Με χειραψίες και συζητήσεις κερδίζονται οι εκλογές

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων που ασχολούνται με τα πολιτικά ζητήματα, από την παραπολιτική όμως πλευρά τους, αναφέρονται συχνά υποτιμητικά στον βουλευτή Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος σχεδόν καθημερινά βρίσκεται σε διαφορετική περιοχή, οργανώνοντας συγκεντρώσεις, συναντήσεις και επαφές με πολίτες, σε πλατεία σε καφενεία ακόμα και σε σπίτια.

Και όμως, ο βουλευτής του Σύριζα, εφαρμόζει αυτό που αποτελεί πάγια πρακτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι υποψήφιοι πηγαίνουν στους ψηφοφόρους. Και δεν τους περιμένουν να έρθουν στα πολιτικά τους γραφεία. Η εποχή του βουλευτή ή του πολιτευτή, που περιμένει τους ψηφοφόρους να έρθουν σε αυτόν, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ο βουλευτής του Σύριζα γυρνάει στην Αθήνα, «σφίγγει χέρια», μιλάει με τους πολίτες, τους ακούει, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους και επικοινωνεί τις θέσεις του κόμματος του. Και πράττει, ορθά. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει τις παρουσιάσεις των πολιτικών από το «γυαλί» της τηλεόρασης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι καταγράφεται πλέον ευρέως η άποψη των πολιτών, που υποστηρίζει ότι «ωραία τα λέει αυτός ή ωραία τα κάνει ο άλλος, αλλά δεν είναι ένας από εμάς». Και «ένας από εμάς», είναι αυτός, που είναι κοντά στους πολίτες, που τους ακούει και τους εξηγεί.

Η αλήθεια είναι, πως οι πολίτες παρ’ όλο που δεν έχουν τον χρόνο και τη διάθεση να παρακολουθούν τα καθημερινά πολιτικά τεκτενόμενα, διψούν να μάθουν τις πολιτικές θέσεις, επιθυμούν να γνωρίσουν το έργο που έχει πραγματοποιηθεί, έχοντας αφήσει πίσω τους τις άσκοπες πολιτικές συζητήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα και τις εξαντλητικές αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Διότι όλα αυτά, τους φαίνονται μακρινά και ξένα.

Τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, θα τη φέρουν οι βουλευτές που θα εξηγήσουν στους πολίτες από κοντά, το τι συμβαίνει. Το γιατί η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι θετική εξέλιξη, που λύνει χρόνια προβλήματα. Το γιατί η υιοθέτηση του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία είναι μια βαθιά κοινωνική μεταρρύθμιση. Το γιατί η μεταρρύθμιση που αφορά τη λειτουργία των ιδρυμάτων για τα παιδιά, προσφέρει κανόνες και διαφάνεια, σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα.

Τη νίκη στις εκλογές θα τη φέρουν οι βουλευτές, που θα εκλαϊκεύσουν την αξία και το νόημα του επενδυτικού κύματος που αγκαλιάζει τη χώρα μας. Που θα εξηγήσουν, το τι σημαίνει το κύμα αυτό για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για τις αμοιβές των εργαζομένων. Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν πραγματικές ιστορίες για το τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα.

Αλλά και από την πλευρά του Σύριζα, τις ψήφους θα τις φέρουν οι βουλευτές που θα καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την ανάγκη να της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Οι βουλευτές, που θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη, που χάθηκε στις εκλογές του 2019.

Είμαστε σίγουροι ότι μέχρι τις εκλογές θα κυριαρχήσει το λεγόμενο «σκληρό ροκ», ειδικά από την πλευρά όσων στερούνται δυνατών επιχειρημάτων και έκφρασης θετικού λόγου. Το «σκληρό ροκ», μπορεί να είναι εντυπωσιακό, να ανάβει τα αίματα και να συναρπάζει.

Ωστόσο, οι εξουθενωμένοι πολίτες που βιώνουν τη μια κρίση μετά την άλλη, και βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει στο πέρασμα από την πανδημία του covid στην ενεργειακή κρίση και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ακρίβεια στα ράφια των supermarkets, δεν αρκούνται σε κραυγές ή σε παράλογες υποσχέσεις.

Παραμένουν προσγειωμένοι στη δύσκολη πραγματικότητα, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες που εμφανίζονται από όλες τις μεριές. Οι πολίτες αυτοί δεν πείθονται από τις εκ του μακρόθεν αναλύσεις και τις αφ’ υψηλού δεσμεύσεις. Σαν αποτέλεσμα οι βουλευτές, θα κριθούν στο πεδίο των χειραψιών, των δεσμών εμπιστοσύνης και των σχέσεων με τους ψηφοφόρους. Εκεί που θα πρέπει να συζητήσουν με τους πολίτες και τους πείσουν για τη ορθότητα των έργων τους και των πρωτοβουλιών τους. Τα τηλεοπτικά παράθυρα και η «διδασκαλία» από την έδρα, μπορεί να μην αποτελούν μακρινό παρελθόν, ωστόσο αποτελούν αδύναμες πτυχές στην επαφή με τον κόσμο. Ο κόσμος θέλει χειραψίες και συζητήσεις.