Μάχαιραν έδωκας…

Μάχαιραν έδωκας…

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης Κάλχας για να δει τι θα συμβαίνει στον τόπο τέτοιο καιρό του χρόνου. Εξεταστικές Επιτροπές και λογιών-λογιών δικαστήρια θα συνεδριάζουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στα κάγκελα για τις διώξεις της Δεξιάς και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Οι δε κυβερνητικοί (τότε) Νεοδημοκράτες, θα απαντούν: «Δηλαδή να μην διερευνηθούν τα πιθανά σκάνδαλα»;

Θα μου πείτε, έτσι θα πηγαίνει ο τόπος; Από εκδίκηση σε αντεκδίκηση κι από παραπομπή σε καταγγελία; Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω, αλλά ναι. Τουλάχιστον την επόμενη τετραετία έτσι θα πάει. Όσο κι αν πιστεύω ότι προσωπικά ο Κυριάκος δεν είναι αυτής της λογικής, φοβούμαι ότι τα ίδια τα γεγονότα θα οδηγήσουν την επόμενη κυβέρνηση σ' ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους Συριζαίους.

Καθότι τα παλικάρια της πρώτης φοράς αριστεράς, το τερμάτισαν. Όχι στο θέμα της Novartis αλλά συνολικά. Η Novartis είναι η κορυφή ενός πολιτικού παγόβουνου, που τα εννέα δέκατα του βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια που βλέπουμε. Όμως αυτός ο υπόγειος όγκος των Συριζαϊκών πρακτικών είναι που θα καθορίσει τελικά όσα θα συμβαίνουν του χρόνου τέτοιο καιρό.

Οι Νεοδημοκράτες και οι ΠΑΣΟΚοι είναι κυριολεκτικά έξαλλοι. Πιστεύουν ότι από το 2015 ως σήμερα βρέθηκαν μπροστά σε μια ολοκληρωτική, ανήθικη και απροσχημάτιστη κυβερνητική στρατηγική εξόντωσης τους, που δεν είχε καμιά σχέση με την πολιτική. Όλοι μαζί κι ο καθένας τους ξεχωριστά θεωρούν ότι έδωσαν έναν αγώνα επιβίωσης, απέναντι σε έναν εχθρό που είχε στόχο την πολιτική, ηθική και ατομική τους εξολόθρευση. Συλλογική και ατομική.

Μπορεί να ήταν μια στρατηγική που τελικά δεν βγήκε στου Συριζαίους, καθώς ένα-ένα τα όπλα τους αποδείχτηκαν τζούφια και μια-μια οι μεθοδεύσεις τους κατέληξαν άκυρες. Όμως η πρόθεση υπήρξε και οι απόπειρες έγιναν, αυτό αποτυπώθηκε βαθιά μέσα στην συνείδηση αυτών που γλύτωσαν απ' τους Πολάκηδες και τους Παπαγγελόπουλους. Τώρα οι διασωθέντες, καθώς στέκονται στην εξώπορτα της εξουσίας, ακονίζουν τα μαχαίρια τους.

Αν κρίνω από την σημερινή τους ψυχολογία καθώς δέχονται την τελευταία επίθεση με τον κωδικό Novartis, στο μέλλον δεν θα υπάρξει σωσμός. Αυτοί που όρμησαν στο πολιτικό σκηνικό με την ρομφαία του εθνικού, κοινωνικού και ποινικού εκδικητή αποφασισμένοι να πάρουν κεφάλια, ας μην περιμένουν αύριο ν' αντιμετωπιστούν ως ανίκανοι γκαφατζήδες που έκαναν και μια σαχλαμαρίτσα η οποία δεν τους βγήκε.

Το «δεν χάλασε δα κι ο κόσμος που είπαμε και μια κουβέντα παραπάνω», δεν θα είναι το moto της επόμενης τετραετίας. Δεν βλέπω τους σημερινούς κατηγορούμενους διατεθειμένους να το παίξουν καλοί και μεγαλόψυχοι άνθρωποι που συγχωρούν. Δεν θέλω να τρομάξω τους κυβερνητικούς μας, αλλά μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι τους περιμένει. Μάχαιραν έδωκας…