Μα ο Άδωνις… ο Βορίδης;

Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02
-A +A

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Συζητώ τακτικά με ανθρώπους που δεν κρύβουν την κεντρώα σοσιαλδημοκρατική τους τοποθέτηση. Μερικοί κάποτε φλερτάρισαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι τον πήραν χαμπάρι από την αρχή, σήμερα όλοι τους τον σιχαίνονται όπως τις αμαρτίες τους. Παρατηρούν τον Κυριάκο, τους καλαρέσει η μεταρρυθμιστική του αύρα. Το σκέπτονται. Αλλά λίγο πριν την απόφαση κολλάνε: «Μα ο Γεωργιάδης… ο Βορίδης…;» ρωτούν διστακτικά.

Τα πράγματα είναι απλά. Αν υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί βάζαμε τον Άδωνι και τον Μάκη σ’ ένα μηχάνημα και τους διακτινίζαμε σε κάποιο άλλο σύμπαν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εύρισκε αυτομάτως δυο άλλους για να βάλει στην θέση τους. Ο Αλέξης, ο Καρτερός, ο Τζανακόπουλος, η Σβίγγου, όλο το επικοινωνιακό κονκλάβιο τέλος πάντων, θα ένιωθε ένα πελώριο κενό αν ξαφνικά ορφάνευε από Γεωργιάδη και Βορίδη. Θα τους έλειπε το υπομόχλιο μέσω του οποίου κινούν τον πελώριο προπαγανδιστικό τους μηχανισμό. Γι αυτό αν δεν υπήρχαν, θα τους είχαν εφεύρει.

Ούτως ή άλλως, δεν έχει καμιά σημασία τι λένε στις δηλώσεις και στις συνεντεύξεις τους ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης. Σημασία έχει απλώς να υπάρχουν και να ομιλούν, τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο μεγεθυντικός και παραμορφωτικός ΣΥΡΙΖΑικός μηχανισμός. Ξέρει αυτός τον τρόπο να μετατρέπει ένα «καλημέρα» του Άδωνι σε ακροδεξιό κήρυγμα και μια «καλησπέρα» του Βορίδη σε ναζιστικό παραλήρημα που μάλιστα, ηγεμονεύει εντός της ΝΔ. Όλα είναι θέμα επεξεργασίας και τακτικής.

Το περασμένο δεκαήμερο για παράδειγμα, έγιναν στη χώρα σημεία και τέρατα. Ιθάκες, αλλόκοτοι ανασχηματισμοί, αποκαλύψεις για το Μάτι, αποφυλακίσεις μεγαλοσχημόνων και άλλα θηριώδη. Όμως, σύσσωμος ο στρατός του ΣΥΡΙΖΑ για ένα μόνο πράγμα μιλούσε: Για την δήλωση Βορίδη κάπου στην Μάνδρα ότι «οι ιδέες της αριστεράς είναι ελαττωματικές». Αυτή η θέση προβλήθηκε ως το απαύγασμα του ακροδεξιού παραληρήματος, ως η απόλυτη απόδειξη φασιστικοποίησης της ΝΔ. Και ως τέτοια, θα ‘πρεπε να επισκιάσει κάθε άλλη πολιτική εξέλιξη στην χώρα.

Τι λες ρε μεγάλε ΣΥΡΙΖΑίε; Έκανε τέτοιο πράγμα ο Μάκης; Είπε ότι οι ιδέες της αριστεράς είναι ελαττωματικές; Ενώ –κατά την γνώμη σου- θα ‘πρεπε να πει ότι είναι ορθότατες, υγιέστατες και αξιοθαύμαστες; Κι απ’ την στιγμή που το είπε, άλλαξε άρδην το πολιτικό σκηνικό της χώρας, έτσι; Πάνε και τα μνημόνια και οι φωτιές και οι συντάξεις και τα Μακεδονικά και η φορολογία… αυτό που έχει πια σημασία είναι ότι ο Μάκης είπε στην Μάνδρα ότι οι ιδέες σου είναι ελαττωματικές. Αυτή η δήλωση και μόνο έχει αξία, μαζί με κάποια τσιρίδα που θα' βγαλε κάπου ο Άδωνις, την οποία θα την βρεις και θα επεξεργαστείς αναλόγως.

Ενώ εσύ ΣΥΡΙΖΑίε μου τι πιστεύεις για τις ιδέες της κεντροδεξιάς; Ότι δεν είναι ελαττωματικές; Ότι είναι υπέροχες και ορθότατες; Ή δεν έχει σημασία τι πιστεύεις εσύ για την ΝΔ, αλλά μόνο τι πιστεύουν κάποιοι επιλεγμένοι –κατά πως σε βολεύει- της ΝΔ για σένα; Ναι, αλλά αυτή η πλάκα, ενώ χοροπηδούν γύρω μας ελέφαντες εσύ να κοιτάς με μεγεθυντικό φακό ένα μυρμήγκι και μετά να ξεσηκώνεις τον κόσμο φωνάζοντας ότι θα μας φάει το τέρας που βλέπεις, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Καταλήγει αστείο.

Βέβαια είναι στρατηγική και δεν υπάρχουν αστείες ή σοβαρές στρατηγικές, μόνο επιτυχημένες και αποτυχημένες. Αλλά ποια είναι στην πραγματικότητα αυτή η ΣΥΡΙΖΑική στρατηγική; Να συκοφαντήσουν την ΝΔ ως ακροδεξιό κόμμα, ώστε να κινητοποιήσουν τα αντιδεξιά ένστικτα των ψηφοφόρων που λακίζουν απ’ τις τάξεις τους; Φυσικά και αυτό, αλλά είναι πολύ ρηχό για να μείνουν μόνο σ’ αυτό. Η πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και ο ευσεβέστερος πόθος του, είναι η δημιουργία ενός μεγάλου και δυνατού ακροδεξιού σχήματος στην χώρα. Αυτό παλεύουν με νύχια και με δόντια, προς τιμήν των αριστερών ιδεών τους (στο αυριανό κείμενο θα δούμε αυτή την επιδίωξη διεξοδικά).  

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 24/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα