Κορονοϊός και μαθήματα από την Κορέα

Όπως κάναμε και πριν λίγες μέρες για την παιδεία, έτσι και σήμερα θα προσπαθήσουμε να πάρουμε κάποια πρώιμα μαθήματα από τον τρόπο που διαχειρίζονται την κρίση του κορονοϊού άλλες χώρες. Σημερινός προορισμός η Κορέα.

Σύμφωνα με το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Νότια Κορέα έχει να μας διδάξει ορισμένα σημαντικά πράγματα ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η χώρα, έχοντας πληγεί στο παρελθόν από το θανατηφόρο ιό Mers που σκότωσε 38 Κορεάτες το 2015, εφάρμοσε κάποιες μεταρρυθμίσεις που σήμερα της επιτρέπουν να καταγράφει σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον κορονοϊό.

Η κορεατική στρατηγική βασίζεται πρωτίστως στην έγκαιρη διάγνωση του κορονοϊού και τη μεγάλη διαθεσιμότητα των απαραίτητων διαγνωστικών κιτ. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα 140 χιλιάδες Κορεάτες είχαν χρησιμοποιήσει ένα από αυτά τα κιτ προκειμένου να έχουν άμεση διάγνωση για το αν έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Οι ειδικοί αναφέρουν στο Bloomberg ότι η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει στους ασθενείς να εντοπίσουν τον ιό νωρίς, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες μετάδοσης αλλά και αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Το ενδιαφέρον, και διαχρονικό, μάθημα που μας δίνει αυτή η είδηση δεν αφορά την εξέλιξη του Κορονοϊού. Αφορά τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ιδιωτική οικονομία σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσεων, που παραδοσιακά τα μάτια όλων στρέφονται προς το κράτος. Η Νότια Κορέα, μετά το Mers, έκανε γενναίες μεταρρυθμίσεις ώστε οι αρμόδιες κρατικές αρχές να μπορούν γρήγορα και άμεσα να εγκρίνουν τη μαζική διάθεση διαγνωστικών κιτ - σαν αυτά που σώζουν ζωές σήμερα. Οι ιδιαίτερα δραστήριες εταιρίες βιοτεχνολογίας που εδράζουν στην Ν. Κορέα, ξεκίνησαν να ετοιμάζουν τη δημιουργία των διαγνωστικών κιτ στα τέλη του Ιανουαρίου. Το αποτέλεσμα; Από τα τέλη Φεβρουαρίου οι εταιρίες αυτές παρέχουν στην εγχώρια αγορά ένα πολύτιμο τεστ που πλέον αποτελεί εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας και επιπρόσθετα εξάγουν τα διαγνωστικά τους εργαλεία στην Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Για να φτάσει ένα ιατρικό προϊόν (που οι πηγές αναφέρουν ότι έχει ευστοχία άνω του 95% στη διάγνωση του κορονοϊού) από ιδέα στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα ράφια των φαρμακείων και των νοσοκομείων στα τέλη Φεβρουαρίου δεν κινητοποιήθηκε σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός ούτε έγιναν επιτάξεις εργαζομένων. Οι εταιρίες βιοτεχνολογίας ανέλαβαν ένα οικονομικό τεράστιο ρίσκο, καθώς στα τέλη Ιανουαρίου δεν ήταν σίγουρο ότι ο ιός θα λάμβανε τις σημερινές του διαστάσεις, με αποτέλεσμα σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να έχουν μία γρήγορη και έγκυρη διάγνωση στα χέρια τους.

Πολλοί θα πουν ότι κακώς μπλέκονται οι κακές “κερδοσκοπικές” επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας. Η απάντηση προς αυτές τις φωνές είναι ξεκάθαρη. Το κράτος πολύ δύσκολα θα μπορούσε τόσο γρήγορα να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο και να φέρει εις πέρας μία τέτοια δύσκολη αποστολή όσο οικονομικά μπορεί να το κάνει ο ιδιωτικός τομέας. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ιδιωτικές εταιρίες βιοτεχνολογίας, μαζί με τις μικρές και μεγάλες φαρμακευτικές, βρίσκονται πίσω από χιλιάδες καινοτόμα φάρμακα που καθημερινά σώζουν ή βελτιώνουν τις ζωές μας.