Μανώλης Βασιλάκης: H περιπέτειά μας με τον Νίκο Κοτζιά

Μανώλης Βασιλάκης: H περιπέτειά μας με τον Νίκο Κοτζιά

Η δημοσίευση μιας επιστολής ήταν η αρχή της περιπέτειας του εκδότη του περιοδικού The Athens Review of Books, Μανώλη Βασιλάκη με τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος με μια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή του κύρους του κατάφερε να θέσει στην κυριολεξία υπό ομηρία τον ίδιο και την οικογένειά του. Λίγες ώρες μετά την εκδίκαση της αίτησης αναψηλάφησης της δίκης μιλά στο liberal.gr.

«Δέσμευσε τους λογαριασμούς μας» αναφέρει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι το ίδιο έκανε και μέ λογαριασμό της κόρης του στον οποίο ήταν συνδικαιούχος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.

Κάνοντας λόγο για «θηριωδία και βαρβαρότητα» καταγγέλλει τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν και επισημαίνει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της μήνυσης εμφανίσθηκε υποστηρίζοντας ότι ο εκδότης και η σύζυγός του έλαβαν ανταλλάγματα για να τον συκοφαντήσουν.

Και ενώ ο Νίκος Κοτζιάς έχει υποστηρίξει ότι τον προσέβαλε η αναφορά σε «γκαιουλάιτερ» του σταλινισμού μετά την αποπομπή του εμφανίσθηκε σε εκπομπή δηλώνοντας πως «Μόνο στην Σταλινική Αριστερά, όπου θήτευσα και εγώ στα νιάτα μου, ήξερα ότι η αξιοπρέπεια και η τιμή δεν μετράνε…».

Ο κ. Βασιλάκης αναφέρεται και στη στήριξη που έτυχαν ο ίδιος και το περιοδικό από επιστήμονες λογοτέχνες και νομπελίστες, για τη διάσταση που έχει λάβει το θέμα σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο, ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω ειδικά στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου και καταλήγει λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση «υπάρχουν δικαστές στο Στρασβούργο»

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεστε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζετε ακόμη και οικονομικά προβλήματα εξαιτίας μιας αγωγής και καταδίκης από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Τι έχει συμβεί και γιατί;

Η κατάσταση έφτασε μέχρι εδώ διότι ο κ. Κοτζιάς υποτίθεται πως δεν υπήρξε «σταλινικός» και κάνει τα πάντα για να αποδείξει ότι υπήρξε σταλινικότατος. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εμείς δημοσιεύσαμε μια επιστολή αναγνώστη ?επαναλαμβάνω: επιστολή?, η οποία αναφερόμενη στο πολιτικό του παρελθόν, δηλαδή την εποχή που ήταν ιδεολογικός καθοδηγητής στο ΚΚΕ, περιείχε την αξιολογική κρίση «Εδώ μιλάμε για τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κνίτη της γενιάς μας, για έναν γκαουλάιτερ του σταλινισμού».

Ο Ν. Κοτζιάς, με δικηγόρους τους Φαήλο Κρανιδιώτη και Ι.Κ. Μαντζουράνη, έκανε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση διότι υποτίθεται ότι αυτό ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο από εμάς εις βάρος του, όπως γράφει στα δικογραφήματά του.

Υποστήριξε μάλιστα πως εγώ και η γυναίκα μου, «με αντάλλαγμα σημαντικές κρατικές θέσεις, αναλάβαμε να τον συκοφαντήσουμε διότι ήταν αντιμνημονιακός αγωνιστής»! Ο ίδιος όταν τα κατέθετε αυτά ενώπιον του Εφετείου ήταν υπουργός Εξωτερικών. Αυτός ήταν υπουργός Εξωτερικών και εμείς δήθεν είχαμε πάρει ως αντάλλαγμα σημαντικές κρατικές θέσεις. Και μόνο αυτό αρκούσε οι δικαστές να απορρίψουν την αγωγή. Να καταλάβουν το ποιόν αυτού του ανθρώπου.

