7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Μαθήματα από την Ηλιούπολη

Όταν ξεπερνάμε το σοκ που προκαλούν φρικιαστικές υποθέσεις όπως αυτή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης 18χρονης από αστυνομικό και κάθεται και η σκόνη που σηκώνει η ευτελής κομματική αντιπαράθεση, καλό είναι να εξετάζουμε τι μάθαμε από αυτές.
Τι μάθαμε, μέχρι σήμερα, από την υπόθεση της Ηλιούπολης;

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

1. Η εκστρατεία ενημέρωσης για τη γραμμή 15900 έχει αποτελέσματα. Όλο και περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν πλέον ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια και αυτό έκανε η νέα γυναίκα που βοήθησε το θύμα της υπόθεσης της Ηλιούπολης να καταφύγει στις Αρχές. Η ενημέρωση για τη γραμμή πρέπει να συνεχιστεί επίμονα και οργανωμένα.

2. Οι υπάλληλοι του τηλεφωνικού κέντρου της γραμμής 15900 έκαναν τη δουλειά τους. Επικοινωνήσαμε με το γραφείο της υφυπουργού Ισότητας Μαρίας Συρεγγέλα για να πληροφορηθούμε αν διερεύνησαν το περαστικό, αν γνωρίζουν ποιος ήταν ο/η υπάλληλος βάρδιας που χειρίστηκε με επιτυχία την υπόθεση και με αφοπλιστική ειλικρίνεια που μας εξέπληξε, μας ενημέρωσαν ότι όντως διερευνούν τι συνέβη ώστε να αξιολογήσουν τι έκαναν καλά και πως θα μπορούσαν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της υπηρεσίας αυτής, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τον παράγοντα τύχη.

3. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι καταλυτικός στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Ήδη διαβάσαμε στον Τύπο όσα ανακοινώθηκαν στις 15 Ιουλίου σε ημερίδα, ως κοινές κυβερνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγγειλε τη δημιουργία πιλοτικών γραφείων σε αστυνομικά τμήματα, όπου «εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό θα υποδέχεται με τρόπο οργανωμένο τις καταγγελίες και τα θύματα» με πρώτο τέτοιο γραφείο να ιδρύεται στο Περιστέρι. Στην ίδια εκδήλωση, στην οποία παρέστη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης αναγνώρισε το ρόλο που έχει το σώμα στην εξάλειψη του φαινομένου.

Όλα αυτά είναι πολύ θετικά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα παρακολουθεί το θέμα μέχρι η ΕΛΑΣ να «μπει στον αυτόματο πιλότο».

Γιατί το ζητούμενο είναι οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ να λειτουργούν αυτόματα, ασχέτως του πολιτικού της προϊσταμένου.

4.  Με αφορμή το ρεπορτάζ για την Ηλιούπολη, μάθαμε ότι τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει ιατροδικαστής υπηρεσίας για να εξετάζει θύματα βιασμού. Αυτό πρέπει να διορθωθεί δεδομένης της φύσης του συγκεκριμένου εγκλήματος. Η εξέταση πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για τους προφανείς λόγους αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι λειτουργεί υποστηρικτικά για το θύμα. Ο ιατροδικαστής είναι αυτός που βεβαιώνει το έγκλημα κι αν χρειάζονται κάτι απεγνωσμένα τα θύματα του βιασμού είναι η διαβεβαίωση ότι η καταγγελία τους έχει γίνει πιστευτή.

Με τον κίνδυνο να θεωρηθεί παράλειψη, θα αποφύγουμε να αναφερθούμε στην άθλια εργαλειοποίηση της υπόθεσης της Ηλιούπολης από την αντιπολίτευση. Θα μας δοθεί άλλη ευκαιρία γι' αυτό όμως για μια ακόμα φορά είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τη στάση της ριζοσπαστικής αριστεράς απέναντι στη φιλελεύθερη δημοκρατία και τους θεσμούς της: η ενδυνάμωσή τους είναι αδιάφορη για τη ριζοσπαστική αριστερά. Μόνο μέλημά της η κατάλυσή τους. Κάποιες μάλιστα από αυτό το χώρο, δε διστάζουν να διαδώσουν στα ΜΚΔ την ψευδή πληροφορία ότι το τηλεφώνημα στη γραμμή 15900 κοστίζει 10Ε ενώ είναι δωρεάν.

Κλείνουμε με μια κουβέντα για το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο υπάγεται και το υφυπουργείο Ισότητας. Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για το καλύτερο υπουργείο της κυβέρνησης. Όλοι εκεί μέσα, ο υπουργός, οι υφυπουργοί, οι γενικοί γραμματείς, εργάζονται και μάλιστα ως ομάδα, κάτι που πιστώνεται στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη που ξέρουμε ότι πιστεύει ότι στο σύγχρονο κόσμο αποτελέσματα φέρνουν μόνο οι ομάδες. 

Το Υπουργείο Εργασίας απασχολεί τη δημοσιότητα σχεδόν αποκλειστικά για ό,τι σχετίζεται με τις συντάξεις. Οι υπόλοιπες δράσεις του υπέρ των πιο αναξιοπαθούντων από τους συμπολίτες μας παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες αν και είναι αρκετές.

Η μνεία γίνεται ως αναγνώριση του έργου της συγκεκριμένης ομάδας. Αν προσέξουν λίγο και τη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας κι αν προβούν στις διορθώσεις που ζητούν οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στο νόμο για τις υιοθεσίες, θα έχουν αφήσει στη χώρα ένα σημαντικό θετικό αποτύπωμα.