Με απέραντο σεβασμό…

Δεν μπορείς να μην σταθείς με δέος απέναντι σε ανθρώπους που βλέπουν τον θάνατο κατάματα και παλεύουν για την ζωή τους. Αξίζουν τον θαυμασμό και την συμπαράστασή μας, αν και δεν έχουν την ανάγκη ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Είναι ένας σκληρός και μοναχικός αγώνας που οι άνθρωποι αναμετρώνται με τις πιο σκοτεινές πλευρές του εαυτού τους. Μόνο που ξεκινάει κάποιος να ανεβαίνει αυτόν τον Γολγοθά είναι νικητής.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι μια γενναία γυναίκα. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Η χώρα ζημιώθηκε από το γεγονός ότι έχασε την εσωκομματική μάχη. Αν είχε κερδίσει τότε τις εσωκομματικές εκλογές, ίσως τα πράγματα να ήταν και διαφορετικά. Παλαιά ιστορία. Πράγματι! Η Ντόρα δεν πίστεψε ότι υπήρχε πιθανότητα να χάσει, επειδή δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό της η λέξη «ήττα». Αυτό μπορεί κανείς να το πει καλό, μπορεί και κακό. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δυνατή φωτιά που σφυρηλατεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο το μέταλλο. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την είδηση της ασθένειάς της δείχνει αυτό ακριβώς το πράγμα! Είναι πολύ σκληρή για να μας αφήσει!

Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε επίσης μια σημαντική πολιτικός. Κράτησε όρθιο το ΚΙΝΑΛ σε μία περίοδο αρκετά δύσκολη για το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο οποιοσδήποτε από εμάς έχει το δικαίωμα να μην συμφωνεί μαζί της για τις πολιτικές της θέσεις. Δεν μπορεί, όμως, να ισχυριστεί ότι η Φώφη ζημίωσε την χώρα. Το αντίθετο!

Η σκέψη μας δεν είναι μόνο κοντά στην Ντόρα και στην Φώφη, αλλά σε όλους τους ανθρώπους που δίνουν την μάχη τους για να ζήσουν. Απέναντι στον καρκίνο και σε τόσες άλλες ασθένειες που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Η Ντόρα και η Φώφη είναι οι επώνυμες, οι γυναίκες που βγήκαν μπροστά και ανακοίνωσαν με θάρρος την κατάστασή τους. Υπάρχουν όμως χιλιάδες ακόμη ανώνυμοι που δίνουν τον ίδιο σκληρό αγώνα κάθε μέρα. Ως άνθρωποι οφείλουμε με κάθε αφορμή να θυμόμαστε ότι είμαστε θνητοί και να συμπεριφερόμαστε αναλόγως. Ως πολίτες, όμως, χρειάζεται να πιέζουμε τις κυβερνήσεις για ένα καλύτερο επίπεδο στις υπηρεσίες υγείας. Η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό που μας έχει χαριστεί και πρέπει να το προστατεύσουμε. Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς εκείνοι που θα βρεθούμε στην δύσκολη θέση…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]