Στην εξέλιξη της υπόθεσης καταδικαστήκατε για προσβολή της τιμής και της υπόληψης του υπουργού και στην καταβολή αποζημίωσης.

Ακριβώς. Και στις 18 Ιουλίου 2017 έστειλε δύο κατασχετήρια με τα οποία δέσμευσε τους λογαριασμούς μας και τα έσοδα από το πρακτορείο διανομής Τύπου. Έκτοτε παραμένουν αυτές οι δεσμεύσεις. Μάλιστα, επειδή η κόρη μου, η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, έχει έναν λογαριασμό στον οποίον ήμουν συνδικαιούχος αντιμετώπισε ανάλογη δέσμευση. Δέσμευσαν και τον λογαριασμό της κόρης μου.

Μας κρατάει δηλαδή ο Κοτζιάς οικογενειακώς σε ομηρεία. Προ μηνών η κόρη μου έκανε αίτηση ανακοπής ώστε να αποδεσμευτεί ο δικός της λογαριασμός δεδομένου ότι τα χρήματα που υπάρχουν στους υπόλοιπους λογαριασμούς αρκούν για να πάρει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τα χρήματα που του επιδίκασε το δικαστήριο. Ο δικαστής που την παρέλαβε προσδιόρισε ως ημερομηνία, ως συντομότερη μάλιστα, την 31η Μαρτίου του 2020! Αντιλαμβάνεστε την θηριωδία και την βαρβαρότητα;

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη δέσμευση των λογαριασμών;

Κοιτάξτε, έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Μας συμπαρίστανται τόσοι μεγάλοι συγγραφείς και επιστήμονες, διασύρεται η Ελλάδα στο εξωτερικό εξαιτίας αυτής της θλιβερής ιστορίας. Με έκκλησή τους που απευθύνουν προς τους Προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ εκατοντάδες συγγραφείς και διαπρεπείς ακαδημαϊκοί από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια και πνευματικά ιδρύματα του κόσμου τούς ζητούν να σώσουν την Athens Review of Books.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Kwame Anthony Appiah, Simon Blackburn, Harold Bloom, J.M. Coetzee (Νόμπελ 2003), Daniel Dennett, Freeman Dyson, Jochen Frowein, Brian Leiter, Mark Lilla, Mario Vargas Llosa (Νόμπελ 2010), Mark Mazower, Daniel Mendelsohn, Ian McEwan, Philip Pettit, Steven Pinker, Dani Rodrik, Michael Walzer κ.ά. Η έκκληση και οι υπογραφές είναι διαθέσιμες στο λινκ.

Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε αυτή τη σταλινική βία. Ο άνθρωπος αυτός χρησιμοποίησε τον κρατικό μηχανισμό, χρησιμοποίησε πρόθυμους δικαστές για να βγάλει αυτές τις αποφάσεις. Αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα της βαρβαρότητας αυτών των ανθρώπων, του ίδιου και των συνεργών του: Στις 11 Ιανουαρίου, αργά το βράδυ, χτύπησε η εγγονή μου και βρέθηκε στο νοσοκομείο στο Λονδίνο όπου ζει.

Εκείνο το βράδυ, όπως καταλαβαίνετε, δεν κοιμηθήκαμε. Κοιτάζαμε πώς θα φύγουμε το ταχύτερο να πάμε στο Λονδίνο. Αλλά δεν μπορούσαμε να πάμε το πρωί με το πρώτο αεροπλάνο αφού έπρεπε να ψάχνω να βρω λεφτά από φίλους. Διότι δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάρτες μας και να πάμε αμέσως στο Λονδίνο, αφού επλήγη η σταλινική τιμή του Κοτζιά και πάνω από όλα προέχει η αποκατάστασή της.

