Με αφορμή ένα ζεϊμπέκικο….

Με αφορμή ένα ζεϊμπέκικο….

Του Μάνου Τσαλαμανιού*

Ο κ. Πολάκης έχει κάθε δικαίωμα να χορεύει ζεϊμπέκικο και ταυτόχρονα για περισσότερη μαγκιά να καπνίζει. Αρκεί αυτό να γίνεται σε μια καλοκαιρινή συναυλία ή σε κάποιο πανηγύρι στην Κρήτη. Προφανώς δεν μπορεί να καπνίζει σε κλειστούς χώρους ή στο υπουργείο. Ο κ. Πολάκης δεν μπορεί να ελέγξει το πάθος του για το τσιγάρο, όταν ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας,και σωστά,ζητάει από όλους μας να γίνεται χρήση προϊόντων καπνού ουσιαστικά μόνο σε ανοιχτούς χώρους.

Το Υπουργείο Υγείας με την Γ.Π. /Δ2β/οικ.8809 εγκύκλιο της 31/1/18 αφού λαμβάνει υπ΄όψιν το προοίμιο του Καταστατικού του Π.Ο.Υ. που δηλώνεται ότι η απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου,την συνθήκη της Λισσαβόνας, την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ,το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα,το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα και την Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού ορίζει τις απαγορεύσεις σχετικά με την χρήση προϊόντων καπνού,όπως και τις αντίστοιχες κυρώσεις.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται πως η επιβολή πειθαρχικών και διοικητικών κυρώσεων για την παράβαση των διατάξεων απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους λειτουργούς και τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ κάθε επαναλαμβανόμενη παράβαση του ιδίου υπαλλήλου επισύρει διπλασιασμό του αμέσως προηγούμενου επιβληθέντος προστίμου. Τα πειθαρχικά πρόστιμα είναι ανάλογα των διοικητικών που επισύρει η ίδια παράβαση. Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Δυστυχώς, ο Υπουργός Υγείας κ.Ξανθός δεν προέβλεψε την εξαίρεση από τον Νόμο του «θεριακλή» Αναπλ. Υπουργού Υγείας. Έτσι ο κ. Πολάκης σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα έπρεπε, ως υπότροπος, να ήταν αντιμέτωπος με ένα σωρό διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Αν κανείς αναρωτηθεί δικαίως αν ο κ.Πολάκης είναι ο μόνος που επιδεικνύει παρόμοια αντικοινωνική συμπεριφορά. Ασφαλώς και όχι είναι η απάντηση,αλλά είναι Αναπλ. Υπουργός Υγείας έχει διακριτό ρόλο στην απαγόρευση του καπνίσματος και στην συνολική εφαρμογή της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας. Είναι επίσης γιατρός - εντατικολόγος με άμεση επιστημονική άποψη για τις βλαβερές επιπτώσεις της χρήσης προϊόντων καπνού. Απαντάω προκαταβολικά στην ερώτηση.Δεν είναι ο μόνος γιατρός που καπνίζει σε κλειστούς χώρους και σε νοσοκομείο.Αρκετοί συνάδερφοι καταπατούν το νόμο που προβλέπει ότι, ειδικότερα και κατά προτεραιότητα, απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Ίσως είναι αφορμή αυτό το ζεϊμπέκικο ώστε να κερδίσει η κοινωνία μας το στοίχημα της πραγματικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους , έστω με μεγάλη καθυστέρηση. Το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται,το χρωστάμε στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν από τις τόσες παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ακόμα ως λειτουργοί της υγείας, παρόλο το στρες της επίπονης εργασίας στα νοσοκομεία, θα πρέπει σύντομα να καταφέρουμε να ξεκινήσει αυτή η ετεροχρονισμένη πραγματική απαγόρευση από εκεί.

Αναφορικά με τον κ. Κραουνάκη έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται πολιτικά,όπως έχουμε όλοι μας και να κρίνεται για αυτό. Προφανώς εγώ προσωπικά τον προτιμώ να συνθέτει ή να ερμηνεύει μοναδικά το «Φίλα με» του Χρήστου Παπαδόπουλου σε στίχους του φίλου Κώστα Μπαλαχούτη.

*Ο Μάνος Τσαλαμανιός είναι Ψυχίατρος Παιδιών-Εφήβων, Μέλος Μητρώου Στελεχών και Μέλος Τομέα Υγείας Ν.Δ.