«Προχωρούμε στη διαχείριση απορριμμάτων χωρίς ιδεοληψίες»

«Προχωρούμε στη διαχείριση απορριμμάτων χωρίς ιδεοληψίες»

Για ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση απορριμμάτων, γεγονός που οδήγησε σε σοβαρές καθυστερήσεις στην απορρόφηση σχετικών πόρων του ΕΣΠΑ κάνει λόγο ο Γεν. Γραμματέας Διαχείρισης Συντονισμού Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας στο Liberal.gr. Ο κ. Γραφάκος τονίζει μάλιστα ότι η Περιφέρεια Αττικής ήταν ουραγός στην απορρόφηση των εν λόγω κονδυλίων.

Όπως υπογραμμίζει, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε «εμμονή» με τον «δημόσιο χαρακτήρα» στη διαχείριση απορριμάτων, παραμένοντας αγκυλωμένη σε ιδεολογήματα του περασμένου αιώνα. 

Τέλος, ο κ. Γραφάκος επισημαίνει ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, χωρίς τις αγκυλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και με στόχο να προσελκύσει και ιδιωτικά κεφάλαια μέσω και των ΣΔΙΤ, κινείται ήδη ταχύτατα με στόχο να μην μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο ώστε η Ελλάδα να να βελτιώσει τη διαχείριση απορριμάτων κατά τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ν. Κώνστα

- Πόσο σοβαρή είναι η καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ στον τομέα των απορριμμάτων;

Το συνολικό ποσό που είναι σήμερα διαθέσιμο από το ΕΣΠΑ, μέσα από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΡΑ για τα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι 940 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 125 εκατ. αφορούν κυρίως διαχείριση βιοαποβλήτων και ενίσχυση της ανακύκλωσης και δικαιούχοι είναι κυρίως οι ΟΤΑ, ενώ τα υπόλοιπα 815 αφορούν υποδομές σε εργοστάσια, σε δημιουργία ΧΥΤΥ, σε μονάδες διαχείρισης βιοαποβλήτων, σε Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και άλλες αναγκαίες υποδομές. 

- Τι έχει μέχρι σήμερα για την αξιοποίηση αυτών των πόρων;

Για την απορρόφηση των 940 εκατ. ευρώ, έχουν βγει προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων από τους δικαιούχους που αφορούν τα 834 εκατ. ευρώ. Έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότησης για έργα προϋπολογισμού 517 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα έργα, οι υπογεγραμμένες συμβάσεις είναι 230 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές δεν ξεπέρασαν τα …67 εκατ. ευρω.

- Όλα αυτά αφορούν την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς τι έχετε κάνει;

Η εικόνα που σας περιέγραψα, αποτυπώνει επακριβώς τι παραλαμβάνει η παρούσα Κυβέρνηση από την προηγούμενη στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα στην απορρόφηση των προορισμένων από το ΕΣΠΑ ποσών για τις απαιτούμενες υποδομές. Οι συμβάσεις μόλις στο 24,5% των διαθέσιμων πόρων, είναι πολύ χαμηλή επίδοση. 

- Που οφείλονται αυτές οι καθυστερήσεις και κυρίως εσείς τι θα κάνετε για να αλλάξετε την κατάσταση;

Οι πληρωμές είναι τραγικά χαμηλές και αποτυπώνουν τη μεγάλη καθυστέρηση της υλοποίησης των απαραίτητων έργων και υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σύνολο της χώρας. Κατά την άποψή μου, η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται σε ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης, κυρίως στην εμμονή της να διατηρεί κλειστή την αγορά διαχείρισης απορριμμάτων, στην εμμονή της να μην προχωρήσει τα έργα ΣΔΙΤ με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και κυρίως την εμμονή της ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να έχει “δημόσιο χαρακτήρα”, δηλαδή να παραμένει αγκυλωμένη σε ιδεολογήματα του περασμένου αιώνα.

Ουραγός στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, είναι η Περιφέρεια Αττικής, όπου έχει εντάξει προς χρηματοδότηση, μόλις 25 εκατ. για το έργο αναβάθμισης του ΕΜΑΚ στις εγκαταστάσεις στη Φυλή και είναι σήμερα η μοναδική περιφέρεια που δεν έχει χωροθετήσει τις υποδομές της.

- Και πως θα αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Η νέα Κυβέρνηση με σαφές σχέδιο για το θέμα, ήδη ισχυροποίησε την αρμόδια Γεν. Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Πιο συγκεκριμένα, τη μετέφερε στο φυσικό της χώρο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και πλέον στην ενιαία Γεν. Γραμματεία θα είναι οι μέχρι χθες αρμόδιες διευθύνσεις των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, στοιχείο που θα μηδενίσει τη γραφειοκρατία μεταξύ των μέχρι χθες δύο αρμοδίων υπουργείων, ενώ παράλληλα την καθιστά ισχυρότερη σε στελέχωση με το έμπειρο προσωπικό που υπάρχει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

- Είναι αρκετή αυτή η αλλαγή;

Με βάση αυτή την ουσιαστική ενίσχυση της κρατικής δομής για τη διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, χωρίς τις αγκυλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και με στόχο να προσελκύσει και ιδιωτικά κεφάλαια μέσω και των ΣΔΙΤ, κινούμαστε ήδη με γρήγορους ρυθμούς με στόχο:

 (α) Να μειωθεί η παραγωγή απορριμμάτων στην πηγή και να αυξηθεί σημαντικά ο στόχος ανάκτησης που είναι σήμερα στο 17-18%, έναντι 46% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

(β) Να ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που προκαλούν καθυστερήσεις στην ένταξη προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και στην εξέλιξη των έργων

(γ) Να συνεργαστούμε με τις αυτοδιοικητικές αρχές και να τις βοηθήσουμε να εντάξουν το συντομότερο στο ΕΣΠΑ τα απαραίτητα έργα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

(δ) Να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις υποδομές για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων και να βάλουμε τον καφέ κάδο σε κάθε γωνιά της χώρας, ώστε τα ποσοστά ανάκτησης από 3% που είναι σήμερα να ανέλθουν στο 30%.

(ε) Τέλος είμαστε σε συνεργασία με τη νέα Περιφερειακή Αρχή της Αττικής, όπου επιβάλλεται να προχωρήσει ο σχεδιασμός και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, που μπορεί να προχωρήσουν και με ΣΔΙΤ, ώστε τελικά να απορροφηθούν και για την Αττική τα απαραίτητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Η περιφέρεια Αττικής πρέπει να πάψει να είναι ο ουραγός στη χώρα.

- Τα επόμενα βήματα;

Εντός του Σεπτεμβρίου θα έχουν προχωρήσει νέες εντάξεις στο ΕΣΠΑ, μετά τις προσπάθειες του Υπουργού και της Γενικής Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων, που θα αφορούν υποδομές στην Αττική και στα νησιά.

Κεντρικός στόχος μας είναι να μην αφήσουμε ούτε ένα ευρώ, που είναι απαραίτητο για να βελτιώσει η χώρα μας τη διαχείριση στα απορρίμματα της, αναξιοποίητο και μάλιστα κατά τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο. Η εμπειρία μας, το γεγονός ότι είμαστε ρεαλιστές και χωρίς δογματισμούς, μας κάνουν βέβαιους ότι θα πετύχουμε στους στόχους μας.