Λεπτομέρειες

Λεπτομέρειες

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είχαν κατεδαφίσει τη χώρα είναι βέβαιο ότι η Παιδεία και το Δημογραφικό θα δέσποζαν στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Ο εφιάλτης, όμως, την Οικονομίας δεν λέει να απομακρυνθεί και μάλιστα έχει επιστρέψει αυτή τη φορά μέσα σε μια εξαιρετικά δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία. Προφανώς λοιπόν η οικονομία πρέπει να είναι το βασικό θέμα της δημόσιας συζήτησης αλλά είναι, οπωσδήποτε, θετικό ότι τόσο η Παιδεία όσο και το Δημογραφικό δεν απουσίαζαν από τη θεματολογία του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Η πολιτική βέβαια δεν περιορίζεται και δεν οριοθετείται σε θεματικές ενότητες. Τις περισσότερες φορές μάλιστα τους πολιτικούς τόνους τους δίνουν οι λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες κρίνουν την αποτυχία ή την επιτυχία κάθε εγχειρήματος. Στη στήλη επιχειρηματολογούμε συχνά πάνω στην ιδέα ότι τα πρόσωπα έπονται των θέσεων και των αρχών αλλά την ίδια στιγμή πρόσωπα που συμβολίζουν ατυχείς ή ακόμα και σκοτεινές στιγμές του παρελθόντος δεν θα έπρεπε να μας θυμίζουν με την παρουσία τους τις στιγμές αυτές. Είναι οι λεπτομέρειες που μπορούν να θολώσουν και την πιο καθαρή εικόνα.

Μιλώντας όμως για λεπτομέρειες θα ήταν άδικο να εξαντλήσουμε την παρατήρησή μας στις αρνητικές. Δεν έχει διαφύγει της προσοχής μας η αθόρυβη και πολύ ουσιαστική δράση της Γραμματείας Κοινωνικών Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας και του επικεφαλής τομεάρχη Γιώργου Σταμάτη (διευκρίνιση: τον κ.Σταμάτη δεν τον γνωρίζουμε προσωπικά και δεν έχουμε συναντηθεί μαζί του ποτέ) η οποία συχνά, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Σχεδιασμού και Ενημέρωσης, διοργανώνουν εκδηλώσεις και δράσεις που μέχρι σήμερα απουσίαζαν από την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Αν για κάποιους αυτά είναι πολυτέλειες ή λεπτομέρειες (μα, για λεπτομέρειες μιλάμε) να θυμίσουμε ότι για συμπολίτες μας όπως ΑΜΕΑ, Ρομά, οροθετικούς κ.α. το να αποτελούν μέρος του ενδιαφέροντος ενός κόμματος εξουσίας είναι ζωτικό.

Στο 12ο Συνέδριο λοιπόν διοργανώθηκε εκδήλωση-συζήτηση με κεντρικό θέμα το παιδί ως θύμα του σχολικού εκφοβισμού, του cyber bullying και της σεξουαλικής κακοποίησης. Θέματα με τα οποία η κοινή γνώμη ασχολείται εν πολλοίς άτσαλα και υστερικά και μόνον όταν υπάρξει μία τέτοια υπόθεση την οποία τα μίντια καλύπτουν πορνογραφικά. Η διοργάνωση μιας τέτοιας συζήτησης στο συνέδριο ενός κόμματος που βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας λειτουργεί ως υπόσχεση μιας συστηματικής και πάνω απ'όλα θεσμικής αντιμετώπισης των φαινομένων με την επίλυση ζητημάτων που απαιτούν παρεμβάσεις στη νομοθεσία.

Οι δράσεις αυτές που μέσα στην εικόνα του θορύβου που προκαλούν τα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής είναι οι λεπτομέρειες που λειτουργούν ως αποδείξεις ότι η προσπάθεια να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία και μέσω αυτής και η Ελλάδα είναι διαρκής και δεν εξαντλείται ούτε στα πρόσωπα ούτε στις νέες θέσεις. Οφείλουμε να αναδεικνύουμε τις θετικές λεπτομέρειες και δεν θα σταματήσουμε να το κάνουμε γιατί αφορούν ζητήματα που συνδέονται ευθέως με την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας. Οι ανάδειξη των δικών τους αναγκών προηγείται. Τα υπόλοιπα, για την ώρα, μπορούν να περιμένουν.