ΠΟΥ: «Μέσου κινδύνου» ο νέος κοροναϊός - Ανησυχία για τη μεταδοτικότητα

ΠΟΥ: «Μέσου κινδύνου» ο νέος κοροναϊός - Ανησυχία για τη μεταδοτικότητα

Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Μέσου κινδύνου χαρακτηρίζει από χθες ο ΠΟΥ τον νέο κοροναϊό του Wuhan, με την αρμόδια επιτροπή του ΠΟΥ να αποφασίζει τη στενή παρακολούθηση της πορείας τόσο του ιού, όσο και των μέτρων που λαμβάνει η Κινεζική κυβέρνηση.

Η ίδια επιτροπή του ΠΟΥ, θα ξανασυνεδριάσει τις επόμενες ημέρες προκειμένου να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί την κήρυξη του πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καθοριστική για την επανεξέταση της κατάστασης, ήταν η απόφαση για περιορισμό των μετακινήσεων στο Wuhan και η εφαρμογή ενός τύπου "καραντίνας" που αναμένεται να περιορίσει δραστικά την επέκταση του ιού από τώρα και στο εξής.

Η επιτροπή, κατέληξε στην απόφαση αυτή χθες, μετά και τα συμπληρωματικά στοιχεία που διέθεσαν οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες στον ΠΟΥ, σύμφωνα με τα οποία η θνητότητα από τον νέο κοροναϊό φθάνει το 4%, καθώς από τους 557 ανθρώπους που έχουν νοσήσει μέχρι σήμερα, οι 17 κατέληξαν.

Παράλληλα διαπιστώθηκε μετάδοση τέταρτης γραμμής, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πλέον και στην κοινότητα χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερα στενές σχέσεις, ενώ μέχρι σήμερα η παρατήρηση έδινε μετάδοση μέχρι δεύτερης γραμμής, δηλαδή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στο νοσοκομείο ή στην οικογένεια.

Η εκτίμηση για τη μεταδοτικότητα του ιού περιορίζεται σε 1,4-2,5, γεγονός που σημαίνει πως για κάθε έναν ασθενή, αντιστοιχούν 1,4 - 2,5 ασθενείς. Επισημαίνουμε εδώ, πως στην πανδημία του 1918 η μεταδοτικότητα κυμαινόταν από 1,4 -2,8, ενώ στη γρίπη των χοίρων ή τον Η1Ν1 ιό του 2009, η μεταδοτικότητα κυμαινόταν μεταξύ 1,4-1,6 με την ύπαρξη εμβολίων και αντι - ιικών φαρμάκων να μειώνει τα περιστατικά θανάτων.

Από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις προσβολής από τον νέο κοροναϊό, το 25% έχει νοσήσει σοβαρά.

Η πηγή της αρχικής μετάδοσης της νόσου εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη (εικάζεται ότι πρόκειται για ομάδα ζώων) και η έκταση της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εξακολουθεί να είναι ασαφής.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Οργανισμού την Τετάρτη, το σημαντικό ήταν η άμεση ενημέρωση για τον ιό από τις κινεζικές αρχές, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στις γύρω χώρες να αντιδράσουν, ενώ τα εντυπωσιακά μέτρα που πήρε η Κίνα συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της επέκτασης της νόσου.

Πρόσθεσε, ότι οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να παρέχουν υποστήριξη στις τοπικές αρχές, όπου είναι απαραίτητο, καταγράφοντας τόσο την πορεία της νόσου, όσο και των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, όπου παρουσιάζονται κρούσματα.

Εξήγησε ακόμη, ότι η ανακήρυξη του νέου κοροναϊού σε επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας παγκόσμιας εμβέλειας, αποτελεί δεσμευτικό διεθνές δίκαιο. Στο μεταξύ όμως όλα τα απαιτούμενα μέτρα έχουν ληφθεί και τα τεχνικά κλιμάκια του οργανισμού βρίσκονται στο σημείο για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες περιορισμού του φαινομένου.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι ο ιός δείχνει σταθερότητα, αν και θα αλλάξει, όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς, όμως μέχρι ώρας δεν υπάρχει αλλαγή στην γενετική του αλληλουχία. Και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή για μια πιθανή μετάλλαξή του, η οποία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή.

Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του ΠΟΥ, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εγκεκριμένη θεραπεία κατά των κοροναϊών, αν και υπάρχουν διαθέσιμα αντι-ιικά φάρμακα που αναστέλλουν τις πρωτεΐνες του ιού και ιντερφερόνες που χορηγούνται σε πολύ σοβαρές παθήσεις. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες για την ανακάλυψη εμβολίου.

Το σημαντικότερο όλων είναι όμως η νοσοκομειακή υποστήριξη των ασθενών, οι οποίοι στις σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη και ένα συνολικό περιβάλλον φροντίδας.