Μερικές σκέψεις για την επόμενη μέρα μας στις αγορές

Το έργο σε όλες τις φούσκες είναι το ίδιο: «Αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι σαν την προηγούμενη». Και ναι, είναι τελικά αυτό που νομίζετε! Όλα τα παίγνια στηρίζονται στην αρχή της πυραμίδας. Οι τιμές εξελίσσονται ανοδικά όσο υπάρχουν πρόθυμοι για να πληρώσουν την υπεραξία των προηγούμενων. Όταν δεν υπάρχουν άλλοι νέοι «επενδυτές», τότε αποδεικνύεται ότι η πυραμίδα ήταν κτισμένη με τραπουλόχαρτα.

Αυτό ήταν; Τελείωσε; Η αλήθεια είναι ότι κάθε καταστροφή είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Οπότε δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος των ζημιών με βάση την εμπειρία του παρελθόντος. Εκείνο που παραμένει βέβαιο είναι η δίψα των ανθρώπων για υπεραξίες. Να είμαστε σίγουροι, λοιπόν, ότι το παιγνίδι δεν τελείωσε. Αυτό που βλέπουμε να γίνεται σήμερα είναι κομμάτι του παιγνιδιού.

Καλό είναι να μην παίρνει κανείς απόλυτες θέσεις για το πώς θα εξελιχτούν οι τιμές. Ή ότι τελείωσε ή δεν τελείωσε το κερδοσκοπικό παιγνίδι στις μετοχές, στα εμπορεύματα ή στα κρυπτονομίσματα. Εκεί που υπάρχει πάντως μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας είναι οι μετοχές. Αρκεί κανείς να ακολουθεί τον χρυσό κανόνα, να τοποθετείται σταδιακά. Αν είναι δυνατόν να «σκορπίσει» τις εντολές αγοράς σε τρεις ή έξι μήνες, επιδιώκοντας να πετύχει έναν καλό μέσο όρο κτήσης. Και φυσικά όχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Ή αλλιώς, διασπορά - διασπορά - διασπορά.

Αυτό προϋποθέτει να έχει κανείς ρευστότητα! Να είχε πουλήσει ένα μέρος των μετοχών του στο προηγούμενο χρονικό διάστημα. Δεν επιδιώκουμε να παίξουμε τον ρόλο του προφήτη και μάλιστα μετά την έλευση του Εκλεκτού. Τα σημάδια όμως υπήρχαν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησε ως καταλύτης. Αν δεν ήταν αυτό το γεγονός θα ήταν ένα άλλο. Σε κάθε περίπτωση όποιος έχει εγκλωβιστεί με 100% μετοχές, καλό είναι να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται σχέδιο και πειθαρχία και όχι πανικός. Η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου είναι το πιο πιθανό σενάριο. Γι' αυτό χρειάζεται η γνώμη ενός ειδικού. Επειδή το κάθε χαρτοφυλάκιο έχει και μία διαφορετική πρόταση, ανάλογα με τη σύνθεσή του.

Τα εμπορεύματα είναι ένα επικίνδυνο παιγνίδι και μάλιστα για ερασιτέχνες. Συν το γεγονός ότι οι τιμές σε πολλά απ’ αυτά βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που όταν ξεκινήσουν τη διόρθωση, η καταστροφή στις μετοχές θα θυμίζει βόλτα σε παιδική χαρά.

Τα κρυπτονομίσματα είναι ένας μεγάλος γρίφος για μικρότερα παιδιά από εμένα. Στην ηλικία που έχω φτάσει δεν νιώθω έτοιμος για νέες μεγάλες περιπέτειες. Η καρδιά μου δεν αντέχει μεγάλες συγκινήσεις, όπως αντίστοιχα η καρδιά ενός εικοσάχρονου ή ενός τριαντάχρονου. Κι επιπλέον, δεν ασχολούμαι με πράγματα που δεν καταλαβαίνω. Μπορεί τα κρυπτονομίσματα ή τα οικόπεδα στον Άρη να είναι οι απόλυτες επενδυτικές επιλογές, αλλά σίγουρα δεν με αφορούν. Όπως είχα γράψει και παλιότερα, οι δικές μας ηλικίες έχουν μάθει ότι σε εποχές κρίσης ακουμπά κανείς ακίνητα και πολύτιμα μέταλλα. Αυτά μάθαμε, αυτά ακολουθούμε…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]