Λαϊκή Δημοκρατία της Πάτρας εναντίον αμερικανού πρέσβη

Λαϊκή Δημοκρατία της Πάτρας εναντίον αμερικανού πρέσβη

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο χρόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται, που δεν παίρνουν χαμπάρι πως αλλάζει ο κόσμος γύρω τους. Πάντα αναρωτιόμουν αν φταίει περισσότερο το πνεύμα ή η ψυχή. Αν δηλαδή το μυαλό μπλοκάρει από την επανάληψη και την ιδεοληψία ή το ιδιαίτερο θυμικό τους αναζητά παράγωγα από την εμμονή τους στην απώλεια της συνείδησης. Δεν βρήκα άκρη.

Ο δήμαρχος Πατρέων ανήρτησε πανό σε κτίριο του δήμου εναντίον του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ ο οποίος είχε το θράσος να κάνει ποδήλατο στην πόλη του. Ο κομμουνιστής δήμαρχος κήρυξε ανεπιθύμητο τον πρέσβη επενδύοντας μάλλον στα αντιαμερικανικά αισθήματα των Πατρινών.

Κρατώ την επίκληση στο «λαϊκό αίσθημα» που δεν αφήνει περιθώρια στον δήμο από το να κηρύξει τον πόλεμο στον αμερικανό πρέσβη. Και αυτόματα, καταλαβαίνω ότι αν βγω μια βόλτα στην πλατεία της Πάτρας και ρωτήσω εκατό ανθρώπους, όλοι θα μου δηλώσουν την αγανάκτησή τους… για την επίσκεψη του Πάιατ! Ίσως μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, κρύβουν κάτω από το πουκάμισό τους, μία προκήρυξη με σφυροδρέπανο και σε εγχειρίδιο τσέπης, το «Κεφάλαιο» του Μαρξ…

Στην Πάτρα, το ΚΚΕ κατάφερε στις προηγούμενες εκλογές να εκλέξει δήμαρχο. Και ο δήμαρχος κέρδισε, όπως συμβαίνει συνήθως, επειδή ο αντίπαλός του ήταν απλά, πολύ χειρότερος από τον ίδιο. Στις εθνικές εκλογές όμως το ποσοστό του ΚΚΕ ήταν μόνο 5,82%! Επομένως, αν υποθέσουμε ότι η αντιαμερικανική διάθεση αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό της τάξης του 7% (βάλε ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ), από πού προκύπτει το «λαϊκό αίσθημα» για τον κομμουνιστή δήμαρχο;

Όσο κι αν θέλουμε να ελπίζουμε, ως κοινωνία, ζούμε τουλάχιστον, 20 με 30 χρόνια πίσω - αισιόδοξη θέση- από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Πάρε ένα ποσοστό «κόκκινων Χμερ» από δω, ένα ποσοστό «οπαδών Παϊσίου» από κει, ένα άλλο «ψεκασμένων» πιο πέρα κι ένα «πατριωτών» από την άλλη, τι μένει στο τέλος; Kάποιοι που τρέχουν συνέχεια να ξεφύγουν από τον κόσμο των μαγισσών που απλώνεται γύρω τους και συνέχεια εγκλωβίζονται.

Βρε δήμαρχε της Πάτρας, ξέρεις τι ημερομηνία έχουμε; Σε ποιο έτος είμαστε; Πήρες χαμπάρι ότι το κόμμα σου υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, με αυτά τα ποσοστά, και στις μισές χώρες του πλανήτη έχει απαγορευτεί ως αντισυνταγματικό; Την ίδια ώρα που εσύ κράζεις τον πρέσβη των ΗΠΑ από το βαλκανικό σου ακρωτήρι, η Apple ανακοινώνει περισσότερα κέρδη από όλο το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της χώρας. Την ίδια στιγμή, κάποιος επιστήμονας, στη Βοστόνη, θα ανακαλύπτει κάποια νέα μέθοδο θεραπείας, ένα πανεπιστήμιο στην Νέα Υόρκη θα δίνει υποτροφίες σε άριστους φοιτητές από την Αφρική και ταυτόχρονα, κάποιο δικαστήριο στη Μινεσότα θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας εργαζόμενης.

Γιατί δεν έκανες το ίδιο με την εισβολή των Σοβιετικών στην Πράγα και τον δικό τους ιμπεριαλισμό, όταν μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, κατέλαβαν με το ζόρι ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη; Γιατί δεν κάνεις μια παρόμοια διαμαρτυρία για τον πρέσβη της Βόρειας Κορέας, όταν ανακοινώνονται εκτελέσεις αντικαθεστωτικών στην "Λαϊκή της Δημοκρατία";

Σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν κάνουν σήμερα πολιτική με μεθόδους που χρησιμοποιούσαν πριν 20 χρόνια. Ούτε και επιμένουν στην επανάληψη συνθημάτων και θέσεων που σχετικοποιούνται μέσα στο χρόνο, και χάνουν την σημασία τους.

Δυστυχώς, η φαντασίωση κάποιας «λαϊκής δημοκρατίας»- την οποία ποτέ κανείς δεν είδε από κοντά αλλά και δεν πίστεψε την κατάρρευσή της- συνεχίζει να διαπαιδαγωγεί και μεγάλο μέρος της επερχόμενης γενιάς των Ελλήνων.

Πάντως, από ό τι έμαθα, άνω κάτω έγινε το πρόγραμμα του Πάιατ μετά την ανακήρυξή του ως ανεπιθύμητου από τον δήμο της Πάτρας. Δεν ξανακάνει ποδήλατο, στο λιμάνι...