7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Με την ανοχή της Άγκυρας, η βεβήλωση της «Κόκκινης Εκκλησίας» στην Καππαδοκία

Με την ανοχή της Άγκυρας, η βεβήλωση της «Κόκκινης Εκκλησίας» στην Καππαδοκία

Στην απόλυτη εγκατάλειψη και καταστροφή  παραδίδεται με ευθύνη της Τουρκίας ένα σπουδαίο μνημείο του Βυζαντινού Πολιτισμού, η περίφημη «Κόκκινη Εκκλησία» στην Καρβάλη της Καππαδοκίας και την καταστροφή αυτή αποκαλύπτουν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ (Sözcü).

Την ώρα που ο Τ. Ερντογάν και όλη η τουρκική ηγεσία και το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρονται και προβάλλουν ως μείζον θέμα την απαράδεκτη ενέργεια ορισμένων ακροδεξιών στην Κύπρο με την αναγραφή τεσσάρων συνθημάτων σε τζαμί, επιτρέπουν αν δεν ενθαρρύνουν κιόλας, τον συστηματικό αφανισμό ενός  σπουδαίου Μνημείου του χριστιανισμού και του Βυζαντίου στην Ανατολία.

Η Κόκκινη Εκκλησία, που εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 5ο ή τον 6ο αιώνα, φαίνεται να έχει καταστραφεί από  κυνηγούς θησαυρών. Ακόμη και οι κίονες της ιστορικής εκκλησίας υπέστησαν ζημιές, έχει ανασκαφεί παράνομα το δάπεδο της εκκλησίας, ενώ οι βέβηλοι καταστροφείς έχουν γεμίσει τους τοίχους  με συνθήματα και μηνύματα με σπρέι και μπογιές. Η Κόκκινη Εκκλησία έχει κτισθεί σε πεδιάδα  ανάμεσα σε βουνά με υψόμετρο 1500 μέτρων, χτίστηκε  στο όνομα του Αγίου Γρηγορίου, του Ναζιανζηνού και έχει συμπεριληφθεί στον «Κατάλογο των 100 πιο απειλούμενων ιστορικών αντικειμένων στον κόσμο' από το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων.

Η Κόκκινη Εκκλησία που ονομάστηκε έτσι λόγω της κόκκινης πέτρας από την οποία έχει κτισθεί, είναι  ένας από τους παλαιότερους χριστιανικούς ναούς  που έχουν διασωθεί την Καππαδοκία με την μοναδική αρχιτεκτονική  της με τον κεντρικό τρούλο και την οκτάγωνη στέγη  με οκτώ παράθυρα στον Θόλο σκόρπιζαν το φυσικό φως στο εσωτερικό του ναού. Η Κόκκινη  Εκκλησία  αποτελούσε έναν καθιερωμένο σταθμό των προσκυνητών  που διέσχιζαν την Ανατολία με προορισμό τους Αγίους Τόπους  και είναι  από τα ελάχιστα μνημεία τα οποία έχουν σταθεί όρθια στους αιώνες αυτούς… Το 2011 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του Μνημείου  και με διεθνή έρανο συγκεντρώθηκαν 500 χιλιάδες δολάρια για τις εργασίες  που είχε αναλάβει ένας διακεκριμένος τούρκος  αναστηλωτής  Μνημείων.

Όμως το τουρκικό κράτος  άφησε στην τύχη του το ιστορικό αυτό μνημείο στο έλεος πραγματικών ή  φανταστικών κυνηγών θησαυρών, με αποτέλεσμα να έχει πια δρομολογηθεί η πλήρης καταστροφή της Κόκκινης Εκκλησίας… Εξάλλου για την Τουρκία του κ. Ερντογάν θα είναι  ένα ακόμη λιγότερο Μνημείο που θα θυμίζει τις βαθιές ρίζες του Βυζαντίου και του Χριστιανισμού και στην Ανατολία…