Μανώλης Δερμιτζάκης: Ο άγνωστος «Χ» των ασυμπτωματικών εκδρομέων

Μανώλης Δερμιτζάκης: Ο άγνωστος «Χ» των ασυμπτωματικών εκδρομέων

Ο άγνωστος αυτή την στιγμή παράγοντας είναι πόσοι ακριβώς εκδρομείς θα γυρίσουν από τις διακοπές και θα επιστρέψουν στην εργασία τους χωρίς να ξέρουν ότι είναι φορείς. Δηλαδή οι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί ασθενείς που θα μεταδώσουν τον ιό σε μεγαλύτερες ηλικίες, σημειώνει μέσω liberal.gr ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη

- Πώς σχολιάζετε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων;

Καταρχήν να πούμε ότι η «έκκληση» του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι όσο πιο γρήγορα επιστρέψει στα αστικά κέντρα το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται ακόμη σε διακοπές, τόσο το καλύτερο, συνδέεται άμεσα με την έναρξη της σχολικής περιόδου στις 14 Σεπτεμβρίου. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει φανεί κατά πόσο ένας εκδρομέας του καλοκαιριού νόσησε ή όχι, επομένως οι επόμενες δεκαπέντε ημέρες είναι κρίσιμες. Εντός αυτών θα έχει «παρέλθει» η μολυσματική περίοδος σε περίπτωση που κάποιος γονέας ή ένα παιδί είναι φορέας του ιού. Έτσι ακόμη και να κάποιος ήταν ασυμπτωτικός, όταν θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά δεν θα είναι πλέον φορέας, άρα δεν θα υπάρχει κίνδυνος να πάει το παιδί του στο σχολείο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αυτά είναι πολύ καλά. Ίσως το μόνο που θα μπορούσε επιπλέον να ισχύσει είναι τα εκ περιτροπής μαθήματα. Και το λέω αυτό διότι ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα σε τάξεις με αρκετούς μαθητές. Δεν θα είναι τεράστιο το πρόβλημα, αλλά ίσως πάρει λίγο χρόνο, προκειμένου παιδιά, δάσκαλοι και καθηγητές να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Κατά τα άλλα, τα σχολεία ανοίγουν με αρκετή ασφάλεια, σε σχέση και με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα την Ελβετία, όπου τα σχολεία άνοιξαν χωρίς μάσκες. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε μεγάλα προβλήματα και αρκετές περιπτώσεις με κρούσματα και ότι θα αποφύγουμε το σενάριο του κλεισίματος κλείσιμο τάξεων ή σχολικών ιδρυμάτων.

- Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα; Βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης, άραγε έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο που συζητούσαμε τον Αύγουστο;

Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν μια μικρή βελτίωση. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε 100 κρούσματα λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για μια μικρή μείωση προς το παρών. Κι αυτό διότι τις πέντε ημέρες της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκαν λιγότερα από 200 κρούσματα.

Ο άγνωστος ωστόσο παράγοντας είναι πόσοι εκδρομείς θα γυρίσουν και θα επιστρέψουν στην εργασία τους χωρίς να ξέρουν ότι είναι φορείς. Αυτός, με άλλα λόγια είναι ο άγνωστος «χ» του επόμενου διαστήματος. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Οι τελευταίοι που θα επιστρέψουν στα αστικά κέντρα μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί ασθενείς και να μεταδώσουν τον ιό σε μεγαλύτερες ηλικίες. Γιατί είδαμε τέτοια περιστατικά όπως για παράδειγμα στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

- Πόσο ανησυχητικά είναι τα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και σε κλειστές δομές;

Είναι μεν ανησυχητικά, αλλά ταυτόχρονα και αναμενόμενα. Προσπαθούμε να τα αποφύγουμε. Αυτό κυρίως που με προβληματίζει είναι ότι από τους 30 που μολύνθηκαν έχουν αποβιώσει οι 20. Στους οίκους ευγηρίας πρέπει να γίνεται σωστός έλεγχος των εργαζόμενων και να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής. Υπάρχει, μια ευρύτερη ανησυχία, καθώς προκαλεί εντύπωση ο αριθμός των θανάτων και πρέπει να το προσέξουμε.

Σε ότι αφορά τις δομές φιλοξενίας, το θέμα είναι κατά πόσο τηρούνται τα ζητήματα υγιεινής. Και επειδή προφανώς υπάρχει συνωστισμός, θα πρέπει να περιμένουμε ενδεχόμενες εξάρσεις.

- Εκτιμάτε ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη μέχρι την Άνοιξη και από εκεί και μετά ο ιός θα θεωρείται μια εποχική λοίμωξη;

Νομίζω ότι από τον Μάρτιο και μετά θα έχουμε εμβόλιο σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να κτίζουμε μια σοβαρή ανοσία και θα “μπλοκάρουμε” τη μετάδοση κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.