Μάριος Λαζανάς: Μάσκα στους χώρους εργασίας, καθοριστική η επιστροφή των εκδρομέων

Μάριος Λαζανάς: Μάσκα στους χώρους εργασίας, καθοριστική η επιστροφή των εκδρομέων

Η χρήση μάσκας ακόμη και στους χώρους εργασίας αποτελεί σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοιού, δηλώνει στο liberal.gr ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ο οποίος σημειώνει πως αποτελεί, αυτή τη στιγμή το «μοναδικό όπλο μας». Χαρακτηρίζει επίσης ως καθοριστικής σημασίας για την πορεία της πανδημίας την επιστροφή των εκδρομέων και των παραθεριστών από τα τέλη του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζανά η μάσκα αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μέτρο και μάλιστα επισημαίνει πως ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός πρέπει να γίνεται χρήση.

Στο πλαίσιο αυτό αφενός τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων αφετέρου υπογραμμίζει την ανάγκη να χρησιμοποιούν και τα παιδιά μάσκα εντός της σχολικής αίθουσας, όπως και λαμβάνονται μέτρα εκτός αυτής. Σημειώνει δέ πως η χρήση μάσκας, υπό την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να γίνει από μικρές ηλικίες.

Ακόμη ο κ. Λαζανάς επισημαίνει πως η επιστροφή των εκδρομέων και των παραθεριστών είναι σημαντική παράμετρος ως προς την εξέλιξη του κορονοϊού και του ύψους της διασποράς.

Τονίζει δε ότι όσο περισσότερα κρούσματα ανακαλύπτονται από τα τεστ τόσο καλύτερα, αφού με τον τρόπο αυτό θα απομονώνονται οι φορείς και θα περιορίζεται η διασπορά.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

- Βλέπουμε ότι συνεχίζεται να είναι υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων. Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό;

Οπωσδήποτε όσο τα κρούσματα βρίσκονται σταθερά σε υψηλά νούμερα η κατάσταση είναι ανησυχητική. Θα θέλαμε να μειωθούν και να φτάσουμε σε διψήφιο αριθμό αλλά δεν βλέπουμε να είναι εφικτό γιατί όσο επιστρέφουν οι εκδρομείς και οι παραθεριστές από τις διακοπές τους αυτά αυξάνονται.

- Η δημόσια υγεία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και κυρίως νοσηλειών;

Να διευκρινίσουμε πως η δημόσια υγεία είναι άλλο θέμα από την περίθαλψη. Και αυτό για το οποίο συζητούμε είναι η περίθαλψη αυτών των ατόμων. Όπως ξέρετε στα νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια υπήρχαν ελλείψεις, σε προσωπικό γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πιστεύω πως έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για τη βελτίωση της κατάστασης που πρέπει να συνεχιστεί με την πρόσληψη γιατρών νοσηλευτών αλλά και την αύξηση των κλινών στης ΜΕΘ. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει μια περαιτέρω σημαντική ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας.

- Έχετε δηλώσει πως πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο των μασκών προστασίας και στους χώρους εργασίας. Αποτελεί σημαντική παράμετρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη. Δεν είναι μόνο δική μου άποψη, είναι άποψη που έχει κατατεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, από άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, από ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών που έχουν συστήσει την ευρεία χρήση της μάσκας. Πιστεύω ότι όχι μόνο εκεί που δέχονται κοινό, αλλά όλοι εργαζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες.

Για παράδειγμα υπάρχουν πολλά εργοστάσια αυτή τη στιγμή στη χώρα που συσκευάζουν τα φρούτα. Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι εκει να φορούν μάσκες; Είδαμε άλλωστε τις περιπτώσεις των εργοστασίων στον Λαγκαδά, στην Καβάλα όπου βρέθηκαν ένα με δύο άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό κατά διάφορους τρόπους και μετά η διασπορά οδήγησε στον να κλείσουν τα ίδια τα εργοστάσια.

