Μακάριος Λαζαρίδης: Ο κ. Τσίπρας σέρνει τη διαπραγμάτευση και τη χώρα

Μακάριος Λαζαρίδης: Ο κ. Τσίπρας σέρνει τη διαπραγμάτευση και τη χώρα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εξαπολύει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στο liberal.gr. Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο eurogroup των Βρυξελλών, ο κ. Λαζαρίδης κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι αδιαφορεί για τη χώρα και καταφεύγει σε ύβρεις και συκοφαντίες εναντίον της ΝΔ. Ο κ. Λαζαρίδης σχετικά με τα όσα ακούστηκαν περί πρότασης μομφής από την ΝΔ, μιλάει για απόπειρα παραπληροφόρησης εκ μέρους της κυβέρνησης και προτρέπει τον κ. Τσίπρα να «αφήσει τις τζάμπα μαγκιές».

Συνέντευξη στον Γιάννη Τρουπή:

Σε μερικές ώρες στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται το κρίσιμο Eurogroup, όπου θα συζητηθεί και η πορεία του ελληνικού προγράμματος. Θεωρείτε ότι θα βγει "λευκός καπνός" για την Ελλάδα;

Τα τρία προηγούμενα χρονικά ορόσημα χάθηκαν. Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βουλή ότι θα κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση στην ώρα της, δηλαδή τον περασμένο Νοέμβριο. Όχι το Νοέμβριο, αλλά ούτε στις 5 Δεκεμβρίου, ούτε στις 26 Ιανουαρίου δεν έκλεισε. Ούτε σήμερα θα κλείσει. Η αβεβαιότητα κοστίζει στην οικονομία και σε όλους τους Έλληνες. Η καθυστέρηση μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει ένα καταστροφικό 4ο τρίμηνο για το 2016. Οι καταθέσεις μειώνονται ξανά ραγδαία, παρά τα capital controls, τα spreads των ομολόγων ανεβαίνουν, οι χαμένες θέσεις απασχόλησης τριπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο, σε σχέση με πέρυσι. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, οι εξαγωγές βυθίζονται. Και ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί σέρνοντας μαζί με τη διαπραγμάτευση δυστυχώς και τη χώρα.

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι επενδύεται στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, στηρίζοντας την σκληρή γραμμή του Wolfgang Schaeuble. Πώς απαντάτε σε αυτήν την κατηγορία;

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση αυτή και βέβαια ο κ. Τσίπρας - χαμένοι στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν, πανικοβλημένοι και αδίστακτοι - δεν έχουν να αρθρώσουν τίποτε άλλο παρά μόνο ύβρεις και συκοφαντίες. Θυμίζω, ότι η δεύτερη αξιολόγηση του δικού τους αχρείαστου Μνημονίου έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και ένα χρόνο, ότι η Νέα Δημοκρατία επίμονα υποδείκνυε την ανάγκη αυτή και ότι δεν υπήρχε κανένα μέτρο από αυτά που ζητούνται τώρα. Θυμίζω, προπάντων, ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε πρώτος ως εθνικό αίτημα την ανάγκη να περιοριστεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 από το 3,5% στο 2% το Α.Ε.Π. Και βέβαια, το αίτημα αυτό - που το προωθεί μέσα και έξω από τη χώρα - κονιορτοποιεί τους ανεύθυνους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση αυτή με την ασυνέπεια, τον καιροσκοπισμό και τα παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης και ισορροπίας με τις συνιστώσες της, έδωσε πάτημα στους δανειστές να βάλουν στο τραπέζι υπερβολικές αξιώσεις. Ας μην προσπαθεί λοιπόν να αποδώσει σε άλλους αυτά για τα οποία η ίδια ευθύνεται.

