδιος χασκογέλασε, το κοινό του ξεκαρδίστηκε και τον χειροκρότησε και όλοι οι υπόλοιποι μείναμε με την απορία αν μιλούσε σοβαρά ή για μια ακόμα φορά έπαιζε με τον πόνο μας. Η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού στην Βενεζουέλα ζει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Καράκας, Μαρακαΐμπο, Βαλένσια κ.α. Ακόμα και οι παραγκουπόλεις που εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε αυτές ουσιαστικά αποτελούν προέκταση του κέντρου των μεγάλων πόλεων και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πλήρης συγχώνευση. Μέσα λοιπόν στα διαμερίσματα αλλά και στις παράγκες που ζουν δύο και τρεις οικογένειες μαζί, θα έχουμε μια αγελάδα και μερικές κότες. Εκεί θα τις ταΐζουμε, εκεί θα κάνουν την ανάγκη τους και φυσικά εκεί όταν θα έρθει η ώρα θα τις σφάζουμε για το κρέας τους. Κανένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και κανένα πρακτικό πρόβλημα δεν μπόρεσε να εντοπίσει ο εγκέφαλος του προέδρου πριν εκστομίσει την πρόταση του.

Το τραγικότερο της υποθέσεως μάλιστα είναι ότι αυτή η ιδέα του Μαδούρο ήρθε την ίδια στιγμή που βγήκε στο φως της δημοσιότητας το τι συμβαίνει και την κατάσταση που επικρατεί στους ζωολογικούς κήπους σε όλη την χώρα. Εκατοντάδες ζώα πεθαίνουν η λιμοκτονούν από την αδυναμία εύρεσης ζωοτροφών και κρέατος για τα σαρκοβόρα. Οι εικόνες της ντροπής έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και η θέα των αποκαμωμένων, σκελετωμένων ζώων που αργοπεθαίνουν έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως από απλούς πολίτες, αλλά και από φιλοζωικές οργανώσεις. Η φρίκη μάλιστα πέρασε σε άλλα επίπεδα όταν άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας ειδήσεις για επιδρομές πεινασμένων ανθρώπων στους ζωολογικούς κήπους που κλέβουν και θανατώνουν τα ζώα για το κρέας τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η θανάτωση ενός αλόγου απίστευτης ομορφιάς που αποτελούσε και το καμάρι του ζωολογικού κήπου στο Caricuao, περιοχή του Καράκας. Άγνωστοι εισέβαλαν την νύχτα στον ζωολογικό κήπο έκλεψαν το άλογο και μερικά μέτρα πιο πέρα σε ένα απόμερο σημείο το θανάτωσαν αφήνοντας πίσω μοναδικά στοιχεία της φρίκης μερικά κόκκαλα και το κεφάλι του αλόγου.

Και ενώ οι υπεύθυνοι των ζωολογικών κήπων σε όλη την χώρα κάνουν δραματικές εκκλήσεις για δωρεές λαχανικών και κρέατος από επιχειρήσεις και από απλούς πολίτες για να μπορέσουν να ταΐσουν τα ετοιμοθάνατα ζώα, ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι εφικτό ο καθένας να μεγαλώσει μια αγελάδα και μερικές κότες στο μπαλκόνι του. Χωρίς ζωοτροφές, χωρίς συνθήκες υγιεινής και χωρίς λογική. Ίσως ο πρόεδρος αντιληφθεί την κατάσταση στην χώρα του όταν καταλάβει ότι η αξιοπρέπεια χάθηκε προ πολλού όταν η πείνα και η εξαθλίωση μας χτύπησε την πόρτα. Στην Βενεζουέλα πρόεδρε δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν. Στην Βενεζουέλα σκοτώνουν τα άλογα όταν πεινάσουν...