Λεφτά για μας, να υπάρχουν

Στην πρόσφατη απεργία των ανθρώπων της εστίασης για τα υγειονομικά μέτρα και το μπλόκο στους ανεμβολίαστους, ο Αδωνις Γεωργιάδης πέρασε από την πλατεία Συντάγματος που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκπρόσωποί τους. Μέσα στις διαμαρτυρίες ότι η εστίαση και οι επιχειρήσεις της δεν πήραν αρκετά χρήματα και δεν στηρίχθηκαν επαρκώς στην πανδημία ακούστηκε μια ελαφρώς μάγκικη φωνή να προειδοποιεί « κοίτα να μην πάνε τα λεφτά από το ταμείο, πάλι στους πλούσιους».

Τους ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης εννοούσε ο κύριος, ενώ οι συνάδελφοί του διαμαρτύρονταν ότι 53 χιλιάδες επιχειρήσεις της εστίασης δεν έλαβαν κρατική στήριξη. Το επιχείρημα ότι αυτές δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι υπέστησαν πτώση τζίρου 30% που ήταν προϋπόθεση για τη στήριξη, ακούστηκε σε εκείνους…μπακαλίστικο.

Εφόσον έχουμε τα δισεκατομμύρια να περιμένουν στη γωνία γιατί να μην πάρουν όλοι;  Και αυτοί που δηλώνουν τα κέρδη τους και μπορούν να αποδείξουν τη ζημιά τους και εκείνοι ούτε κέρδη δηλώνουν ούτε ζημία μπορούν να στοιχειοθετήσουν. Μπορεί το 2010 να μοιάζει μακρινό αλλά δεν είναι.

Επανέκαμψε η αντίληψη ότι λεφτά υπάρχουν – με ευθύνη και της κυβέρνησης – ενώ δεν υποχώρησε στο βαθμό που υποθέτουμε η μαύρη
οικονομία και τα εισοδήματα εκτός του φορολογικού ραντάρ. Επιχειρηματίες κρατάνε επιχειρήσεις... με τα ψέματα. Άξιοι και εργατικοί μάστορες,  απ΄αυτούς που αρχίζουν να δουλεύουν νωρίς τη Δευτέρα, τελειώνουν το Σάββατο και το μεροκάματα τους είναι ένας κατώτατος μισθός εξακολουθούν να δηλώνουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο των 9.000. Με εξτρά τα κοινωνικά επιδόματα που προβλέπονται για τους μη έχοντες.

Είναι όντως τεράστιο στοίχημα για την κυβέρνηση τα «λεφτά» από το Ταμείο Ανάκαμψης να δημιουργήσουν πλούτο για όλους, να φτιάξουν πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Ότι δηλαδή υποσχέθηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Το σχέδιο και οι ασφαλιστικές δικλείδες που τέθηκαν,  δημιουργούν την αισιοδοξία ότι δεν θα πάμε πάλι στον κουβά. Εκεί που κατέληξαν μεταπολεμικά τέσσερα κοινοτικά προγράμματα και το περίφημο σχέδιο Μάρσαλ.

Αλλά για να θεωρηθεί επιτυχία η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης βάσει του σχεδίου, θα πρέπει να γίνει κανονική πλύση εγκεφάλου στους πολίτες.  Να εμπεδώσουν ότι τα δισεκατομμύρια που μας περιμένουν, απαγορεύεται να στηρίξουν ξανά το σχεδόν παρασιτικό κομμάτι των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών με μικρές ή μεγάλες επιδόσεις στην φοροδιαφυγή. Η οικονομία ή θα γίνει πατριωτική – κλέβω τον όρο από τον κ. Γερουλάνο ώστε το κάθε ευρώ να στηρίζει τη χώρα και τις επόμενες γενιές ή θα πορευόμαστε με το «λεφτά για μας, να υπάρχουν».