Έκθεση: Κωστής Βελώνης αντί Τζεφ Κουνς

Κωστής Βελώνης αντί Τζεφ Κουνς

Μετά την αναβολή της έκθεσης του Τζεφ Κουνς, λόγω κορονοϊού, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ ανέθεσε στον Κωστή Βελώνη να παρουσιάσει ένα νέο πρότζεκτ με έμπνευση από την Επανάσταση του '21 στην Ύδρα. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 21 του μηνός, αλλά όσοι αγαπούν το έργο του καλλιτέχνη μπορούν να επισκεφθούν τη νέα του έκθεση στις Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα). Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιουνίου και θα έχει τίτλο ‘Ghost Beggar’. Για πρώτη φορά ο καλλιτέχνης παρουσιάζει σε μία έκθεση έργα που ανταποκρίνονται σε όλο το φάσμα των εικαστικών του μέσων: γλυπτά, σχέδια σε χαρτί και έργα σε καμβά.

Η ιστορική φιγούρα του  Πιερότου (Pierrot), ο οποίος έχει υποστεί συνεχείς μεταμορφώσεις, αλλά παραμένει δέσμιος της λευκής  εμφάνισης και άβουλης στάσης του  είναι στο επίκεντρο των γλυπτών, των σχεδίων και των ζωγραφικών έργων της έκθεσης του Κωστή Bελώνη. Με τη γνώριμη παθητικότητά του, ο  Πιερότος  προσιδιάζει  στον  ανώνυμο πολίτη που εξαφανίζεται μέσα στο πλήθος. Από αυτήν την οπτική στο σύνολο τους, τα έργα σε αυτήν την έκθεση λειτουργούν   ως  δραματικές ασκήσεις εσωστρέφειας στο πολιτικό χώρο.  Μέσα από τη ρητορική της λευκότητας ο Βελώνης επιχειρεί να ανοίξει ένα διάλογο με το ζήτημα της  ριζικής ετερότητας, το  απόλυτο άλλο το οποίο μπορεί να αφορά και τον ίδιο τον εαυτό. Σε αυτό το σημείο, η φιγούρα του θεατρικού πιερότου με τη λευκή πούδρα  στο πρόσωπό του η οποία τονίζεται από  τη χλωμάδα  ενός ετερόφωτου φεγγαριού γίνεται όχημα  για κάποιες σκέψεις που αφορούν ένα ευρύ φάσμα αναφορών, από τη σχέση της γλυπτικής με την αρχική καταγωγή του όρου του Clown και τη σχέση του με τον όρο Clot (σβώλος, γρουμπούλι) καθώς και τη σημειολογία του λευκού στο σχεδιασμό ενδυμάτων. 

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από την εμφάνιση  κάποιων ασπροβαμμένων ζητιάνων στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας προς τα  τέλη του 2010 οι οποίοι , κατηφείς  και αμίλητοι, τυλιγμένοι μ’ ένα λευκό σεντόνι, ζητούσαν ελεημοσύνη από τους περαστικούς χωρίς τη συνήθη ακροβατική δεξιοτεχνία  των κλόουν και των διασκεδαστών δρόμου. Αποδυναμωμένοι, πένθιμοι και άβουλοι συνεισφέραν μ’ έναν ειρωνικό τρόπο στην παράδοση της  φιγούρας του πιερότου που επιδιώκει την αυτοκατάργησή του και περιφέρεται ως φάντασμα.   

Διάρκεια: 10 Ιουνίου – 26 Σεπτεμβρίου 2020

Επιμέλεια: Έφη Φαλίδα

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 - 15.00 | Τρίτη - Παρασκευή 11.00 - 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00

Στην Ύδρα

Συμμετέχοντας στους επερχόμενους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ αποφάσισε να αναθέσει στον Έλληνα γλύπτη Κωστή Βελώνη να εμπνευστεί από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας, για μια συναρπαστική παρουσίαση με δέκα νεκρικές μάσκες επαναστατών του '21.   Η έκθεση θα λάβει χώρα, όπως και όλες οι ετήσιες θερινές εκθέσεις του ιδρύματος, στον χώρο των παλιών Σφαγείων στην Ύδρα, και θα διαρκέσει από τις 21 Ιουνίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.   Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, ο Αμερικανός καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς επρόκειτο να παρουσιάσει ένα νέο πρότζεκτ στην Ύδρα, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ανάγκασε τους υπεύθυνους του ιδρύματος να το αναβάλουν