Κρατιστές ακόμη και στις καταθέσεις….

Κρατιστές ακόμη και στις καταθέσεις….

Του Νικήτα Παπαντωνίου-Καρτάλη*

Οι συνολικές καταθέσεις και ρέπος για το μήνα Οκτώβριο αυξήθηκαν ελαφρά κατά 531 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης καθώς και τα ποσά από κατοίκους και μη κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος δίνουν ως σύνολο καταθέσεων και ρέπος τα 162,9 δις ευρώ. Η προαναφερθείσα αύξηση οφείλεται κυρίως από τη θετική ροή καταθέσεων των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης.

Από το σύνολο των καταθέσεων και ρέπος, τα 131,5 είναι αυτά που χαρακτηρίζονται ως καταθέσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτά τα 131,5 δις ευρώ, από τα οποία τον Ιούνιο του 2014 χάθηκαν περίπου στα 31,6 δις ευρώ, η κυβέρνηση κατάφερε να τα μειώσει ακόμη μία φορά ροκανίζοντας τις καταθέσεις αυτές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν μείωση κατά 346 εκατομμύρια ευρώ έναντι αύξησης κατά 101 εκατομμύρια ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Εύλογο ήταν λοιπόν και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταθέσεων να προσγειωθεί στο 6,2% από το 7,4% του Σεπτεμβρίου 2018.

Ανάλογη πορεία παρατηρείται και στις καταθέσεις από τις επιχειρήσεις όπου παρατηρήθηκε μείωση κατά 289 εκατομμύρια ευρώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Αντίθετα, η κυβέρνηση με τις πολιτικές της φρόντισε να αυξήσει κατά 744 εκατομμύρια ευρώ τους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης, σε βάρος βέβαια της αγοράς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ο Σεπτέμβριος ήταν επίσης αυξητικός για τους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης, αποδεικνύοντας αυτό που λέει όλη η αγορά, ότι η υπερφορολόγηση μειώνει τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα ειδικά σε θέματα ρευστότητας.

Ο πίνακας που ακολουθεί είναι ενδεικτικός το πώς έχει κινηθεί η ρευστότητα του Ελληνικού συστήματος τα τελευταία 4 χρόνια. Από τον Ιούνιο του 2014 όπου και άρχισε η φιλολογία για πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, οι καταθέσεις πήραν τη κάτω βόλτα.

katatheseis

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης παρουσιάζουν αύξηση και μάλιστα διψήφια (+13%). Αντίθετα τα υπόλοιπα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 20% (-19%). Επιπρόσθετα οι συνολικές καταθέσεις και ρέπος του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος παρουσιάζει μείωση στο 24% που μεταφράζεται σε 51 δις ευρώ απώλειες….

Είναι προφανές ότι η πολύπαθη ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς ο σημαντικός τραπεζικός τομέας περάσαν και περνάνε δύσκολη εποχή. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών καθώς και η εισροή νέου χρήματος μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων μέσα σε περιβάλλον capital control, μεγάλης φορολογίας και πολύ αρνητικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν με τις σημερινές πολιτικές. Απαιτείται άλλο μείγμα πολιτικής ώστε να αυξάνονται οι καταθέσεις κυρίως των πολιτών και των επιχειρήσεων και όχι οι λογαριασμοί της Γενικής Κυβέρνησης….

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco, στέλεχος σε εταιρεία ενέργειας και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.