Μη ξε-χάσουμε τη Συμφωνία Αλήθειας

Η κυβέρνηση με το νέο ολοκληρωμένο αλλά και γενναίο πακέτο μέτρων, υλοποιεί τη δέσμευσή της, να μην αφεθεί κανείς μόνος του, να μη δημιουργηθούν κοινωνικά ρήγματα και να μην παγιωθεί το αίσθημα αποκλεισμού που οδηγεί  πολλούς ευάλωτους στην αγκαλιά του λαϊκισμού.

Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η  διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ενώ εξελίσσεται - κατά την συμπυκνωμένη  περιγραφή του Ευ. Βενιζέλου- το θερμό εισαγωγικό επεισόδιο» ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, προέχει κάθε άλλου στόχου. Είναι προφανές ότι σε μια κατακερματισμένη κοινωνία, οι πολίτες που νιώθουν απελπισμένοι και θυμωμένοι, δε θα μπορέσουν να διακρίνουν την προοπτική και δε θα λειτουργήσουν ως σύμμαχοι και συνοδοιπόροι σε οραματικές μεταρρυθμίσεις με ορίζοντα τη μελλοντική τους ευημερία. 

Η συνετή και συνεπής τακτική «βήμα - βήμα και με μέτρο» που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, η καλή γνώση των επίδικων αλλά και η  προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού στα όσα κυοφορούνται και αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τους μεγάλους παίκτες στο ευρωπαϊκό γήπεδο και όχι μόνο, εγγυώνται ότι η κυβέρνηση δε θα διακινδυνεύσει μείζονες στόχους.

Έχοντας πει αυτό, πρέπει να γίνει σαφές στους πολίτες, ότι οι τεράστιοι οικονομικοί πόροι που διατέθηκαν, είτε για τη στήριξη στην περίοδο της πανδημίας, είτε για όσους δίνονται σήμερα εξαιτίας της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, τους δανειζόμαστε από τις τσέπες μας και το μέλλον μας.

Να διατυπωθεί, με ενάργεια. Όπως το είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Η κυβέρνηση ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να στηριχθεί η κοινωνία», εξηγώντας ότι «ο πάτος του βαρελιού που ξύνει κάθε κυβέρνηση είναι ο πάτος του βαρελιού των Ελλήνων φορολογουμένων».

Μια τίμια, αλήθεια. Ενταγμένη και υπαγορευμένη πλήρως από τη «Συμφωνία Αλήθειας» που οδήγησε τη Ν.Δ στην κυβέρνηση. Ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας εκπαιδεύτηκε και αντιλαμβάνεται ως στήριξη, μόνο ότι μπαίνει στο πορτοφόλι του ως επίδομα, ζεστό χρήμα. Δε μετράει με τον ίδιο τρόπο τι δεν βγαίνει από το πορτοφόλι του, πχ με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Τελευταίο παράδειγμα, η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Γίνεται από πέρυσι το Σεπτέμβριο, αλλά είναι σαν μην έγινε ποτέ. Οι περισσότεροι δεν συγκρατούν το ποσό που δεν πλήρωσαν. Γι’ αυτό μπορεί και διατυπώνει με τόση ευκολία, τις αιτιάσεις της και τις μαγικές της λύσεις, η  αξιωματική αντιπολίτευση και με τέτοια δυσκολία προσπαθεί να ανατρέψει αυτή την πεποίθηση η κυβέρνηση.

Αναμφίβολα η πολιτεία πρέπει να προστατεύει την κοινωνία, όπως ανέφερε, ο πρωθυπουργός, ιδίως σε αυτή την περίοδο των βίαιων ανατροπών. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που τα βγάζουν δύσκολα. Αρκετοί είναι σε καθεστώς ένδειας. Δεν αποτελείται όμως η ελληνική κοινωνία από πένητες. Μην τρελαθούμε. Υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις! Τον περασμένο χρόνο στο τζόγο – ηλεκτρονικό και συμβατικό – παίχθηκε στη χώρα, ποσό ίσον με το 12% του ΑΕΠ.  22, 5 εκατομμύρια ευρώ! Ξέρουμε που ξοδεύτηκαν, αλλά δεν είμαστε σίγουροι από που προήλθαν και κυρίως αν φορολογήθηκαν.