Κρίση και ευκαιρία να ξαναρχίσουμε

Στους επιχειρηματικούς κύκλους κυκλοφορεί εδώ και χρόνια ένα ρητό που λέει ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν την ίδια λέξη για την κρίση και την ευκαιρία. Δεν είμαι γνώστης μανδαρινικών για να επιβεβαιώσω ότι ισχύει αυτό το ιδιαίτερο γλωσσικό χαρακτηριστικό, όμως οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού. Έτσι λοιπόν, βρισκόμαστε ακόμα κλεισμένοι στα σπίτια μας οι περισσότεροι, με απαγόρευση ανούσιας κυκλοφορίας από σήμερα, και προσπαθούμε να εντοπίσουμε τι καλό μπορεί να βγει από αυτή την κατάσταση.

Μία πρώτη κίνηση έκανε το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής με την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας της ιστοσελίδας gov.gr. Μέσω αυτής της ιστοσελίδας λαμβάνει τέλος ένας πολυετής βραχνάς στην οικονομική δραστηριότητα και την αντοχή των πολιτών καθώς πλέον εκατομμύρια Έλληνες θα μπορούν από το κινητό τους να κάνουν υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις και να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους. Η κίνηση αυτή μπορεί να άργησε μερικές δεκαετίες και να συνέπεσε με τον κορονοϊό, όμως είναι αιτία να χαμογελάσουν επιτέλους οι Έλληνες πολίτες για κάτι που αφορά τη σχέση τους με το κράτος. Τέρμα οι ουρές για μία σφραγίδα και τα γνήσια υπογραφών για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια πολίτες.

Πέρα όμως από αυτή την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, που ελπίζουμε σύντομα να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες του κράτους, η πανδημία μπορεί να αποτελέσει αφορμή να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να καλύψει τη μεγάλη - κατά τα φαινόμενα - ζημιά που θα επέλθει σε ορισμένους από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως η παροχή υπηρεσιών, η βιομηχανία και ο τουρισμός. 

Ας μη γελιόμαστε, οι επιχειρήσεις που δεν θα περάσουν αλώβητες αυτή την κρίση δεν είναι λίγες. Μετά από μία δεκαετία μνημονίων και υπερφορολόγησης, οι ελληνικές επιχειρήσεις που πριν την πανδημία ήταν στο όριο του κλεισίματος είναι αρκετές. Όπως, λοιπόν, το κράτος μας μετά την άτυπη πτώχευση της προηγούμενης δεκαετίας χρειάστηκε έναν σαφή και καθαρό τρόπο προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές και την παραγωγικότητα, το ίδιο θα χρειαστούν και αρκετοί συμπολίτες μας. 

Αν θέλουμε αυτή η επανεκκίνηση να μην στηριχθεί στον κρατισμό, που για ένα μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να σαγηνέψει τα μυαλά πολλών από εμάς αλλά μακροπρόθεσμα αποτελεί κίνδυνο για την ευημερία της χώρας μας, πρέπει η κυβέρνηση να επιμεληθεί μία γενναία μεταρρύθμιση του πτωχευτικού κώδικα. Η πτώχευση στη χώρα μας κουβαλάει ακόμα και σήμερα ένα ιδιαίτερα αρνητικό στίγμα, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου το στίγμα αυτό έχει υποχωρήσει. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η καλύτερη στιγμή για μεταρρυθμίσεις αυτού του πολύ σημαντικού ρυθμιστικού πλαισίου για μία οικονομία είναι οι περίοδοι κρίσεων. 

Μία γενναία μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις που δεν άντεξαν το διπλό χτύπημα μνημονίων - κορονοϊού είτε να εξυγιανθούν, είτε να κλείσουν, είτε να αναδιοργανωθούν, αποδεσμεύοντας πολύτιμο ανθρώπινο και κεφαλαιακό δυναμικό για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Μία τέτοια εξέλιξη θα έστελνε και το κατάλληλο, θετικό μήνυμα σε επίδοξους επενδυτές της μετά-κορονοϊού εποχής, μιας και η ευκολία του κλεισίματος μιας επιχείρησης είναι μία από τις κύριες παραμέτρους του Doing Business Index της Παγκόσμιας Τράπεζας.