Κυριάκο, τι θα κάνεις με την Δικαιοσύνη;

Κυριάκο, τι θα κάνεις με την Δικαιοσύνη;

Αυτός που έχει στα χέρια του την «πραγματική εξουσία» στην Ελλάδα θα πρέπει να αισθάνεται σαν τον Αλλαντίν, την ώρα που ανακαλύπτει το λυχνάρι με το Τζίνι. Ο Κυριάκος, εφόσον πραγματικά θέλει να μεταμορφώσει την χώρα, θα πρέπει να βρει τρόπο να αφαιρέσει από τις κυβερνήσεις το δώρο –έκπληξη της «πραγματικής εξουσίας» και να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Μία από τις σκηνές που περιγράφουν οι διαδρομιστές των πολιτικών παρασκηνίων είναι αυτή μιας ευρείας σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών σε παρελθόντα χρόνο. Μαζί τους κι ένας σημαντικός θεσμικός παράγοντας. Ήταν η ημέρα που η Δικαιοσύνη θα έβγαζε μία απόφαση με σημαντική πολιτική σημασία. Όλοι λοιπόν, σύμφωνα με τις διηγήσεις, ήταν πάνω από τα τηλέφωνα και προσπαθούσαν να μάθουν για την τύχη της υπόθεσης. Αν ήταν στο χέρι τους θα έγραφαν οι ίδιοι μέχρι και το σκεπτικό της απόφασης. Ευτυχώς, οι δικαστές τους αγνόησαν. Σε εκείνη την περίπτωση. Για άλλες δεν γνωρίζουμε, δεν μας είπαν οι διαδρομιστές…

Όταν κάποιος είναι στην αντιπολίτευση μπορεί εύκολα να διακρίνει τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης και τους δεσμούς που υπάρχουν με την εξουσία και με ισχυρά οικονομικά κέντρα. Αυτός ο κάποιος όταν περνάει στην εξουσία συνήθως παύει να βλέπει αυτά που έβλεπε πριν. Λες και μπαίνει μπροστά του ένα πέπλο…

Η αλήθεια είναι πιο απλή. Η ζωή για έναν πρωθυπουργό σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το σύστημα διακυβέρνησης είναι πρωθυπουργικοκεντρικό, γίνεται πιο εύκολη αν η κυβέρνησή του ελέγχει την Δικαιοσύνη και τις φορολογικές αρχές. Έχει αυτό που η σύζυγος του κ. Τσίπρα ονόμασε «πραγματική εξουσία». Είναι το ιερό δισκοπότηρο κάθε εξουσίας. Το απόλυτο εργαλείο για μία αποτελεσματική διακυβέρνηση. Όλα τα άλλα ακολουθούν.

Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας καλός πρωθυπουργός. Αυτό όμως θα κριθεί στην ώρα της μάχης. Εκείνη την δύσκολη ώρα, λοιπόν, θα περιμένω από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πετάξει μέσα στην καυτή λάβρα ενός ενεργού ηφαιστείου αυτό το τρομερό όπλο! Να σπάσει την παράδοση της «πραγματικής εξουσίας» και να διασφαλίσει την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ξέρω, ξέρω, χρόνια τώρα ακούτε γι αυτή την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Και το αποτέλεσμα είναι μερικά παραδικαστικά, δημοσιογράφοι που προαναγγέλλουν δικαστικές διώξεις και που προφητεύουν ακόμη και το περιεχόμενο μελλοντικών καταθέσεων μαρτύρων. Πρόκειται για ένα σύστημα που τρομάζει και κάθε άλλο παρά προκαλεί την αίσθηση ότι ζει κάποιος σε μία χώρα Δικαίου. Κι αυτό είναι το σημαντικό. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι καλό σε αυτή την χώρα αν δεν αποκατασταθεί η λειτουργία των Θεσμών. Δεν πρόκειται να δούμε επενδύσεις από σοβαρούς ανθρώπους. Η Δικαιοσύνη και οι Ανεξάρτητες Αρχές σε μία κανονική χώρα δεν είναι εργαλεία στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης.

Θα τολμήσει ο κ. Μητσοτάκης; Πιστεύω πως ναι, επειδή έχει μία άλλη αντίληψη για το πώς πρέπει να λειτουργεί μία φιλελεύθερη Δημοκρατία. Αλλά κι αυτό θα κριθεί στο τέλος και εκ τους αποτελέσματος. Εμείς ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ο μόνος που χρησιμοποίησε την Δικαιοσύνη στις βρόμικες πολιτικές του δουλειές. Είχαν προηγηθεί άλλοι κι άλλοι. Ή αλλιώς, υπήρξε μια βαθιά παράδοση σε αυτή την χώρα σε αυτό ειδικά το θέμα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, ο κ. Τσίπρας βρήκε και τα έκανε! Για να μην πούμε ότι του προσφέρθηκαν κιόλας, ως δείγμα καλής θέλησης από τα συστήματα της βαθιάς διαπλοκής. Αυτό που βλέπετε σήμερα δεν θεραπεύεται. Κι όσο πάει θα γίνεται και χειρότερο, επειδή ακριβώς είναι άρρωστο. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να τις πάρει και δεν τόλμησε. Ή καλύτερα, δεν θέλησε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιτρέπεται να γίνει ένας νέος Αλέξης Τσίπρας!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]