Μας λείπουν πολλά λεφτά...

Του Νίκου Φιλιππίδη

Τα χρηματοδοτικά δεδομένα μέχρι το τέλος του προγράμματος και λίγο μετά είναι πλέον σχεδόν σαφή. Οι Ευρωπαίοι έκαναν τους λογαριασμούς τους και από αυτούς προκύπτει, ότι η Ελλάδα θα λάβει μέχρι τον Αύγουστο του 2018 περίπου 22,6 δισ. (54,3 διαθέσιμα, έχει λάβει 31,7 δισ.) εφόσον ολοκληρώσει τις υπόλοιπες πιθανότατα 4 αξιολογήσεις. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι χωρίς αξιολογήσεις τα 22,6 δισ. δεν πρόκειται να έρθουν στη χώρα. Δεδομένης μάλιστα της ολοκλήρωσης μόλις 2 αξιολογήσεων στα πρώτα δύο χρόνια του προγράμματος, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο πιθανό ή όχι είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα.

Είναι επίσης σαφές από το Compliance Report, τι χρήματα χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου  όλα να κυλήσουν ομαλά τους επόμενους 14 μήνες. Καταρχήν θα πρέπει να βρει (ο στόχος είναι από δόσεις) 18,9 δισ. για τις πληρωμές τόκων και δόσεων οι μεγαλύτερες των οποίων πρέπει να πληρωθούν το καλοκαίρι του 2018. Παράλληλα πρέπει να βρει 6,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό τομέα και να εξοικονομήσει άλλα 9 δισ. προκειμένου να τα έχει διαθέσιμα για τα πρώτα βήματά της ελληνικής οικονομίας μετά την λήξη του προγράμματος και για τους πρώτους 10 μήνες. Χρειαζόμαστε δηλαδή 34,4 δισ.

Ακόμα και αν λάβουμε όλες τις δόσεις θα πρέπει να βρεθούν δηλαδή από το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας 11,8 δισ. ευρώ.

Παρεμπίπτοντος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος είναι 1,75%, δηλαδή 3,2 δισ. ευρώ, άρα από τους πρόχειρους υπολογισμούς μας λείπουν στην καλύτερη περίπτωση 8,6 δισ. ευρώ.

Από τους παραπάνω υπολογισμούς είναι σαφές ότι οι σχεδιασμοί έχουν γίνει με διπλή ατζέντα. Η Ελλάδα είτε θα πρέπει να βγάλει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον τριπλάσιο του στόχου και να υπερκαλύψει τον στόχο των αποκρατικοποιήσεων, είτε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές για να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες.

Από τους ευρωπαϊκούς υπολογισμούς, προκύπτει σαφώς ότι η απόφαση της 15ης Ιουνίου πέταξε απλά το «τενεκεδάκι» παρακάτω, για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Το θέμα οπότε είναι πιο θα είναι το σκηνικό στην Ευρώπη την επομένη των γερμανικών εκλογών. Μετά και την χτεσινή δήλωση Merkel είναι σαφές ότι το παιχνίδι μετάβασης της ευρωζώνης στο επόμενο στάδιο είναι πλέον ώριμη. Η γερμανίδα Καγκελάριος και σχεδόν βέβαιη νικήτρια των εκλογών τάχτηκε μιας κοινής οικονομικής διακυβέρνησης, ενός κοινού προϋπολογισμού, ακόμα και ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών.

Σε αυτό εντελώς διαφοροποιημένο ευρωπαϊκό σκηνικό, η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει ότι αποφασίσθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Με τα τωρινά δεδομένα το πιθανότερο είναι ότι θα βρίσκεται σε μια γωνιά των συζητήσεων, κουνώντας ελαφρά το δάχτυλο για να την ακούσουν. Υπάρχει και η χειρότερη εκδοχή, οι άλλοι να προχωρήσουν και εμείς να τους κοιτάμε απέξω μέχρι να ανακάμψουμε.. Κάτι σαν την υπόθεση της ποσοτικής χαλάρωσης...