Η Νέα Δημοκρατία έχει προαναγγείλει την όξυνση της κριτικής της εάν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη για τη χώρα στο αποψινό Eurogroup. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος για τους τρόπους με τους οποίους θα ανεβάσετε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση;

Είναι η Κυβέρνηση που επιδιώκει την πόλωση, την όξυνση, το διχασμό. Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της επενδύουμε στην ενότητα των Ελλήνων βάζοντας πάνω από όλα την ενότητα της χώρας. Είναι όμως βέβαιο ότι η άκαρπη παρέλευση του χρόνου και η ανεύθυνοι χειρισμοί Τσίπρα – Καμμένου, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους. Στόχος μας είναι να τους προλάβουμε. Γι' αυτό ζητήσαμε και ζητούμε εκλογές. Και βέβαια δεν πρόκειται να αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω από το τραπέζι. Οι πολίτες ζητούν και δικαιούνται να ξέρουν την αλήθεια.

Επειδή γίνεται πολύ λόγος τα τελευταία 24ωρα, η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής; O πρωθυπουργός μάλιστα σας προκάλεσε την Παρασκευή να το κάνετε.

Ας αφήσει ο κ. Τσίπρας τις τσάμπα μαγκιές. Δεν θα τον βοηθήσει η απόπειρα παραπληροφόρησης. Ο ίδιος οφείλει να αντιληφθεί το κακό που κάνει στη χώρα και να σηκωθεί να φύγει μια ώρα αρχύτερα.

Την Παρασκευή είδαμε όλοι στην συζήτηση στη Βουλή μια σκληρή μονομαχία μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πολλές προσωπικές αναφορές. Εκτιμάτε ότι μπορεί η αντιπαράθεση στην πολιτική ζωή να βγει εκτός ορίων;

Αυτή είναι η επιδίωξη του κ. Τσίπρα. Δεν παίζουμε το παιχνίδι του. Αλλά και δεν πρόκειται να του χαριστούμε σε τίποτα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε μπροστά στους κινδύνους που προκαλούν οι πολιτικές του. Ανησυχούμε για την πατρίδα μας. Η Νέα Δημοκρατία και ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλαν τη χώρα στην τότε Ε.Ο.Κ., η Νέα Δημοκρατία το καλοκαίρι του 2015 κράτησε την πατρίδα μας στο ευρώ και στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και η Νέα Δημοκρατία θα βγάλει τη χώρα μας από την κρίση.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει εκλογές. Επιμένει στο αίτημα αυτό ή μήπως κάνει πίσω;

Ζητήσαμε και ζητούμε εκλογές γιατί μόνο με πολιτική αλλαγή μπορεί να αποτραπούν τα χειρότερα και να μπει η χώρα στον οδικό χάρτη που τη βγάζει από την κρίση. Ξέρουμε, ότι όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς, όμως, όσο παραμένει αυτή η Κυβερνήσει τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για τη χώρα. Γι'' αυτό επιμένουμε: Όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για όλους τους Έλληνες.

To τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει στο επίκεντρο της κριτικής της, την ΕΡΤ. Ποιος είναι ο λόγος για αυτήν την επιλογή; Τί έχετε να πείτε ειδικά στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης;

Τους δημοσιογράφους της Ε.Ρ.Τ. τους θίγει, τους υποτιμά η ίδια η διοίκησή της και η Κυβέρνηση. Δεν τους εμπιστεύονται. Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι άξιοι και ικανοί. Παράδειγμα; Το γεγονός ότι για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και την απογευματινή ενημερωτική εκπομπή επιλέγει εξωτερικούς συνεργάτες. Κυρίως βέβαια από το χώρο των υβριστών της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της. Στις ειδήσεις προβάλλουν λιβελλογραφήματα εναντίον του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν λένε κουβέντα για υπαρκτά σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον κ. Τσίπρα, όπως έγινε πρόσφατα με το μυστικό ταξίδι του στο Παρίσι. Οι ευθύνες των κ. Ταγματάρχη, Τσακνή, Τσούτσια, Ταλαμάγκα, Παπούλια είναι μεγάλες. Αντί για δημόσια τηλεόραση, στήνουν παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ. Μετατρέπουν τη δημόσια σε κομματική τηλεόραση. Στήνουν – αν δεν το έχουν κάνει ήδη – την ΣΥΡΙΖΑ TV. Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Και ξέρετε γιατί; Διότι ξεχνάνε όλοι αυτοί οι κύριοι ότι το κόστος λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ. το πληρώνουν οι Έλληνες με ειδικό τέλος το οποίο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρόεδρός μας, θα μειώσει στο μισό.