Λευτέρης Αυγενάκης: Έρχεται δέσμη μέτρων για το ποδόσφαιρο

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
-A +A
Λευτέρης Αυγενάκης: Έρχεται δέσμη μέτρων για το ποδόσφαιρο

Ως απόδειξη του γεγονότος ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη θεωρεί ο Λευτέρης Αυγενάκης τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ με κορυφαίους παράγοντες της οικονομίας. Διαψεύδοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε μείωση των μισθών ή στην αποδυνάμωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, δηλώνει ότι αυτά που αποκαλύπτονται δείχνουν μια εντελώς άρρωστη κατάσταση σε ένα τμήμα της Δικαιοσύνης που δεν παραπέμπει σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Και τάσσεται υπέρ της πλήρους διερεύνησης, ακόμα και με επέκταση της έρευνας, αν προκύψουν στοιχεία για άλλα αδικήματα ή άλλα πρόσωπα.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού στη συνέντευξή του αποκαλύπτει τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, της απαξίωσης των ελληνικών πρωταθλημάτων, αλλά και του ντόπινγκ.

Συνέντευξη στον Γαβριήλ Χ. Σερέτη

- Τι πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις μέχρι τώρα συναντήσεις του στις ΗΠΑ;

Η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο επίπεδο της οικονομίας. Οι συναντήσεις με ξένους επενδυτές πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα και αποτελούν απόδειξη ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Ένας, άλλωστε, από τους στόχους του πρωθυπουργού είναι η προβολή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου και της δημιουργίας φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Θετικά αποτιμούμε και τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για να προχωρήσει η ενεργοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και στενή συνεργασία για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

- Τι απαντάτε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός, με την αναφορά του στο Μάτι στο πλαίσιο της ομιλίας του για την κλιματική αλλαγή, «τυμβωρύχησε χωρίς αιδώ» επί των νεκρών της φονικής πυρκαγιάς, και μάλιστα «για μικροκομματικά οφέλη»;

Η πραγματικότητα είναι ότι η κλιματική αλλαγή συντελεί στο να έχουμε περισσότερες και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές. Αυτό αυξάνει την ευθύνη του κράτους να τις αντιμετωπίσει. Στο Μάτι, η κλιματική κρίση οδήγησε στις φωτιές και η ανεπάρκεια του κράτους οδήγησε στους 102 νεκρούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Φέτος, με εκατοντάδες πυρκαγιές, δεν υπήρχε ούτε ένας νεκρός. Κλιματική αλλαγή είχαμε και πέρυσι και φέτος. Ας σταματήσουν να υπενθυμίζουν στους πολίτες το μέγεθος της ανικανότητάς τους.

- Η «σκευωρία» της υπόθεσης Novartis, ο ρόλος του κ. Παπαγγελόπουλου και κάθε άλλου για τον οποίο θα προκύψουν στοιχεία και αποδείξεις, πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος από τη Βουλή ή από τη Δικαιοσύνη;

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Κινούμαστε θεσμικά, δημοκρατικά και υπεύθυνα, μακριά από την τοξική πρακτική των πολιτικών διώξεων που επιστράτευσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος δεν είναι απλά και μόνο η εξιχνίαση μιας σκοτεινής υπόθεσης, ούτε μόνο η ανάδειξη της αλήθειας που δικαιούνται να ξέρουν οι πολίτες, αλλά και η θεσμική εξυγίανση. Αυτά που αποκαλύπτονται δείχνουν μια εντελώς άρρωστη κατάσταση σε ένα τμήμα της Δικαιοσύνης που δεν παραπέμπει σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν. Βέβαια, αν κατά το στάδιο της έρευνας προκύψουν στοιχεία για άλλα αδικήματα ή άλλα πρόσωπα, η έρευνα μπορεί να επεκταθεί.

- Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι επιχειρείτε να διαλύσετε τις κλαδικές συμβάσεις, έχοντας απώτερο στόχο τη μείωση των μισθών, και μάλιστα στο όνομα ενός χρεοκοπημένου μοντέλου ανάπτυξης. Το σχόλιό σας;

Αντιθέτως, δεν μειώνονται οι μισθοί. Με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή ενδυναμώνονται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και μάλιστα το διέψευσε και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης. Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ήταν μία από τις βασικές εξαγγελίες της Ν.Δ. προεκλογικά, και αυτό προς την κατεύθυνση τους υγιούς, ανόθευτου και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού, που συνιστά τμήμα της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους. Με το μητρώο που προωθούμε, τα «μαϊμού» σωματεία και οι σφραγίδες, που δεν έχουν την παραμικρή συνδικαλιστική δράση, δεν θα έχουν θέση. Διαφάνεια, νοικοκύρεμα και απόλυτη καθαρότητα.

