Μεταρρυθμίσεις και «κόκκινα δάνεια» το επόμενο βήμα

Μεταρρυθμίσεις και «κόκκινα δάνεια» το επόμενο βήμα

Tου Κωνσταντίνου Καρδιασμένου*

Περάσανε οι εκλογές, έπιασε δουλειά και η Κυβέρνηση, η αλήθεια είναι πως έδειχνε προετοιμασμένη από καιρό να μην χαθεί ούτε μια ημέρα. Υπουργοί και υφυπουργοί σήκωσαν τα μανίκια και άρχισαν από την πρώτη ημέρα να κάνουν έργο. Τα απαραίτητα νομοθετήματα ήρθαν και ψηφίστηκαν στη Βουλή και μάλλον ήταν η αρχή από μια σειρά μεταρρυθμιστικών νομοθετημάτων που θα έρθουν και θα ψηφιστούν.

Δεσμεύτηκαν υπουργοί για την έναρξη επενδύσεων μέσα στη χρονιά όπως ο κ. Γεωργιάδης, δείχνει πως θέλει να τα καταφέρει με το Ελληνικό.

Και άλλα πολλά, όπως η επιστροφή στην κανονικότητα με την άρση των capital controls, την άρση της ασυλίας και την τόνωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες. Τέλος, η μερική αποσυμφόρηση στην φορολογία και οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για την φορολογία αλλά και τα εργασιακά, όλα ακούγονται θετικά.

Και αν λάβει κανείς υπ' όψιν και την πορεία του Ελληνικού Δεκαετούς, το οποίο έχει την μικρότερη απόδοση που είχε ποτέ, ακόμα και πριν από την έναρξη της κρίσης, όλα δείχνουν προς μια κατεύθυνση, πως μετά από πολύ καιρό, αρχίζει και φαίνεται πως η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Το χρηματιστήριο, έχει αποδώσει εξαιρετικά μέχρι τώρα με τις τράπεζες να έχουν κάνει μεγάλες διαδρομές ανόδου αλλά και άλλους τίτλος να έχουν γράψει πολύ καλές αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, όπου προεξοφλήθηκε και η αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας αλλά και η προσμονή των πρώτων ενεργειών της νέας κυβέρνησης.

Τα δείγματα γραφής μέχρι τώρα είναι θετικά. Τι θα πρέπει όμως να αναμένουμε από το άμεσο μέλλον; Εκτός από τα πολύ θετικά που αναλύσαμε μέχρι τώρα, θα πρέπει να δούμε μια έντονη μεταρρυθμιστική πολιτική όσον αφορά στα εργασιακά, στην μείωση των συντελεστών φορολόγησης, έτσι ώστε με την νέα εισροή ενεργών πολιτών στην αγορά εργασίας, να μεγαλώσει η φοροδοτική βάση για να οδηγήσει σε νέες ελαφρύνσεις. Από την άλλη θα πρέπει να βρεθεί και μια λύση στο χρόνιο πρόβλημα του Τραπεζικού Συστήματος. Θα πρέπει να δούμε κάποιες ενέργειες σχετικά με την αποσυμπίεση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία αποτελούν και το ουσιαστικότερο βαρίδι για την εκ των έσω αύξηση του ΑΕΠ. Οι τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να αιμοδοτούν την αγορά ξανά με δανεισμό αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει με σύντομο ρυθμό να μειωθεί το ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ως προς τα Εξυπηρετούμενα. Να θυμίσουμε εδώ πως ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 3,2 %, ενώ στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό είναι πάνω από το 40%.

Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή κάποια πιο άμεση λύση από αυτές που μέχρι τώρα έχουν προσπαθήσει να υλοποιήσουν οι τράπεζες. Παρόλα αυτά η ρευστότητα των τραπεζών και ο επαναπατρισμός κεφαλαίων έχουν αυξηθεί  αρκετά ώστε να μπορούμε να αισιοδοξούμε.

Τι αναμένουμε ως απόλυτα καλό νέο; Την αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας σε κάποια βαθμίδα αξιολόγησης. Τώρα είμαστε μη επενδύσιμοι... Ακόμα... Όλα τα παραπάνω έχουν βοηθήσει να έχουμε ελπίδες πως σύντομα θα ξαναμπούμε στον επενδυτικό χάρτη. Με την παγκόσμια αγορά όμως να φλερτάρει με την αβεβαιότητα, δυσκολεύουν τα πράγματα. Δυστυχώς δεν είναι 2015-6-7-8 όπου η αγορά έβγαζε καπνούς, εκείνη την εποχή βλέπετε, είχαμε άλλη πολιτική κατεύθυνση. Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, αυτό που εμείς σαν κράτος μπορούμε να κάνουμε οφείλουμε να το πράξουμε. Και η νέα κυβέρνηση δείχνει να δεσμεύεται σε αυτό το πλαίσιο. Ας γίνει η προσπάθεια από εμάς πρώτα και μετά βλέπουμε. Επενδυτική βαθμίδα και αποδοχή των Ελληνικών Ομολόγων στο νέο Σύστημα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι τα δυο ορόσημα. Και τα δυο μεγάλα έπαθλα.

*Ο Κωνσταντίνος Καρδιασμένος είναι Founding Partner της Redfin Capital KΕΠΕΥ