Νομίζω πως αυτή τη στιγμή το βασικό μέτρο προφύλαξης είναι η μάσκα, η τήρηση αποστάσεων – μέτρο που δεν είναι πάντα εφικτό – και η υγιεινή των χεριών. Αλλά η χρήση της μάσκας είναι βασικό μέτρο, θα έλεγα πως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλο όπλο. Η ανάπτυξη φαρμάκων καθυστερεί, το εμβόλιο αργεί να έρθει.

- Στους εξωτερικούς χώρους;

Αν υπάρχει κάπου συνωστισμός ακόμη και σε αυτή την περίπτωση πρέπει η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική. Είδατε για παράδειγμα πως αυτοί που ανέμεναν να επιβιβαστούν στα πλοία φορούσαν μάσκα και αυτό είναι μια ορθή πρακτική που θα έλεγα ότι περιορίζει όσο το δυνατόν τη μετάδοση του ιού.

- Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων;

Πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Πρέπει να ανοίξουν με τις βέλτιστες συνθήκες που θα συζητηθούν σήμερα στην επιτροπή μας (σσ σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με αυτό το αντικείμενο). Η χρήση μάσκας αποτελεί ένα εκ των βασικών θεμάτων και θα συζητηθεί σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Προσωπική μου άποψη είναι πως όλες οι ηλικίες, ακόμη και τα παιδιά του νηπιαγωγείου μπορούν να χρησιμοποιήσουν, εκπαιδευόμενα, σωστά τη μάσκα. Ιδιαίτερα αν υπάρξουν και μάσκες που να απευθύνονται σε παιδιά με ανάλογες εικόνες, θα μπορούσαν να συμβάλλουν και στην εκπαίδευσή τους.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί και είναι σημαντικό οι πρώτες ημέρες στο σχολείο θα έχουν ως αντικείμενο την εκπαίδευση των παιδιών για τον κορονοϊό και τα προληπτικά μέτρα απέναντί του. Δεν είναι μόνο αυτά. Πρέπει να ισχύσει ο διαχωρισμός στα διαλείμματα, να μη συνωστίζονται πολλά παιδιά και να είναι η καθαριότητα βασικός παράγοντας ειδικά στις τουαλέτες.

Τώρα ως προς την μεταδοτικότητα αν και τα παιδιά εμφανίζονται να την μεταδίδουν λιγότερο δεν παύει αυτό να είναι ένα πρόβλημα. Και πρέπει, ιδιαίτερα στις οικογένειες όπου υπάρχουν άτομα ευπαθή να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα και χρήση και της μάσκας.

- Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σαφώς αυξημένος, δείχνει όμως τις τελευταίες ημέρες μια σταθερότητα. Η εγρήγορση στην οποία ετέθη το σύστημα δύναται να αποτρέψει την δυναμική της αύξησής τους;

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει το κράτος. Να σταθεροποιήσει και στην πορεία να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτό έχουμε προτείνει και εμείς ως επιτροπή με τη λήψη και την εφαρμογή φυσικά, των μέτρων που λαμβάνονται. Επιδιώκουμε την μείωση της αυξητικής τάσης της πανδημίας. Θα το δούμε όμως μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Είναι καθοριστικό και για τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στην πορεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έρχεται φθινόπωρο και θα έχουμε και τη γρίπη και τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη και σχετικά με το πόσο εφικτή είναι η διάκριση μεταξύ των δυο ασθενειών αλλά και για το κατά πόσο μπορούν να συμπέσουν.

- Άρα η ολοκλήρωση της επιστροφής του μεγαλύτερου αριθμού των εκδρομέων είναι καθοριστική...

Σαφώς και είναι καθοριστική για το τι θα συμβεί. Ένα βασικό μέτρο που θα πρέπει άλλωστε να καθιερωθεί και νομίζω ότι γίνεται η ανάλογη προσπάθεια αφορά στα τέστ. Όσο περισσότερα γίνονται και όσα περισσότερα άτομα εμφανίζονται ως κρούσμα τόσο πιο εύκολο θα είναι να απομονώνονται και να αντιμετωπίζονται αλλά και να τίθεται ο περίγυρος σε καραντίνα για την μειωση της διασποράς. Δείτε το ως ένα παγόβουνο που βλέπουμε την κορυφή αλλά δεν γνωρίζουμε το μέγεθος και το περιεχόμενο της βάσης.