Με τον παρά μου και την κυρά μου!

Με τον παρά μου και την κυρά μου!

Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι «νικητές» για τις τηλεοπτικές άδειες. Γνωρίζουμε όμως καλά ποιοι είναι οι ηττημένοι: Όσοι είχαν επενδύσει στην «ηθική υπεροχή» της αριστεράς. Τις τηλεοπτικές άδειες τις πήραν εκείνοι που πλήρωσαν τα περισσότερα. Όποιος έχει χρήμα κερδίζει. Τόσο απλά!

Όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα reality show της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να προσφέρει θέαμα στο ακροατήριό της. Κι από αυτή την πλευρά τα πήγε περίφημα. Ήταν μία μοναδική επίδειξη αυταρχισμού λίγο πριν την ΔΕΘ και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αδιάφορο ποιοι πήραν τις άδειες. Το Liberal.gr έχει μία στρατηγική συμμαχία με τον ΣΚΑΙ για τη δημιουργία νέων μέσων στο διαδίκτυο κι αυτό το έχουμε ανακοινώσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο διαγωνισμός είναι κάτι καλό αν ο κ. Αλαφούζος πάρει άδεια και κάτι κακό αν δεν πάρει. Ο διαγωνισμός αυτός ήταν έτσι ή αλλιώς μία φάρσα, με θύματα τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα χάσουν τις δουλειές τους από τους σταθμούς που θα κλείσουν.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο χώρος της Ραδιοτηλεόρασης χρειαζότανε μία σημαντική παρέμβαση. Στην κατεύθυνση αυτή είχαν γίνει σημαντικές προσπάθειες στο παρελθόν, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν για διάφορους λόγους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ήσαν... παράνομοι! Αν αυτό που λέει ο κ. Παππάς ισχύει, δεν έχει παρά να αναζητήσει τα έσοδα από τις αγοραπωλησίες αρκετών τηλεοπτικών σταθμών. Με κυριότερη εκείνη της πώλησης του σταθμού του ΚΚΕ, που είναι το σημερινό Έψιλον!

Δεν έπρεπε να πληρώσουν οι καναλάρχες; Φυσικά και έπρεπε! Γι'' αυτό άλλωστε και είχε μπει ειδικός φόρος επί της διαφήμισης. Γι'' αυτό και έπρεπε να ανανεωθούν οι άδειες με το οικονομικό τίμημα που θα ζητούσε η Βουλή των Ελλήνων. Όπως ανανεώνονται με αντίτιμο όλες οι άδειες των εταιρειών που διαχειρίζονται ένα δημόσιο αγαθό.

Το ερώτημα είναι γιατί τέσσερις άδειες και όχι περισσότερες! Στην αρχή μας είπαν ότι μόνο τόσες χωρούσε η μπάντα. Γι'' αυτό και επιστράτευσαν το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Όταν το επιχείρημα αυτό αποδείχτηκε σαθρό, μας είπαν ότι τόσους χωράει η διαφημιστική αγορά! Με άλλα λόγια, δημιουργούν μία προστατευμένη αγορά, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν εξασφαλισμένα κέρδη. Ο ανταγωνισμός στα καλύτερά του!

Τι τους εμπόδισε, λοιπόν, να δώσουν επτά ή δέκα άδειες; Γιατί κόπτονται τόσο πολύ αν οι επιχειρηματίες θα έχουν κέρδη ή όχι; Γιατί δεν ενίσχυσαν το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και προτίμησαν να ανοίξουν τον δρόμο των ωμών πολιτικών παρεμβάσεων;

Κι όσοι αντιδρούν; Γι'' αυτούς αναλαμβάνουν δράση τα πληρωμένα παπαγαλάκια της παραπληροφόρησης. Όσοι λοιπόν υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία δίνει δυνατότητες για περισσότερες από τέσσερις άδειες είναι, σύμφωνα με τους ιεροκήρυκες του μίσους, τα φερέφωνα των καναλαρχών, οι οπαδοί της... διαπλοκής.

Ειδικά αυτό το τελευταίο να το δούμε πάλι! Είπαμε ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν γνωρίζουμε ποιοι πήραν τις άδειες. Αλλά να μιλούν για διαπλοκή εκείνοι που κράτησαν ανοικτά τα βιβλία για να δεχτούν την καθυστερημένη αίτηση του κ. Καλογρίτσα; Να θυμίσουμε ποιους κουμπάρους έχει ο κ. Καλογρίτσας; Ή ποια είναι η τράπεζα που του εξέδωσε την εγγυητική και ποιος ο νομικός της σύμβουλος. Ποιοι κουνάνε το δάκτυλο;

Το πιο λυπηρό απ' όλα είναι ότι μεταξύ εκείνων που έχουν αναλάβει το ρόλο της μαύρης προπαγάνδας είναι και δημοσιογράφοι που δήθεν νοιάζονται για το καλό του κλάδου. Και κάνουν και «μαθήματα» περί ελευθεροτυπίας και ηθικής.

Από σήμερα το τοπίο της ενημέρωσης δεν θα είναι ίδιο στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος θα μείνει έξω από τον χορό. Από σήμερα δικαιούται να σας ενημερώνουν μέσω των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων όσοι πληρώνουν τα περισσότερα. Αυτό πραγματικά είναι επίτευγμα…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]