- Τα φαινόμενα βίας στα ελληνικά γήπεδα συνεχίζονται. Τι θα κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε; Υπάρχει η πολιτική βούληση, συγκεκριμένο σχέδιο και με ποιους άξονες;

Το πρόβλημα της βίας είναι ένα θέμα που έχει πολλές και βαθιές ρίζες. Δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας στον αθλητισμό είναι η ασφάλεια στα γήπεδα, η αντιμετώπιση της βίας και η επιστροφή στις κερκίδες των φιλάθλων και των οικογενειών.

Ήδη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία κι αφού ενημερώσαμε τις διεθνείς και εγχώριες ποδοσφαιρικές αρχές, τις ομάδες, ακόμα και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ετοιμάσαμε μια πρώτη δέσμη μέτρων που τις επόμενες ημέρες φέρνουμε στη Βουλή. Συστήσαμε, επίσης, μαζί με FIFA/UEFA, που μας διέθεσαν τους καλύτερους ειδικούς τους, μια διυπουργική «επιτροπή καθοδήγησης» που θα προτείνει λύσεις (τόσο για τη βία όσο και για τα προσυνεννοημένα - πέραν της προγραμματισμένης κύρωσης της σύμβασης Macolin από το Κοινοβούλιο), εν όψει της κατάθεσης του αθλητικού νομοσχεδίου.

Η δήλωση-σύσταση, επίσης, που έκανα τις προάλλες για «εμπρηστικές και απαξιωτικές δηλώσεις/ανακοινώσεις παραγόντων και ΠΑΕ», ήταν η τελευταία προειδοποίηση. Δεν είμαι διατεθειμένος να μείνω παρατηρητής. Θα προχωρήσω σε διοικητικά μέτρα που προβλέπονται από τον νόμο, μετά βέβαια και τις πρωτοβουλίες του αθλητικού εισαγγελέα.

Συνεπώς, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει και σχέδιο και πολιτική βούληση για να γίνει το ποδόσφαιρο ξανά ψυχαγωγία για όλους.

- Πέρα από τη βία, τα ελληνικά πρωταθλήματα, κυρίως σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, εδώ και χρόνια βρίσκονται στην κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε. Προτίθεστε να παρέμβετε και προς ποια κατεύθυνση;

Τα επαγγελματικά μας πρωταθλήματα πάσχουν σε δύο επίπεδα: Στην εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών που τα διέπουν, αλλά και στη διοικητική πνοή στις ομοσπονδίες και τις λίγκες που τα διοργανώνουν. Η πλήρης τήρηση, λοιπόν, του κανονιστικού πλαισίου είναι εκ των ων ουκ άνευ. Μόνο έτσι μπορεί να εδραιωθεί αίσθημα εμπιστοσύνης και ισονομίας.

Και βέβαια, δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Είναι συνολικό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν διοικήσεις που έχουν «ξεχάσει» να ανανεωθούν διοικητικά. Σίγουρα θα αλλάξει το καθεστώς εκλογής και ο αριθμός θητειών. Είναι ένα ζήτημα που έχει μπει στο τραπέζι και όπως βλέπουμε γίνεται αποδεκτό από την αθλητική κοινότητα της χώρας. Πρέπει να μπει φραγμός σε κάποιους που έχουν «ξεχαστεί» στη θέση του προέδρου. Η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και σοβαρής οικονομικής διαχείρισης στις ομοσπονδίες είναι ζητήματα που επίσης μας απασχολούν.

Και βέβαια, πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα του κρατικοδίαιτου αθλητισμού. Ετοιμάζουμε ένα point system για δικαιότερη κατανομή των επιχορηγήσεων, αλλά επιβάλλεται ο αθλητισμός να συνδεθεί με τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

- Ποιες είναι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ που ανακοινώσατε, έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις αρχές Αυγούστου;

Το ντόπινγκ οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε δραστικά και σε κάθε μορφή του, καθώς εξαπλώνεται, ακόμα και στον σχολικό αθλητισμό. Για τον λόγο αυτό αναλάβαμε δράση άμεσα, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του ΕΣΚΑΝ, για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ είχε βγάλει «κίτρινη» κάρτα στη χώρα μας. Επιπλέον, διασώσαμε -και του παρέχονται πλέον ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης- το εργαστήριο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ, με την υλοποίηση της υπαγωγής του στον «Δημόκριτο». Η εγκατάλειψη της προηγούμενης κυβέρνησης σ' αυτό το κρίσιμο για την κοινωνία ζήτημα ανατρέπεται με πολλή και σκληρή δουλειά και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Σύντομα με την έγκριση του πρωθυπουργού θα έχουμε να ανακοινώσουμε ευχάριστα νέα.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 23/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα