Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019, 00:03
Τελευταία ενημέρωση: 01:03

-A +A

Κρυολόγημα ή ίωση του παιδιού στις γιορτές; Τι να κάνετε

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019, 00:03
Τελευταία ενημέρωση: 01:03
Κρυολόγημα ή ίωση του παιδιού στις γιορτές; Τι να κάνετε
-A +A

Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Μήνας εορτών και χειμερινών αποδράσεων είναι ο Δεκέμβριος, και πολλοί από μας, θα προτιμήσουμε να εγκαταλείψουμε το "κλεινόν άστυ" για να περάσουμε τις γιορτές με τα παιδιά, συγγενείς και φίλους σε κάποιο διαφορετικό μέρος. Η θερμοκρασία είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα και οι πιθανότητες κρυολογήματος, ιδίως για τα παιδιά, είναι αρκετές, όσο κι αν προσέξουμε.

Ορισμένες βασικές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα ή την ίωση του παιδιού προκειμένου να γίνετε πιο «αυτόνομοι» στη διάρκεια των διακοπών, χωρίς να είναι αναγκαίο να καταφεύγετε για το παραμικρό σε ιατρική βοήθεια.

Ο Δρ. Νίκος Βουδούρης, Παιδίατρος - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, μας εξηγεί πώς να διαχειριζόμαστε τον πόνο και τον πυρετό του παιδιού, ώστε να χαρούμε στο μέγιστο τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Οι βασικές... οδηγίες είναι οι εξής:

- Πριν φύγετε με το παιδί για διακοπές ελέγξετε αν έχει κάνει όλα τα εμβόλια. Αυτό είναι απαραίτητο για αυτονόητους λόγους.

- Πάρτε μαζί σας το αντιπυρετικό και αναλγητικό, που χρησιμοποιείτε συνήθως. Το αναλγητικό-αντιπυρετικό μπορεί να δοθεί στο παιδί στην περίπτωση που θα ανεβάσει πυρετό ή παραπονιέται για πόνους όπως ο πονοκέφαλος, ο πονόδοντος, οι πόνοι ανάπτυξης κ.α. Καλό είναι να μην χορηγήσετε αντιπυρετικό όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη των 38,5οC στη μασχάλη εκτός κι αν για ειδικούς λόγους (π.χ. ιστορικό πυρετικών σπασμών) συστήνεται από τον παιδίατρο κάτι άλλο. Κανένα άλλο φάρμακο και ιδιαίτερα αντιβιοτικό δεν πρέπει να χορηγηθεί πριν εξεταστεί το παιδί από τον παιδίατρο.

- Θυμηθείτε ότι μετράμε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο και δεν βασιζόμαστε ποτέ στην αίσθηση της αφής. Να προτιμήσετε ένα απλό και εύχρηστο ηλεκτρονικό θερμόμετρο.

- Παράλληλα με τη χορήγηση αντιπυρετικών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ορισμένους πρακτικούς τρόπους κάμψης του πυρετού, όπως το ελαφρύ ντύσιμο, πολλά και δροσερά υγρά, κομπρέσες και χλιαρό μπάνιο.

- Εάν το παιδί έχει υψηλό πυρετό (πάνω από 40,5οC) με ρίγος, που δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά, εξακολουθεί να είναι κακοδιάθετο ή παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα (π.χ. εμετούς, εξάνθημα), ακόμα και μετά την κάμψη του πυρετού, θα πρέπει να αναζητήσετε σύντομα παιδίατρο.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα