Κουβέντα να γίνεται

Του Αντώνη Πανούτσου

Ένα χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έλλειψη στρατηγικής. Η οποία διακρίνεται στην προχειρότητα του λόγου. Παράδειγμα ο περί 70άρηδων λόγος του Τσίπρα στην Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο οποίος  έχει μεγαλύτερο  ενδιαφέρον αν τον δει κάποιος στο βίντεο.

Με το που γίνεται η ερώτηση για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις είναι φανερό ότι ο Τσίπρας δεν ξέρει το θέμα. Και αρχίζει να αυτοσχεδιάζει. Ξεκινάει με το να μιλάει βαριά πασοκ για «αναπτυξιακά και μη διαρθρωτικά μέτρα». Αποκτάει εμπιστοσύνη και παίρνει θάρρος να συνεχίσει και ξαφνικά κάνει το λάθος να μιλήσει στα ελληνικά. Και να αναφερθεί σε κάτι που στιγμή μιλήσανε καφενειακά στο Μαξίμου. Στο ότι αφορά μια μερίδα συνταξιούχων, μιας ηλικίας που  το πρόβλημα θα  λυθεί επειδή θα τα τινάξουνε. Πάει να το πει ο Τσίπρας  « …και αφορά κάποια μερίδα συνταξιούχων οι οποίοι είναι σήμερα πάνω από 70 ετών» βλέπει το κακό να πλησιάζει με δρασκελιές και αρχίζει τα «ααα…» που κάναμε όταν είμαστε μαθητές και ο δάσκαλος και ο δάσκαλος μας ρώταγε κάτι για το οποίο δεν είχαμε ιδέα. Μέχρι να το κλείσει με ένα   «…η περικοπή δαπανών.. δεν θα είναι μόνιμη περικοπή…. θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου» κάνοντας την κίνηση με το χέρι για αυτούς που φεύγουν μακριά μας.  

Αν τον ρωτούσε κάποιος αν έχει ιδέα πόσοι είναι οι συνταξιούχοι, πόσο θα ζήσουν, που με το προσδόκιμο στα 80+ σημαίνει άλλα 10 χρόνια και τι θα στοιχίσει στο σύστημα είμαι σίγουρος ότι θα άρχιζε πάλι τα «ααα…». Τα ίδια που θα έκανε ο νουνεχής Γαβρόγλου αν τον ρωτούσαν γιατί τα μαθήματα στα γυμνάσια και λύκεια πρέπει να αρχίζουν από τις εννιά.

Επειδή βρήκαν ότι έτσι η απόδοση ανεβαίνει» ; Αν υπήρχε κάποια έρευνα ο Γαβρόγλου θα είχε αναφερθεί. Επειδή στις άλλες χώρες αρχίζουν στις εννέα. Είμαι βέβαιος ότι δεν είχε ιδέα. Άσε που στην Γερμανία όπως διάβασα τουλάχιστον τα μαθήματα αρχίζουν στις 8.15. Για να συνδυαστούν οι ώρες των μελών της οικογενείας ;  Στον ιδιωτικό τομέα μπορεί αλλά στον δημόσιο και τις ΔΕΚΟ το ωράριο ξεκινάει από τις εννέα.  ή «επειδή η μέρα της μέσης ελληνικής οικογενείας ξεκινάει στις εννιά». Ο μόνος λόγος που ο Γαβρόγλου το είπε είναι επειδή δεν είχε τίποτα άλλο να πει εκτός από τις γενικολογίες περί μπούλινγκ και το «καλή χρονιά». Και επειδή στην προτροπή «για να κοιμόμαστε κανένας δεν θα αντιδρούσε».   

Αντίθετα αν είχε κάνει κάτι τέτοιο στο υπουργείο του θα είχαν ξεσηκωθεί οι συνδικαλιστές. Αφού κανένας από το κοινό δεν θα σηκωθεί στις 7 για να ελέγξει αν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι στην υπηρεσία τους αλλά πολλοί θα το δουν αν την έχουν κοπανήσει την ώρα του σχολάσματος.  λόγος που λύνει ανύπαρκτα προβλήματα αφήνοντας άλυτα τα σοβαρά. Επίσης αν στα ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων γίνεται πνευματική δουλειά που οι μαθητές χρειάζεται να ξυπνάνε αργά για να έχουν καθαρό κεφάλι στο υπουργείο Παιδείας του Γαβρόγλου τι κάνουνε ; Ματσακόνι ; Όχι βέβαια. Τα λέει για να τα λέει. Με την όλο και μεγαλύτερη βεβαιότητα, ότι κανένας δεν δίνει πια σημασία.