Κύκλοι ζωής και πλοία που ταξιδεύουν προς ουρανόσκαλα

Κύκλοι ζωής και πλοία που ταξιδεύουν προς ουρανόσκαλα

Αλλιώς τα περιμέναμε και αλλιώς μας ήρθαν αυτό το τριήμερο. Ενώ ολόκληρη η Ελλάδα ετοιμαζόταν να συμμετάσχει σε καρναβαλικές εκδηλώσεις, ο κορονοϊός χάλασε τα σχέδια παντού. Μάλιστα, σύμφωνα με την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε, αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν, θα κλείσουν σινεμά, θέατρα, αίθουσες τέχνης, αλλά και μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Εν αναμονή των εξελίξεων, αν κάνετε τις βόλτες σας στην πρωτεύουσα, υπάρχουν ενδιαφέρουσες εκθέσεις να δείτε. Δύο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και μία στη γκαλερί «Ερση» θα σας βοηθήσουν να περάσετε ποιοτικό χρόνο.

Ο θησαυρός των Ανδρονιάνων

Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει τον «Θησαυρό των Ανδρονιάνων». Πρόκειται για την  επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.  Μετά από 20 θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τον «Θησαυρό των Ανδρονιάνων». Πρόκειται για ένα αινιγματικό σύνολο χάλκινων όπλων και επαγγελματικών εργαλείων της μυκηναϊκής εποχής, που φέρεται πως εντοπίστηκαν το καλοκαίρι του 1940 στο χωριό Ανδρονιάνοι της κεντρικής Εύβοιας και μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα πολύτιμα αντικείμενα που φυλάχθηκαν ξεχασμένα και ασφαλή για ογδόντα χρόνια, παρουσιάζονται στην  «Aίθουσα του Bωμού» (αιθ. 34) και θα παραμείνουν εκεί ως την Δευτέρα 13 Απριλίου.

 Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44

Τηλ: 213214 4800, -4856, -4889 

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή 09:00-16:00, Τρίτη 13:00-20:00

Καταστροφή και αναδημιουργία

Στη νέα εικαστική έκθεση με τίτλο «Καταστροφή και αναδημιουργία - Κύκλοι Ζωής» που διοργανώθηκε στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έως τις 10 Μαΐου 2020, ο Stephen McClymont παρουσιάζει μια σειρά έργων μικτής τεχνικής, εμπνευσμένων από την καταστροφή που προκάλεσε η ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί της Σαντορίνης στο τέλος του 17ου αιώνα π. Χ. Η σπουδή της Θήρας ως ένα παραδειγματικό πεδίο του αένaου κύκλου της ζωής, του θανάτου και της αναδημιουργίας που ακολουθεί μετά από μια καταστροφή, στάθηκε για τον καλλιτέχνη ένα ιδιαίτερο θέμα διερεύνησης. Ο McClymont αξιοποιεί το γεγονός της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης για να καταθέσει έναν δοξαστικό ύμνο στη Ζωή που ανθίζει ξανά μέσα από την τέφρα και στην Τέχνη που διατρέχει τους αιώνες, προσφέροντας την καλύτερη παρακαταθήκη ως προς την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης στον χρόνο.

O Stephen McClymont γεννήθηκε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Σπούδασε στην Εθνική Σχολή Τέχνης στο Σίδνεϋ και στο New York Studio School. Είναι καθηγητής ζωγραφικής στο Κολλέγιο Τέχνης του Παρισιού. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 100 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Σίδνεϋ, Μπρισμπέιν, Νέα Υόρκη, Γκρίνουιτς CT, Σικάγο, Παρίσι, Αθήνα, Λονδίνο και Βερολίνο. Η εικαστική του δημιουργία κινείται στα όρια μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης. Τα έργα τέχνης που εκτίθενται στην παρούσα έκθεση δημιουργήθηκαν στο στούντιο που διατηρεί σε νησί των Κυκλάδων.

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη. Η έκθεση λειτουργεί τις ώρες λειτουργίας του μουσείου.

Τα πλοία του Γιάννη Μίχα

Ο Γιάννης Μίχας στην νέα εικαστική του αναζήτηση με τίτλο “ Aξιώθηκαν τα πλοία μου… Για το ουρανόσκαλο να ταξιδεύουν…” που λειτουργεί μέχρι τις 7 Μαρτίου στη γκαλερί “Ersi” (Κλεομένους 4, Κολωνάκι) έχει αντλήσει την εμπνευστή του από τα πλοία, τις λιμενογραφίες ,που άλλοτε αποτυπώνουν τον ανθρώπινο μόχθο και άλλοτε εστιάζουν στη σιωπηλή παρουσία των προσαραγμένων πλοίων. 

Συχνά οι μνήμες του αποτυπώνονται στις συνθέσεις, όπου συναντάμε τους επιβλητικούς όγκους των μεγάλων πλοίων, να συνδιαλέγονται με τους παραδοσιακούς κυκλαδίτικους οικισμούς.

H Kάλια Αϊδίνη γράφει:

O Γ.Μίχας εξελίσσει την τέχνη του, έχοντας ως θέμα, τον βιωμένο χώρο των ναυπηγείων και   αναπτύσσει την τεχνική  του, οδηγούμενος σε  ένα προσωπικό  ιδίωμα  αναλυτικού κυβισμού. Η ιδιαίτερη  αυτή  θεματολογία ‘’ των  πλοίων, των λιμανιών, και των κυκλαδίτικων τοπίων‘’ τον ακολουθεί  ως μυστικός τόπος έμπνευσης και κατανόησης της ίδιας  της  προσωπικής  του πορείας στον  χώρο της  τέχνης…

Η Ντόρα Ηλιοπούλου -Ρογκάν  γράφει :

« …Με κύριες  εμπνεύσεις  τα καράβια ,τα λιμάνια ,τα κυκλαδίτικα  τοπία ο Γ.Μίχας κατορθώνει πάντοτε να ανανεώνεται εκ των ένδον, δίχως να παλινδρομεί η να απειθεί στα δομικά στοιχεία της εικαστικής του προσωπικότητας. Προσωπικότητα που πέρα από το μεγάλο ταλέντο στην εικαστική έκφραση, χαρακτηρίζεται από ένα συμπαγές και άρρηκτο έρμα.

Γνώρισμα που προφυλάσσει τον Γ. Μίχα από το τις παγκοσμιοποιημένες σειρήνες των διαφόρων περαστικών και επιδερμικών συρμών…»

Ώρες Λειτουργίας:
Δευ. - Παρ. 11:00 -14:30 & 17:00 - 20:00
Σάβ. 11:00 -14:30
Κυρ. κλειστά

Κλεομένους 4, Κολωνάκι, Αθήνα
Σταθμός Μετρό Ευαγγελισμού

Τηλ. 210 7220231