Κυνηγοί φαντασμάτων…

Κυνηγοί φαντασμάτων…

Της Σοφίας Νικολάου

Τον γνωρίσαμε. Τον μάθαμε. Τον καταλάβαμε. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο (σχεδόν) να τον συνηθίσουμε. Έχει αυτό το γνώρισμα του αμετροεπή λαϊκιστή, που το μόνο που ξέρει είναι να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, να στήνει φαντάσματα τριγύρω του και να τα κυνηγά με λύσσα: Για το προχθεσινό τραπεζικό κραχ, όμως, κύριε Τσίπρα, δεν ευθύνεται κανένα «κερδοσκοπικό παιχνίδι» και καμία αντιπολίτευση. Είναι, για μία ακόμα φορά, εκείνη η αγνή, ανόθευτη και αμόλυντη ανικανότητά σας.

Το βασικότερο στοιχείο που διέπει τη λειτουργία κάθε ανά τον κόσμο χρηματιστηριακής αγοράς, είναι η ψυχολογία των παραγόντων της. Οι διάφοροι «παίκτες» επενδύουν και αποεπενδύουν, με γνώμονα τις πληροφορίες που έχουν, τις προσλαμβάνουσες που παίρνουν για την οικονομία και, φυσικά, για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, όχι μόνο αναφορικά με τις Τράπεζες, αλλά συνολικά.

Το πρώτο πιόνι του ντόμινο που κατέληξε στη «μαύρη Τετάρτη» το έριξε η ίδια η κυβέρνηση αρκετό καιρό πριν. Ήταν εκείνη η μανία να «αγοράσει» την ταμπέλα της κυβέρνησης που δήθεν μας έβγαλε από τα μνημόνια. Η ταμπέλα όμως αυτή μας κόστισε όλα τα μέτρα που αγόγγυστα πήρε, χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης. Και σήμαινε η ίδια αυτή ταμπέλα την απαγόρευση της πρόσβασης από τις Τράπεζες στην πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή στον μέχρι τώρα φθηνό δανεισμό τους.

Το μπαρούτι ήταν έτοιμο. Απέμενε η έκρηξη. Και δεν άργησε: Η κυβέρνηση όχι απλά δεν περιόρισε την ακατάσχετη παροχολογία, όχι απλά δεν ανέστειλε το αήθες ακάματο τάξιμο για διορισμούς, αλλά πρωτοτύπησε σε παγκόσμιο επίπεδο συντάσσοντας δύο προσχέδια προϋπολογισμού.

Ο Τσίπρας και η παρέα του, μετά από σχεδόν 4 χρόνια διακυβέρνησης, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την χώρα και την πορεία της με μια αβάσταχτη ελαφρότητα, θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό της καρέκλας. Και μετά τις «θυσίες» ακολουθεί το κυνήγι των φαντασμάτων: Για όλα φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς. Όσο η χώρα δεν χτίζει την έξωθεν καλή της μαρτυρία και δεν αναβαθμίζει τα επίπεδα εμπιστοσύνης, τα φαινόμενα αυτά θα επαναλαμβάνονται. Ας τελειώνουμε επιτέλους με τους κυνηγούς. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση!

* Η κ. Σοφία Νικολάου είναι Δικηγόρος.