#MeToo: Από το «γιατί τώρα;» στο «ποτέ ξανά»

Την προηγούμενη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ψήφισε ομόφωνα το σχέδιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον Δήμο Αθηναίων που ετοίμασε η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ».

Το σχέδιο που ψηφίστηκε περιλαμβάνει «Δημόσια Δέσμευση» του Δήμου για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων και πρωτίστως των αιρετών καθώς και προτάσεις για διαδικασία καταγγελίας και ΕΔΕ αλλά και για αλλαγές στον νόμο οι οποίες θα κατατεθούν στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας. 

Η απόφαση του Δήμου της Αθήνας ήρθε σε μια συγκυρία που το πολιτικά κόμματα απέτυχαν να σταθούν το ύψος των περιστάσεων και γενναίες καταγγελίες, με πρώτη αυτή της Σοφίας Μπεκατώρου, βρήκαν την ευκαιρία να τις μετατρέψουν σε πεδίο άγριας αντιπαράθεσης και μάλιστα με τρόπο που οδήγησε αρκετούς να αποστρέψουν το πρόσωπο αηδιασμένοι. 

Κι όμως. Τώρα που η έκπληξη που διαδέχτηκε το σοκ των αρχικών αποκαλύψεων έχει πλέον περάσει, τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε με μεγαλύτερη ηρεμία όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να πάμε από το «γιατί τώρα» στο «ποτέ ξανά», όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο Παύλος Γερουλάνος στο δημοτικό συμβούλιο.

Το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι πρωτίστως ένα πρόβλημα σχέσεων εξουσίας σε μια χώρα που έχει μάλλον αρχαϊκές αντιλήψεις για την έννοια της εξουσίας και όσοι την αποκτούν, ακόμα και δημοκρατικά, θεωρούν ότι αν δεν την καταχραστούν είναι σαν να μην την έχουν. 

Πιστεύουμε ότι στο σύνολό τους οι οργανισμοί του Δημοσίου πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων δηλώνοντας αφενός την πρόθεσή τους να κάνουν όλα όσα πρέπει για να περιοριστεί το φαινόμενο, η δημόσια δήλωση λειτουργεί ως δέσμευση, δεν είναι κάτι τυπικό. Το βασικότερο όμως είναι να υπάρχουν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν στα θύματα να κάνουν καταγγελίες. Χρειαζόμαστε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την καταγγελία αλλά την ίδια στιγμή θα τιμωρεί αυστηρά όσους και όσες καταγγέλλουν ψευδώς την παρενόχληση.

Απαιτείται και εκπαίδευση. Διαβάζουμε ότι από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών της δημόσιας διοίκησης για την ισότητα και την ανοχή στη διαφορετικότητα. Είναι σημαντικό.

Τώρα που ο πολύς θόρυβος για το σοβαρό ζήτημα της παρενόχλησης έχει κοπάσει τώρα είναι η ώρα να αρχίσουμε να συζητάμε και να απαιτήσουμε θεσμικές πρωτοβουλίες αλλά και επιμόρφωση. 

Ο δρόμος από το «γιατί τώρα;» στο «ποτέ ξανά» είναι μακρύς αλλά ως κοινωνία πρέπει να τον διασχίσουμε.