Μαρκ, γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα!

Μαρκ, γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα!

Της Αγγελικής Κώττη

Ευκαιρία σαν αυτή, μπορεί να μη σου τύχει ποτέ στη ζωή σου. Αν όμως αντιληφθείς πως ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ ανέβηκε στην Ακρόπολη και φωτογραφήθηκε μπροστά στον Παρθενώνα, και εφόσον θέλεις να λέγεσαι σοβαρός υπουργός Πολιτισμού, ή υπουργός Τουρισμού, τον βρίσκεις πάση θυσία και του ζητάς να του κάνεις ένα τουρ, να τον πας κάπου τέλος πάντων.

Διότι ο Ζούκεμπεργκ είναι από τους κορυφαίους influencer του πλανήτη, από εκείνους, δηλαδή που μέσα σε τρεις ώρες μαζεύουν για πλάκα 272 χιλιάδες Like, 24.000 σχόλια και 3,5 χιλιάδες κοινοποιήσεις στο Facebook. Πάει να πει, εκατοντάδες χιλιάδες- μέχρι και εκατομμύρια- άνθρωποι βλέπουν τι κοινοποίησε στο προφίλ του. Παντελώς ανέξοδη, τεράστια διαφήμιση. Κι εσύ τι κάνεις;

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού λείπει, νομίζω, συλλήβδην, σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στην επαρχία (αυτό πια, να αφήνουν όλοι μαζί το υπουργείο, δεν το έχω ξαναζήσει). Ο νέος υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχαρόπουλος, με κάτι, προφανώς, θα είναι απασχολημένος.

Σίγουρα, υποδεέστερο από το να ζητήσει, κομψά, από τον Ζούκεμπεργκ, να ανεβάσει μερικές φωτογραφίες ακόμη στο προφίλ του. Άλλωστε, ποιος δεν θα ήθελε να έχει μια συζήτηση με τον Μαρκ; Σίγουρα κάποιος αδαής περί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 'Η, απασχολημένος με την προεκλογική εκστρατεία. Αλλά μια τέτοια προβολή, ξεπερνάει ακόμα και αυτή την τελευταία. Και είχαν χρέος να την επιδιώξουν.

Σαφώς και δεν θα είναι εύκολο να τον προσεγγίσουν, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο ερωτευμένος Μαρκ κάνει ταξίδι με τη σύζυγο για να γιορτάσουν τα επτά χρόνια έγγαμου βίου. Όταν ένας μεγιστάνας όπως εκείνος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη σε κάποια χώρα, ξέρει πώς να χαθεί από όλα και όλους. Πάντως, ακόμα και ο Μαρκ θα δελεαζόταν από μια πρόταση να μπει ΜΕΣΑ στον Παρθενώνα και να δει όσα δεν βλέπουν οι κοινοί θνητοί. Ή να του κάνει μια ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης ένας καθηγητής του κύρους του Δημήτρη Παντερμαλή.

Δεν νομίζω όμως πως πέρασε από το μυαλό κανενός στην κυβέρνηση να τον αναζητήσουν για να το προτείνουν. Κλεισμένοι στον μικρόκοσμό τους αναλώνονται σε κινήσεις που δεν προβάλλουν την Ελλάδα διεθνώς όσο την προέβαλε, χωρίς δική τους συμμετοχή, ο Ζούκεμπεργκ. Και αυτό είναι το πιο θλιβερό.

Μάλλον όχι. Υπάρχουν κι άλλα. Όπως το σχόλιο της γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων κάτω από το ποστ στο facebook: «Welcome to Greece! Happy to see you in Parthenon!» Δεν  ξέρετε πόσο συγκινήθηκε ο Μαρκ που δεν γνωρίζει ούτε την ίδια, ούτε το αξίωμά της. Ας του έγραφε τουλάχιστον: γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα (να σε ξεναγήσω!)

Αφήστε που μας φύλαξε ο Θεός και δεν γίναμε ρεζίλι. Να κλείσει η Ακρόπολη με τη  νεροποντή λόγω αλεξικέραυνου, όπως γινόταν πριν από μερικές εβδομάδες,  και να βγει το ζεύγος Ζούκεμπεργκ φωτογραφία με φόντο την κλειστή πύλη. Υποτίθεται πάντως πως το αλεξικέραυνο επισκευάστηκε. Μακάρι.

Για την Ιστορία, ας πούμε πως ουδείς κατάλαβε τίποτα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον Ιερό Βράχο. Οι δύο έβγαλαν κανονικά εισιτήριο, είδαν τις αρχαιότητες όπως όλοι, και το φυλακτικό και άλλο προσωπικό το πήραν χαμπάρι με την ανάρτηση της φωτογραφίας. Εάν θέλεις να ανέβεις ινκόγνιτο (και δεν είσαι η Πενέλοπε Κρουζ) τα καταφέρνεις!