7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Μακάρι να υπήρχε μία μόνο φούσκα...

Τι ακριβώς είναι τα κρυπτονομίσματα; Κάτι εντελώς καινούργιο και καινοτόμο ή μία μεγάλη κερδοσκοπική φούσκα; Η κερδοσκοπία δεν στέκεται συνήθως σε τέτοια ερωτήματα. Από την εποχή της τουλίπας έχει αποδειχτεί ότι στο τέλος σημασία έχει μόνο το ποιος θα σηκωθεί πρώτος από το τραπέζι. Για να είμαστε ειλικρινείς αυτό δεν αφορά μόνο τα κρυπτονομίσματα. Ένας ολόκληρος, μαγικός, κόσμος, αιωρείται αυτή τη στιγμή πάνω από τα κεφάλια μας και απειλεί να πέσει σε αυτά.

Πώς θα ήταν ο καπιταλισμός δίχως την κερδοσκοπία; Πιθανότατα άνοστος και άγευστος. Κερδοσκοπία πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Αυτό που αλλάζει κάθε φορά είναι το αντικείμενο του πόθου. Κάποια στιγμή είναι οι μετοχές, κάποια άλλη τα ακίνητα και κάποια άλλη τα πολύτιμα μέταλλα. Δύο φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξε κάτι εξαιρετικά διαφορετικό. Μία με τις τουλίπες στην Ολλανδία και μία στις μέρες μας με τα κρυπτονομίσματα.

Όλες οι φούσκες τελειώνουν με τον ίδιο τρόπο. Φουσκώνουν, φουσκώνουν και μετά σκάνε σκορπώντας γύρω τους τον όλεθρο. Στο καλό σενάριο κάτι μένει στο τέλος, όπως συνέβη με τις μετοχές της τεχνολογίας πριν από 20 χρόνια. Μπορεί πολλές εταιρείες να έκλεισαν, αλλά κάποιες έμειναν και οι μέτοχοί τους τελικά κέρδισαν. Στο κακό σενάριο δεν μένει σχεδόν τίποτα.

Αν κάτι έχουμε πάντως να παρατηρήσουμε είναι ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι τα μοναδικά μνημεία της κερδοσκοπίας στις μέρες μας. Πολύ φοβόμαστε ότι δεν είναι η μοναδική φούσκα. Ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις μετοχές. Και δεν αναφερόμαστε στις ελληνικές, οι οποίες δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τα τεκταινόμενα στις ξένες αγορές στα τελευταία δέκα χρόνια. Οι αποτιμήσεις πολλών εταιρειών στην Wall κάνουν τις εταιρείες να μοιάζουν με αερόστατα.

Το να λέει κάποιος ότι μία αγορά είναι εξαιρετικά ακριβή και ότι κάποια στιγμή θα πέσει είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο είναι να προβλέψει τον χρόνο. Κι επειδή αυτό το τελευταίο δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει, η επιλογή που έχει είναι μία: Μέσα ή έξω από το παιχνίδι.

Τι μένει; Γη για αγροτική εκμετάλλευση και πολύτιμα μέταλλα. Για την περίπτωση εκείνη που θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας. Ο οποίος θα πέσει κάποια στιγμή. Το πότε δεν ξέρουμε!

Αν πάντως σας φαίνεται τρομαχτικό αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες με τα κρυπτονομίσματα, σκεφτείτε τι έχει να γίνει με ένα κραχ στις μετοχές…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]