Μάνος Επιτροπάκης: Η Φ. Γεννηματά επενδύει σε μη αυτοδυναμία της ΝΔ

Μάνος Επιτροπάκης: Η Φ. Γεννηματά επενδύει σε μη αυτοδυναμία της ΝΔ

Αλλαγή πλεύσης του ΚΙΝΑΛ μέσα από τις αποφάσεις της Φώφης Γεννηματά διαπιστώνει ο Μάνος Επιτροπάκης, που ήταν ο πρώτος ο οποίος ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές αμέσως μετά τις εξελίξεις με την αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου από το κίνημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο liberal.gr, η στάση της κ. Γεννημάτα δείχνει ότι επιδιώκει τη διεξαγωγή εκλογών με απλή αναλογική και ως εκ τούτου επενδύει σε ενδεχόμενη μη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας κάτι που κατά τον ίδιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Σύμφωνα με τον κ. Επιτροπάκη η επιλογή του κ. Καμίνη με την επίκληση της διεύρυνσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα πολύ δε περισσότερο όταν ο ίδιος έχει κριθεί και κατά τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ αλλά και στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Επίσης ξεκαθαρίζει πως τη γραμμή που επιλέγει η κ. Γεννηματά και η οποία καθιστά το ΚΙΝΑΛ από κόμμα ευθύνης κόμμα ανευθυνότητας δεν μπορεί να την υπηρετήσει ο Ευ. Βενιζέλος όπως δεν μπορεί να την υπηρετήσει και ο ίδιος αλλά και πολλοί άλλοι. 

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

- Υπάρχει θέμα στήριξης Τσίπρα μέσα από τις κινήσεις της Φώφης Γεννηματά;

Υπάρχει ένα σχέδιο αλλαγής πλεύσης του ΚΙΝΑΛ, σε μια πολιτική βάση που λέει ότι “εμείς θεωρούμε ότι και η απλή αναλογική είναι μια λύση προκειμένου να κυβερνήσουμε αν χρειαστεί ποτέ με τη Ν.Δ.”. Αυτή θεωρώ πως είναι και η θέση που μέτρησε και οδήγησε στο να στερήσει η κ. Γεννηματά, την αυτονόητη, για τη συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του ΚΙΝΑΛ, τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Αυτό ήθελε να σηματοδοτήσει τη γραμμή που λέει ότι με την Ν.Δ. αν χρειαστεί, που δεν θα χρειαστεί από τα ποσοστά που βλέπουμε, δεν συνεργαζόμαστε. Αυτή τη γραμμή ο κ. Βενιζέλος δεν μπορούσε να τη δεχτεί και για αυτό δεν ήθελε άλλη θέση. Η θα έμπαινε με τη γραμμή της εθνικής ευθύνης που θα μπορούσε να την υπηρετήσει μέσα από τη συγκεκριμένη θέση ή δεν θα έμπαινε καθόλου. Το έχει ξεκαθαρίσει αυτό. Αυτό έκανε και το Σάββατο.

- Γιατί πιστεύετε ότι έγινε αυτό;

Γίνεται διότι υπάρχει ψευδαίσθηση ή έστω και ένα πολιτικό ρίσκο λέει πως η κ. Γεννηματά προτιμά να στερηθεί τη βάση που στήριξε στα δύσκολα χρόνια τη χώρα και το ΚΙΝΑΛ προκειμένου να πάρει λίγους παραπάνω από αυτούς που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει ανταλλαγή κουλτούρας ψηφοφόρων στην ουσία, για να κερδίσει αριθμητικά κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο. Κάνει δε το εξής σφάλμα. Οικειοποιείται την πλατφόρμα του στρατοπέδου που έχασε, δηλαδή του αντιμνημονιακού. Και η ίδια λέει πως εμμέσως αναγνωρίζει ότι η περίοδος εκείνη ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ. Ήταν λάθος τα μνημόνια, ήταν λάθος η συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ. Και ξαναγινόμαστε το παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ που ανέξοδα μπορεί να έχει μια αντιδεξιά ρητορική, ελπίζοντας να γίνει ελκυστικό σε μερίδα του κόσμου. Αμφιβάλλω όμως ότι θα γίνει έτσι.

- Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην προσπάθεια να γίνει το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς ότι δεν δέχεστε να γίνει δεκανίκι του Τσίπρα.

Σας εξήγησα ότι με αυτή την αλλαγή γραμμής του ΚΙΝΑΛ, που ως τώρα ήταν κεκαλυμμένη στο στυλ ότι θέλουμε μια τρίτη εντολή να τους κάτσουμε όλους στο τραπέζι κλπ, δείχνει ότι επενδύει στην ακυβερνησία και την εκλογή με απλή αναλογική. Ακούσαμε από τον κ. Όθωνα ότι αν πάρουμε το ποσοστό που πήραμε στις ευρωεκλογές δεν μπαίνουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Έγινε πιο σαφής πλέον η θέση ότι στο ΚΙΝΑΛ συζητούν και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ μετατοπίζεται από τον άξονα της ευθύνης στον άξονα των κομμάτων της ανευθυνότητας.

Αυτή τη γραμμή δεν μπορεί να την υπηρετήσει ο κ. Βενιζέλος ούτε και εγώ προσωπικά. Πρόκειται μάλιστα για μια μεγάλη αλλαγή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ ιστορικά που ήταν πάντα κόμμα υπευθυνότητας.

- Από το ΚΙΝΑΛ είπαν ότι ο Γ. Καμίνης σηματοδοτεί τη διεύρυνση.

Και τι σηματοδοτεί τη συρρίκνωση; Κοιτάξτε, μπορείς να διευρυνθείς προς μια πλευρά αλλά να συρρικνωθείς σε μια άλλη. Δεν έχω προσωπικά ή πολιτικά με τον κ. Καμίνη αλλά θεωρώ πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της διεύρυνσης που θέλει η κ. Γεννηματά. Δεν μπορεί να συμβολίσει και για λόγους ποσοστιαίων επιδόσεων. Έχει κριθεί και εσωκομματικά και στις ευρωεκλογές. Επίσης είναιi αμφίβολο αν μπορεί να εκφράσει μια διεύρυνση θυσιάζοντας την εθνική ευθύνη που είχε το ΠΑΣΟΚ.

- Θεωρείτε ότι ήταν σωστή η στιγμή;

Δεν ήταν απλά λάθος αλλά υπάρχει και στοιχείο δολιότητας και αιφνιδίασε τους πάντες. Το τελευταίο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές θεωρούσαμε, είχε περάσει η γραμμή ότι θα πάμε ενωμένοι στις εθνικές κάλπες. Για να περιγράψουμε τα πράγματα όπως είναι έκανε ότι μπορούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κ. Γεννηματά. Διαπίστωσε πως δεν μπορεί να εκτοξεύσει τα ποσοστά. Είναι πιο κάτω και από την Ελιά. Και έτσι επέλεξε μια κίνηση μεγάλου ρίσκου για την επόμενη ημέρα. Αιφνιδίασε τους πάντες. Δεν ξέρω για τον κ. Βενιζέλο που δεν τον ενδιέφερε η θέση αλλά το πολιτικό της νόημα. Θα έδινε τον προεκλογικό τόνο. Κι αυτό θέλησε να στερήσει η κ. Γεννηματά. Λάθος χρόνος άσχημος τρόπος και προσβλητικός για τον κ. Βενιζέλο και όλα όσα συμβολίζει.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι για χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ αποτελεί την ιστορία της παράταξης. Υπερασπίστηκε τον Α. Παπανδρέου, στήριξε την κυβέρνηση Σημίτη και την προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Ανέλαβε πολιτικό κόστος στα χρόνια της κρίσης και διέγραψε μεγάλο μέρος του χρέους. Κυρίως τα τελευταία χρόνια όλο το σόφτγουερ ήταν από τα χέρια του Βενιζέλου. Ακόμη και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έγινε με χάρντγουερ της ΝΔ ου απέσπασε ιστορική διαφορά αλλά το σόφτγουερ ήταν του κ. Βενιζέλου.