Εκδίδουμε ίσως το σημαντικότερο περιοδικό στην Ελλάδα. Αυτό μαρτυρεί και η διεθνής συμπαράσταση των μεγάλων επιστημόνων, των ιερών τεράτων, θα έλεγα, της επιστήμης και της λογοτεχνίας. Είναι όνειδος για την Ελλάδα, όνειδος για τη Δικαιοσύνη να κυνηγά με τόση βαρβαρότητα αυτό το έντυπο για τόσο ασήμαντη και τόσο προδήλως κατασκευασμένη αφορμή.

Το θέμα έχει πάει και στην Ευρωβουλή. Έχουν κατατεθεί ερωτήσεις.

Έχουν υποβληθεί τρεις ερωτήσεις, από τέσσερις διαφορετικούς ευρωβουλευτές διαφορετικών κομμάτων (Μαρία Σπυράκη-Μίλτος Κύρκος, Κώστας Χρυσόγονος, Νίκος Ανδρουλάκης) και αναμένονται απαντήσεις της Επιτροπής. Επίσης, οι συγγραφείς και οι διαπρεπείς επιστήμονες έχουν στείλει έκκληση προς τον πρόεδρο Τουσκ και τον πρόεδρο Γιούνκερ. Έχει στείλει επίσης έκκληση στους προέδρους της ΕΕ η American Political Science Association. Εμείς έχουμε ενημερώσει τον Γκυ Φέρχοφστατ των Φιλελευθέρων και τον Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Έχουμε κάνει τα πάντα. έχουμε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με δικηγόρο τον αξέχαστο Σταύρο Τσακυράκη. Έχουμε κάνει αγωγή κακοδικίας κατά των δικαστών η οποία εκδικάστηκε τον Δεκέμβριο και αναμένεται απόφαση (ο Εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας κ. Ποταμιάς περιέγραψε πως δεν υπήρξε παραβίαση της νομολογίας του ΕΔΔΑ, νόμων και του ελληνικού συντάγματος που να μην την διαπράξουν οι υπόλογοι δικαστές στις εις βάρος μας αποφάσεις).

Με αφορμή δε την πρόσφατη ομολογία του Ν. Κοτζιά, ότι θήτευσε στον σταλινισμό, κάναμε Αναψηλάφηση της δίκης, διότι στην αγωγή του το θεωρούσε συκοφαντία και το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν υπήρξε σταλινικός κι εμείς αποκαλώντας τον έτσι τον προσβάλαμε. Χθες μάλιστα η αναψηλάφηση εκδικάστηκε και περιμένουμε την απόφαση. Έχουμε κάνει τα πάντα. Η ελευθερία του λόγου και του Τύπου είναι για μας αδιαπραγμάτευτη. Και δεν θα μας φιμώσει κανένας σταλινικός όσο είμαστε ευρωπαϊκή χώρα.

Όταν λέτε ομολογία εννοείτε τη συνέντευξη που είχε δώσει;

Αναφέρομαι στη συνέντευξη που είχε δώσει αμέσως μετά την αποπομπή του στο Ηράκλειο (23.10.2018). Υπάρχει σχετικό βίντεο, που έχει αναπαραχθεί απ' όλα τα ΜΜΕ ώστε να αποτελεί πασίδηλο γεγονός. Εννοώ τη δήλωσή του: «Μόνο στην Σταλινική Αριστερά, όπου θήτευσα και εγώ στα νιάτα μου, ήξερα ότι η αξιοπρέπεια και η τιμή δεν μετράνε…».

Μπορείτε να παραθέσετε και το σχετικό λινκ . Ο Ν. Κοτζιάς ενώ έδινε μάχη θεωρώντας δήθεν συκοφαντικό τον χαρακτηρισμό «γκαουλάιτερ του Σταλινισμού», όπου το «γκαουλάιτερ», σύμφωνα με τον επιστολογράφο, είχε την έννοια του φανατικού σταλινικού, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε πως δεν υπήρξε σταλινικός, έρχεται με αυτή τη συνέντευξη να πει ότι θήτευσε στη σταλινική αριστερά.

Γι' αυτόν τον λόγο υποβάλαμε αίτημα αναψηλάφησης. Εκδικάστηκε και θα δούμε. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν δικαστές στο Στρασβούργο.