Κυριάκο, κλείστε την Μόρια!

Κυριάκο, κλείστε την Μόρια!

Προσπαθώ να φανταστώ τι περισσότερο θα συνέβαινε στην Μόρια αν κυβερνούσε μία ακροδεξιά κυβέρνηση τύπου Όρμπαν. Σήμερα στην Μόρια φιλοξενούνται 8000 άνθρωποι αντί για 800 που «αντέχει» αυτό το πρώην (και νυν) στρατόπεδο. Δεν έχει ονομαστεί τυχαία «διεθνής ντροπή» από τον παγκόσμιο Τύπο. Τι άλλο θα έκανε, δηλαδή, μία ακροδεξιά κυβέρνηση; Θα ανάγκαζε τους μετανάστες να ζήσουν σε σπιρτόκουτα;

Ένας εργαζόμενος στο κολαστήριο μου περιέγραφε τι έχει ζήσει εκεί μέσα. Για τις συνθήκες υγιεινής, για τα περιστατικά βίας, για τον φόβο, για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πραγματικά δύσκολες καταστάσεις. Κι ύστερα ακούς τον Αλέξη να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και σκέφτεσαι αν η εξουσία μπορεί να διαβρώσει τόσο γρήγορα και σε τέτοιο βαθμό τα μυαλά των ανθρώπων.

Αυτοί που είχαν απαιτήσει να κλείσει η Αμυγδαλέζα, ανέχονται σήμερα την Μόρια. Την Αμυγδαλέζα! Θα θυμάστε ότι είχαν χαρακτηρίσει τον Σαμαρά... ακροδεξιό, λόγω της Αμυγδαλέζας! Ποιας; Της Αμυγδαλέζας! Ουδεμία σχέση η Αμυγδαλέζα με το σημερινό Κολαστήριο της Μόριας! Πολύ εύκολα έχουν αυτά τα παιδιά στα χείλη τους τον χαρακτηρισμό του «ακροδεξιού» για τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να σιωπήσουν. Δεν μπορεί να μιλάνε για ακροδεξιά στην κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου. Για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.

Η κατάσταση στην Μόρια δεν «θεραπεύεται». Η μόνη λύση είναι το κλείσιμο του Κολαστηρίου και η μετατροπή του σε ένα μουσείο. Για να διδάσκονται οι επόμενες γενιές που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Σε τι σημείο απανθρωπιάς μπορεί να γίνει. Φανταστείτε έναν αριστερό υπουργό που αυτοπροσδιορίζεται ως ευαίσθητος και ανθρωπιστής να αγνοεί τις παρακλήσεις των υφισταμένων του να αποσυμφορήσει το κέντρο.

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την Μόρια και να την αντικαταστήσει με ανθρώπινα κλειστά κέντρα υποδοχής των προσφύγων. Πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι, κυνηγημένοι. Όχι καταζητούμενοι εγκληματίες και τρομοκράτες.

Κυριάκο, κλείσε την Μόρια. Σταμάτησε αυτό το έγκλημα που γίνεται σε βάρος της ανθρωπότητας. Στείλε στα σπίτια τους τους Όρμπαν της Ελλάδας. Αποκατέστησε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Δήλωσε το και ανάγκασε τους να τρέξουν να το κάνουν άμεσα. Όπως έκανες και με το θέμα του αυτόφωρου για τις υποθέσεις του Τύπου. Σημασία έχει να γίνεται η δουλειά. Να κάνουμε βήματα μπροστά!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]