Μ. Χούκλη

Δεν ήξεραν, δεν έμαθαν

Τρίτη 11 Απριλίου 2017, 00:02
Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί διαρκούν πλέον λιγότερο και από τα θαύματα. Όχι τρεις μέρες, αλλά ελάχιστες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός κούνησε το δάχτυλο στους δανειστές - «πρώτα η ρύθμιση του χρέους και μετά η εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στην Βαλέτα», είπε ενώπιον κομματικού ακροατηρίου- ήλθε η γερμανική απάντηση...
Δεν ήξεραν, δεν έμαθαν

Ιδού τι σημαίνει «περιπέτεια»

Τρίτη 04 Απριλίου 2017, 00:02
Δυόμισι χρόνια πριν, μπροστά στο δίλημμα σταθερότητα ή περιπέτεια, πολλοί είχαν επιλέξει το δεύτερο. «Πόσο χειρότερα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα» ρωτούσαν, καταλογίζοντας στις κυβερνήσεις των μνημονίων, όπως τις αποκαλούσαν, ότι ψεύδονται λέγοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική οδός εξόδου από την κρίση.
Ιδού τι σημαίνει «περιπέτεια»

Τυφλοί τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματα

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, 00:02
Όταν μπαίνεις σε μια μάχη -πολύ περισσότερο εφόσον το επιδίωξες υποσχόμενος περήφανη νίκη- οφείλεις όχι μόνον να ξέρεις πώς θα πολεμήσεις αλλά και πώς θα απεμπλακείς μόλις το κόστος αρχίζει να γίνεται δυσβάσταχτο. Με άλλα λόγια, οφείλεις να είσαι ευέλικτος στην αναπροσαρμογή της τακτικής σου...
Τυφλοί τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματα

Τα όνειρά σου μην τα λες...

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, 00:02
Προς αποκατάστασιν της αλήθειας. Δεν ξέρω, με ποια αφορμή επανήλθε στο προσκήνιο η παλιά δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη «Μπορεί οι κυβερνητικοί συνεταίροι να κοιμούνται στο ίδιο "κρεβάτι" αλλά κάνουν διαφορετικά όνειρα». Η δήλωση έγινε το καλοκαίρι του 2014 και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν στην συγκυβέρνηση.
Τα όνειρά σου μην τα λες...

Άρρεν ου θήλυ

Τρίτη 07 Μαρτίου 2017, 00:02
Ήταν ένας από τους διάσημους χρησμούς της Πυθίας. Η προφητεία, ήταν προφορική, σημεία στίξης δεν γινόταν να υπάρχουν, οπότε άντε βγάλε άκρη. Η Πυθία ήξερε τι έκανε. Σε κάθε περίπτωση, μπορούσε να υποστηρίξει ότι έκανε επιτυχή διάγνωση. Δελφικό χρησμό θυμίζουν και τα ευρήματα της νέας μεγάλης έρευνας της διαΝΕΟΣΙΣ.
Άρρεν ου θήλυ

Με άμμο στο στόμα

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, 00:02
Η ελληνική υπόθεση μοιάζει πλέον με θεατρικό άλυτο. Συμβαίνει χρόνια τώρα, μια τελετουργία δίχως τέλος, δράμα δίχως κάθαρση. Τα δεινά μας τα παρομοίωσαν με πάθη αρχαίας τραγωδίας, σύγκριση που θα ταίριαζε στην περίπτωση μας, λόγω καταγωγής.
Με άμμο στο στόμα

Τρίποντα κυνισμού

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, 00:02
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πιθανότατα αγνοεί την ύπαρξη του Choate School του Connecticut. Πολύ λογικό. Στο Choate School από το 1870 που ιδρύθηκε, φοιτούν γόνοι της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της Νέας Αγγλίας. Πολλοί οι περιώνυμοι απόφοιτοι του ιδιωτικού κολεγίου. Συγγραφείς, επιχειρηματίες, ηθοποιοί αλλά και πολιτικοί, με διασημότερο όλων τον Τζων Κένεντι...
Τρίποντα κυνισμού

Δεν τραγούδησε ακόμη η χοντρή κυρία

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, 00:02
Τι κοινό μπορεί να έχει η Άγκελα Μέρκελ με την Λαίδη Τσάτερλυ; Προφανώς όχι τον ερωτισμό, λέει ο Peter Sloterdijk, ο πιο γνωστός σύγχρονος Γερμανός φιλόσοφος και εξηγεί: η καγκελάριος μοιάζει με τη διάσημη Αγγλίδα λαίδη στον πραγματισμό.
Δεν τραγούδησε ακόμη η χοντρή κυρία

Το στοίχημα του Πασκάλ

Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2017, 00:02
Τώρα εξηγούνται πολλά. Αναφέρομαι στο άρθρο του πρωθυπουργικού συμβούλου και περί τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και στις αναφορές του στα διαφορετικά αναγνώσματα Αριστερών και Δεξιών όταν ήταν νέος.
Το στοίχημα του Πασκάλ

Και το πλοίο (δεν) φεύγει

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, 00:02
Ώρες-ώρες θυμίζουμε ηθοποιούς που απολαμβάνουν να παίζουν ξανά και ξανά τον ίδιο ρόλο, ούτε καν στην σκηνή, αλλά σε μια διαρκή πρόβα, βλαστημώντας τον σκηνοθέτη πίσω από τις κουΐντες αλλά και ευγνωμονώντας τον, γιατί είναι μια κάποια λύση: σκεφτόμαστε ότι η δική του μπαγκέτα φταίει για την ακινησία του πλοίου.
Και το πλοίο (δεν) φεύγει

