Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανείς δεν άρχει για πάντα!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανείς δεν άρχει για πάντα!

Της Κατερίνας Γαλανού

Μια ομιλία «ωδή» στην φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία η οποία στηρίζεται σε δύο πυλώνες, στο «ισχυρό», αποτελεσματικό, κοινωνικό κράτος και στον «ισχυρό», μορφωμένο, ελεύθερο, ασφαλή και δημιουργικό πολίτη, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στέλνοντας μηνύματα προς όλους και περιγράφοντας μια βασική παράμετρο της πολιτικής: Κανείς δεν άρχει για πάντα!

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος επικαλέστηκε τα «νάματα» και τις παρακαταθήκες των Ελ. Βενιζέλου και Κωνσταντίνου Καραμανλή για να περιγράψει το παρόν και το μέλλον της παράταξης, της κυβέρνησης του και πρωτίστως το όραμα του για την «νέα χώρα». Όχι γενικώς και αορίστως. Αλλά ειδικά και συγκεκριμένα. Όσο συγκεκριμένα είναι και τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί και το 13ο καινοτόμο συνέδριο του κόμματος, το οποίο όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ουσιαστικό ρόλο, στο να μπολιάζει την κυβέρνηση με νέες ιδέες, νέες προτάσεις, για τα σύγχρονα προβλήματα.

Ένα κόμμα αρωγός στα δύσκολα και στα εύκολα της κυβέρνησης. Που η φυσιογνωμία και η προσφορά του θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει την εδραίωση της πολιτικής και ιδεολογικής υπεροχής που εμφανίζει σήμερα  στους χιλιάδες πολίτες που δεν ανήκαν στην παραδοσιακή δεξαμενή των ψηφοφόρων της αλλά συστρατεύθηκαν στις πρόσφατες εκλογές με αίτημα να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού και του διχασμού.

Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «κληρονομιά» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στον λαϊκισμό και στη σύμπραξη με τον ψευδοπατριωτισμό των ΑΝΕΛ, έγιναν περισσότερο για να επισημανθεί η διαφορετική αντίληψη πολιτικής και διακυβέρνησης παρά ως καταγγελία του τριπλά ηττημένου πολιτικού αντιπάλου.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός έθεσε ως αναγκαία προϋπόθεση προόδου και την επαναφορά του πολιτικού πολιτισμού που χάθηκε όπως είπε στα χρόνια της κρίσης και του σεβασμού του αντιπάλου ακόμη και μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης.

«Θα συγκρουστούμε αλλά και θα συμβιβαστούμε παραγωγικά, θα συναινούμε για να προχωρήσουμε. Αυτό είναι δημοκρατία» ανέφερε ζητώντας να μπει οριστικά στο περιθώριο το διαλυτικό « ή εμείς οι αυτοί» που συμβόλισε την Ελλάδα της κρίσης.

«Θα διαγράψουμε τις χειρότερες στιγμές. Ελλάδα από την αρχή, όχι από το μηδέν» ήταν η δέσμευση του παραθέτοντας εκ νέου τις προγραμματικές αρχές της κυβέρνησης του και προχωρώντας σε απολογισμό των 130 ημερών από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας.

Συνάρτησε το παραγόμενο και επιδιωκόμενο κυβερνητικό έργο με τον πυρήνα της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας και την καθυστερημένη «επιβεβαίωση» της υπεροχής και της δομικής συμβολής του πολιτικού φιλελευθερισμού στην ευημερία και την πρόοδο.

