Κορονοϊός: Eξαπλώνεται στην Ελλάδα - Τα «ορφανά» κρούσματα δείχνουν τις εξελίξεις

Κορονοϊός: Eξαπλώνεται στην Ελλάδα - Τα «ορφανά» κρούσματα δείχνουν τις εξελίξεις

Ιδιαίτερα ανησυχητικά εξελίσσεται η κατάσταση από τον κορονοϊό στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να αυστηροποιεί καθημερινά τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και τους πολίτες να μην αντιλαμβάνονται τη σημασία των μέτρων, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους να "ξεφύγουν" από την καραντίνα.

Ο κορονοϊός στο μεταξύ εξαπλώνεται αθόρυβα στην κοινότητα, διπλασιάζοντας χθες τα "ορφανά" κρούσματα που ανέβηκαν από 11 σε 22, βάζοντας τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ να ιχνηλατούν απίστευτο αριθμό ανθρώπων με τους οποίους ήρθαν σε επαφή τα κρούσματα αυτά για να διαπιστωθεί το αρχικό σημείο της μόλυνσης. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 3.400 άτομα, ενώ η ιχνηλάτηση συνεχίζεται.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τη νόσο, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε χθες 38 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το συνολικό αριθμό των γνωστών κρουσμάτων να φτάνει τα 228.

Από τους γνωστούς πάσχοντες, νοσηλεύονται οι 57, εκ των οποίων οι μισοί είναι πάνω από 65 ετών. Πέντε ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης. Από τους νοσηλευόμενους, τέσσερις είναι γιατροί.

Αναφερόμενος στα νέα "ορφανά" κρούσματα, ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία, γιατί το καθένα δίνει ένα δικό του κύκλο μετάδοσης και αναφερόμενος σε συμπέρασμα Άγγλου καθηγητή, είπε "Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πώς να προφυλαχθούμε, αλλά ότι έχουμε τον ιό και πώς δεν θα τον μεταδώσουμε σε άλλον".

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι καπνιστές "υπερεκφράζουν" τον υποδοχέα του ιού, με αποτέλεσμα να κάνει έκκληση για περιορισμό του καπνίσματος.

Νέα μέτρα

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια ελέγχου, για ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Δεν συστήνει εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό στα δημόσια νοσοκομεία, σε ασυμπτωματικούς πολίτες ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα που πρέπει να παραμένουν σπίτι τους.

Για τους χρονίως πάσχοντες, αποφασίσθηκε η χορήγηση των φαρμάκων της πάθησής τους μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τηλέφωνο, φαξ ή e-mail χωρίς φυσική παρουσία και την παραλαβή των φαρμάκων από συγγενείς ή εξουσιοδοτημένα άτομα. Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και για ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν αυτούς τους ασθενείς.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε το μέτρο για τα μαζικά μέσα μεταφοράς που πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών για αποφυγή του συγχρωτισμού.

Και επεσήμανε ότι οι συνθήκες που παρατηρήθηκαν χθες στα σούπερ -μάρκετ δεν πρέπει να επαναληφθούν, διότι διευκολύνεται η μετάδοση του ιού.

Σημείωσε πως η επαρκής απόσταση είναι ένα - δύο μέτρα και επεσήμανε για άλλη μια φορά το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, υπογραμμίζοντας ότι τα σούπερ - μάρκετ θα παραμείνουν ανοικτά.

Σε ότι αφορά την επάρκεια αίματος, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι λαμβάνονται ειδικά μέτρα για να μην υπάρξει έλλειψη.

Υγειονομικοί

Με αφορμή τη νόσηση γιατρών, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι "θα νοσήσουν, θα εκτεθούν και θα νοσήσουν και επαγγελματίες υγείας.

Οι επαγγελματίες υγείας είναι στην εμπροσθοφυλακή. Υπάρχουν ειδικά κριτήρια προστασίας των επαγγελματιών υγείας και συνέχιση της εργασίας κάποιων από αυτών οι οποίοι έχουν εκτεθεί, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Δε μπορεί το σύστημα υγείας να υπολειτουργήσει επειδή κάποιος εξετέθη στον ιό, ενώ είχε τα μέτρα προστασίας.

Για αυτούς που δεν είχαν μέτρα προστασίας ως μη όφειλαν θα ληφθούν οι κατάλληλες, κατά κάποιο τρόπο, συνθήκες εργασίες ή η κατάλληλη απομάκρυνση, όπου αυτό επιβάλλεται. Κάθε υποψία λοίμωξης αναπνευστικού στα νοσοκομεία, πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι αυτός ο ιός, να οδηγείται στον ειδικό χώρο διαλογής, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, να ελέγχεται, αν πρέπει να ελεγχθεί.  ".

Σχετικά με την έκβαση της νόσου, ο κ Τσιόδρας παρατήρησε ότι στους ηλικιωμένους, η κατάρρευση της υγείας μπορεί να γίνει τις πρώτες 3-4 ημέρες, στους πιο νέους την 5-7η μέρα.

Στους ασθενείς, χορηγούνται διάφορα φάρμακα, όπως ένας τριπλός αντι-ιικός συνδυασμός με φάρμακο κατά του HIV, της ελονοσίας, ενώ έχει εισαχθεί και ένα τρίτο φάρμακο που το χαρακτήρισε πειραματικό.

Τα κρούσματα διεθνώς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), μέχρι χθες είχαν καταγραφεί διεθνώς 143.247 περιστατικά του νέου κορονοϊού, εκ των οποίων τα  5.407 κατέληξαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, μέχρι χθες είχαν προσβληθεί 142.539 άτομα, από τα οποία τα 9.769 χθες, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 5393 θάνατοι, εκ των οποίων οι 438, χθες.

Στην Κίνα καταγράφονται 81.021 κρούσματα εκ των οποίων τα 18 νέα και 3.194 θάνατοι εκ των οποίων οι 14, χθες.

Στον υπόλοιπο κόσμο εκτός Κίνας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 61.518, εκ των οποίων 9751 νέα, 2199 θάνατοι εκ των οποίων οι 424 χθες, ενώ στη λίστα των χωρών που έχουν πληγεί από τον ιό προστέθηκαν άλλες 13 χώρες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσβεβλημένων χωρών στις 135.