Να φωνάξουμε αλλιώς

Τρίτη 03 Ιανουαρίου 2017, 00:02
Τώρα που τα φώτα της γιορτής σιγά-σιγά χαμηλώνουν, η αληθινή ζωή επιστρέφει απαιτητική για να μας θυμίσει ότι η πραγματικότητα δεν είναι, ούτε θα γίνει άκοπα έτσι όπως νομίζουμε και επιθυμούμε. Δέος. Η λέξη που μου έρχεται στο νου για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Ορατοί οι σκόπελοι εντός και εκτός της χώρας φαίνονται, οι ύφαλοι πρέπει να μας ανησυχούν.
Να φωνάξουμε αλλιώς

Ξέφυγε το τζίνι

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016, 00:02
Αν ήταν ταινία θα έσπαγε ταμεία. Ξαφνικά συσσωρεύτηκε τόση εκρηκτική ύλη που μπορεί να μας πάρει όλους ο διάολος. Η θανάσιμη επίθεση στο ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα, από Τούρκο αστυνομικό, μέσα σε γκαλερί τέχνης, μου θύμισε ασυναίσθητα τη δολοφονία του διαδόχου του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου. Ένα μήνα μετά ξεσπούσε ο ολέθριος Μεγάλος Πόλεμος.
Ξέφυγε το τζίνι

Δημοκρατικά συγχωροχάρτια

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016, 00:02
Πάντοτε είχε σημασία όχι μόνον τι λέει κάποιος, αλλά ποιος το λέει. Ανοησίες από ανόητους δεν πρέπει να μας συγχύζουν, αξιόλογες παρατηρήσεις από ευήθεις πιθανότατα είναι τυχαίες, αντιθέτως, αξίζουν την προσοχή μας. Κατά συνέπεια, ορθώς ενόχλησαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή.
Δημοκρατικά συγχωροχάρτια

Η Σιένα κρύβει το μυστικό

Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016, 00:02
Nihil humani a me alienum puto. Νομίζω πως τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο. Η φράση αποδίδεται στον Καρλ Μαρξ και προτείνω να γίνει οδηγός μας προκειμένου να αντιμετωπίζουμε όλα όσα «ανορθολογικά» συμβαίνουν και θα συμβαίνουν εφεξής, κάθε φορά που θα καλούνται οι πολίτες να απαντούν σε διλήμματα που αφορούν στην πλέον ακατανόητη ζωή τους. Πρόσφατο παράδειγμα το δημοψήφισμα στην Ιταλία.
Η Σιένα κρύβει το μυστικό

Πόσο κρατούν τα θαύματα;

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 00:18
Απορία αφελούς. Πώς στέκεται ακόμη στη θέση της η χώρα; Τι να πρώτο-αριθμήσω : θα παραθέσω χύδην μόνον όσα σταχυολόγησα από την ανάγνωση εφημερίδων και έγκυρων ενημερωτικών sites το Σαββατοκύριακο. Όλα αποτελούν επίσημα στοιχεία.
Πόσο κρατούν τα θαύματα;

Αριστερά στο φανάρι

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016, 00:02
Στέκεται σε μια στροφή της λεωφόρου Σπάτων, κοντά στο φανάρι. Όταν γίνει κόκκινο, αρχίζει η χορογραφία της ήσυχης απελπισίας. Κάνει μερικά βήματα για να προσεγγίσει τα αυτοκίνητα, τείνοντας το μικρό χάρτινο κύπελλο που κρατάει προς το όχημα. Καθόλου πιεστικά, καθόλου απαιτητικά, σαν να προτείνει και όχι να επαιτεί. Αλλού, από άλλον θα έμοιαζε με πρόποση.
Αριστερά στο φανάρι

Ασυνάρτητοι καιροί, ρευστοί εαυτοί

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016, 00:02
“Τι είναι ο χρόνος; Αν δεν μου κάνει κανείς αυτήν την ερώτηση, τότε ξέρω την απάντηση, αν όμως κάποιος με ρωτήσει και προσπαθήσω να του εξηγήσω, τότε δεν την ξέρω πια”. Το διάσημο απόσπασμα από τις Εξομολογήσεις του Αγίου Αυγουστίνου θα μπορούσε να ισχύει και για την ταυτότητα.
Ασυνάρτητοι καιροί, ρευστοί εαυτοί

Ένας ανασχηματισμός δεν φέρνει την Άνοιξη

Τρίτη 08 Νοεμβρίου 2016, 00:02
Στην πολιτική, πολλές φορές και στη ζωή, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Τα πρόσωπα και οι διακηρυγμένες προθέσεις τους ασφαλώς έχουν αξία, όμως μόνο για την ιστορική αποτίμησή τους. Οι πράξεις, οι παραλείψεις και οι ανοχές μετρούν. Αυτές αλλάζουν τον κόσμο θετικά ή αρνητικά, αφήνουν ουσιαστικό καταπίστευμα ή καμένη γη.
Ένας ανασχηματισμός δεν φέρνει την Άνοιξη

Δημοφιλέστερα Άρθρα