«Το σχέδιο ανάπτυξη για όλους θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα αν δεν είχε στη βάση του την ιδεολογία μας» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι η παράταξη της ΝΔ συνδύασε διαχρονικά την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, την ατομική ελευθερία με την κοινωνική φροντίδα και αλληλεγγύη. «Καμιά  φιλελεύθερη πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες που βρίσκονται στο περιθώριο» ήταν η απάντηση του σε εκείνους που ταυτίζουν πονηρά τον φιλελευθερισμό με την κοινωνική αναλγησία. Επ΄αυτού πρόσθεσε ότι είναι η κυβέρνηση του που έθεσε ως συνταγματική επιταγή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ταυτοχρόνως επανέλαβε συνοπτικά πως αντιλαμβάνεται η ΝΔ το «χρέος» της απέναντι στην μεσαία τάξη που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την «εθνικά ανιστόρητη πολιτική της», έσπρωξε στην εξαφάνιση.

«Μόνο ενισχύοντας την μεσαία  τάξη θα είμαστε ανταγωνιστικοί στον παγκόσμιο καταμερισμό» είπε υποσχόμενος ασφαλιστική και φορολογική εκλογίκευση και μείωση – κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης με τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που προέβλεψε ότι σύντομα θα βρεθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε εκ νέου τα ψευδεπίγραφα δίπολα « κακές ελίτ- καλός λαός» « ιδιωτικό- δημόσιο» «ισότητα ή ελευθερία» επισημαίνοντας ότι μέσα σε αυτές χάθηκε πλούτος και ισχύς για τη χώρα και επανέλαβε μόνον οι κανόνες του κράτους δικαίου και του κοινοβουλευτισμού συγκροτούν μια πολιτεία ασφαλή και δημιουργική.

 Η Ελλάδα επιβάλλεται σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός να αντιμετωπίσει αυτόν το νέο κόσμο «με τη νοοτροπία του νικητή και όχι του φοβισμένου απειλούμενου» και να αφομοιώσει προς όφελος της τις αλλαγές. Μια αναφορά που εμμέσως ή αμέσως σχετίζεται με την τεράστια πρόκληση του μεταναστευτικού – προσφυγικού παράλληλα με την υπόμνηση ότι το πρόβλημα ήρθε για να μείνει, ότι πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, και ότι σε αυτό το πεδίο θα δοκιμαστεί και η υπευθυνότητα και η ανθρωπιά της κοινωνίας μας.  

Ηχηρή η δέσμευση « θα κλείσουμε τις δομές της ντροπής» με αποδέκτες τις τοπικές κοινωνίες αλλά και όλους όσους εγκαλούν την Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη αθλιότητα της Μόριας. Η ερμηνεία ή παρερμηνεία της «ανομίας» ως «δικαίωμα» αντίστασης στη φτώχεια και στην αδικία, δεν νοείται όπως κατέστησε σαφές, μιλώντας ξανά για την αποφασιστική αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια, στο τέλος των «άβατων» και των καταλήψεων. Το μήνυμα στην Τουρκία ήταν ευθύ και αναμένεται να υπάρξει «συνέχεια» στο Λονδίνο στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του όπου δεν αποκλείεται ένα τετ α τετ με τον Τ. Ερντογάν.

Δηλώνοντας αισιόδοξος και σίγουρος για το αβύθιστο σκαρί της ΝΔ που επί χρόνια λειτουργεί ως κιβωτός της δημοκρατικής σταθερότητας, έστειλε μια σειρά από μηνύματα σε υπουργούς, κομματικά στελέχη και πάσης φύσεως κυβερνητικούς παράγοντες εν είδη παραδοχών. «Μάθαμε από τα λάθη μας. Μάθαμε ότι δεν μπορεί να πολιτευόμαστε με μισές αλήθειες και υποσχέσεις, με το ότι το κράτος είναι λάφυρο… μάθαμε ότι η εξουσία φθείρει. Η ακραία πόλωση και ο διχασμό είναι αδιέξοδο. Οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη κρίση από ότι νομίζουν οι στενοί κομματικοί  μηχανισμοί. Τιμωρούν την ανικανότητα την αλαζονεία και αντιλαμβάνονται αλλιώς τον πολιτικό χρόνο» είπε θυμίζοντας τις τρεις αρχές της πολιτικής, την εξής μία: κανείς δεν άρχει για πάντα!