«Λαϊκή Δημοκρατία» της Καισαριανής εναντίον Ομπάμα

«Λαϊκή Δημοκρατία» της Καισαριανής εναντίον Ομπάμα

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

 Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο χρόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται, που δεν παίρνουν χαμπάρι πως αλλάζει ο κόσμος γύρω τους. Πάντα αναρωτιόμουν αν φταίει περισσότερο το πνεύμα ή η ψυχή. Αν δηλαδή το μυαλό μπλοκάρει από την επανάληψη και την ιδεοληψία ή το ιδιαίτερο  θυμικό τους αναζητά παράγωγα από την εμμονή τους στην απώλεια της συνείδησης. Δεν βρήκα άκρη.

Παραθέτω την ανακοίνωση του Δήμου Καισαριανής για την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καισαριανής συντάσσεται με το λαϊκό αίσθημα και τους φορείς του κινήματος που έχουν κηρύξει ανεπιθύμητο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα ο οποίος θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 15 και 16 Νοέμβρη, παραμονές του εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, της λαϊκής εξέγερσης ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα και στο πλαίσιο των σημερινών επικίνδυνων παιχνιδιών των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών που ξεδιπλώνονται στην περιοχή…»

Από το απόσπασμα της ανακοίνωσης, κρατώ την επίκληση στο «λαικό αίσθημα» που δεν αφήνει περιθώρια στον δήμο από το να κηρύξει τον πόλεμο στον αμερικανό πρόεδρο. Και αυτόματα, καταλαβαίνω ότι αν βγω μια βόλτα στην πλατεία της Καισαριανής και ρωτήσω εκατό ανθρώπους, όλοι θα μου δηλώσουν την αγανάκτησή τους… για την επίσκεψη του Ομπάμα! Ίσως μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, κρύβουν κάτω από το πουκάμισό τους, μία προκήρυξη με σφυροδρέπανο και σε εγχειρίδιο τσέπης, το «Κεφάλαιο» του Μαρξ…

Στην Καισαριανή, το ΚΚΕ πήρε στις προηγούμενες εκλογές, 11,72% και ο δήμαρχος εκλέχτηκε, όπως συμβαίνει συνήθως, επειδή ο αντίπαλός του ήταν απλά, πολύ χειρότερος από τον ίδιο. Επομένως, αν υποθέσουμε ότι η αντιαμερικανική διάθεση αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό της τάξης του 15% (βάλε ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ), από πού προκύπτει το «λαικό αίσθημα» για τον κομμουνιστή δήμαρχο;

Όσο κι αν θέλουμε να ελπίζουμε, ως κοινωνία, ζούμε τουλάχιστον, 20 με 30 χρόνια- αισιόδοξη θέση- από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Πάρε ένα ποσοστό «κόκκινων Χμερ» από δω, ένα ποσοστό «οπαδών Παϊσίου» από κει, ένα άλλο «ψεκασμένων» πιο πέρα κι ένα «πατριωτών» από την άλλη, τι μένει στο τέλος; Kάποιοι που τρέχουν συνέχεια να ξεφύγουν από τον κόσμο των μαγισσών που απλώνεται γύρω τους και συνέχεια εγκλωβίζονται.

Βρε δήμαρχε της Καισαριανής, ξέρεις τι ημερομηνία έχουμε; Σε ποιο έτος έιμαστε; Πήρες χαμπάρι ότι το κόμμα σου υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, με αυτά τα ποσοστά,  και στις μισές χώρες του πλανήτη έχει απαγορευτεί ως αντισυνταγματικό; Την ίδια ώρα που εσύ θα κράζεις τον ηγέτη των ΗΠΑ από το βαλκανικό σου ακρωτήρι, η Apple θα ανακοινώνει περισσότερα κέρδη από όλο το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της χώρας. Την ίδια στιγμή, κάποιος επιστήμονας, στη Βοστώνη, θα ανακαλύπτει κάποια νέα μέθοδο θεραπείας, ένα πανεπιστήμιο στην Νέα Υόρκη θα δίνει υποτροφίες σε άριστους φοιτητές από την Αφρική και ταυτόχρονα, κάποιο δικαστήριο στη Μινεσότα θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας εργαζόμενης.

Γιατί δεν έκανες το ίδιο με την εισβολή των Σοβιετικών στην Πράγα και τον δικό τους ιμπεριαλισμό, όταν μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, κατέλαβαν με το ζόρι ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη;

Σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν κάνουν σήμερα πολιτική με μεθόδους που χρησιμοποιούσαν πριν 20 χρόνια. Ούτε και επιμένουν στην επανάληψη συνθημάτων και θέσεων που σχετικοποιούνται μέσα στο χρόνο, και χάνουν την σημασία τους.

Δυστυχώς, η φαντασίωση κάποιας «λαικής δημοκρατίας»- την οποία ποτέ κανείς δεν είδε από κοντά αλλά και δεν πίστεψε την κατάρρευσή της- συνεχίζει να διαπαιδαγωγεί και μεγάλο μέρος της επερχόμενης γενιάς των Ελλήνων.

Πάντως, από ό τι έμαθα, άνω κάτω έγινε το πρόγραμμα του Ομπάμα μετά την ανακήρυξή του ως ανεπιθύμητου από τον δήμο Καισαριανής. Δεν θα πάει στην πλατεία για τσίπουρα, όπως είχε προγραμματίσει...