Κοροϊδεύουν τους ανέργους, υπονομεύουν την οικονομία

Κοροϊδεύουν τους ανέργους, υπονομεύουν την οικονομία

Η κυβέρνηση παριστάνει ότι προστατεύει τους αδύναμους, αλλά στην πραγματικότητα τους φορτώνει το λογαριασμό, τονίζει στο Liberal.gr ο Ιωάννης Βρούτσης για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, που κάλυψαν το Δεκέμβριο πάνω από το 56% των νέων προσλήψεων, χαρακτηρίζοντας «αστείο» να πανηγυρίζει για τα επιτεύγματά της στην αγορά εργασίας όταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν το 1.116.816 άτομα.

Σχολιάζοντας το ιστορικό αυτό ρεκόρ, ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, το αποδίδει στο γεγονός οι επιχειρήσεις, ενόψει της αύξησης του βασικού μισθού, και εν μέσω της συνεχιζόμενης εξοντωτικής πολιτικής σε φόρους και εισφορές, διστάζουν ολοένα και περισσότερο να προσλάβουν προσωπικό, προσθέτοντας ότι όλα τα παραπάνω, είναι πρόδρομα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει η αγορά εργασίας επειδή η οικονομία έχει μπει σε στασιμότητα και στη δίνη της αβεβαιότητας.

Εκφράζει μάλιστα το φόβο ότι μείωση της ανεργίας που συντελέστηκε το προηγούμενο διάστημα, έστω με αυτούς τους χαμηλούς μισθούς των μερικών εκατοντάδων ευρώ, θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο στη πορεία των προσεχών μηνών.

Συνδέει το φαινόμενο του μεγάλου αριθμού εγγεγραμμένων ανέργων με τις πολύ χαμηλές αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι τα 319,14 ευρώ που εισπράττει ο ένας στους τρεις εργαζόμενους σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, είναι χαμηλότερα και από το ίδιο το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ.

«Ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να πείσει για το κοινωνικό της πρόσωπο προς τους ασθενέστερους», όπως λέει, «τελικά είναι εκείνοι, δηλαδή όσοι εργάζονται με εργασιακές σχέσεις "λάστιχο", που πληρώνουν το πιο βαρύ κόστος της πολιτικής της».

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Τι δείχνει το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ έκαναν ρεκόρ τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τα 1,1 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση περίπου 46.000 έναντι του 2017;

vroutsisΤα πρόδρομα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει η αγορά εργασίας δείχνουν ότι η οικονομία έχει μπει σε στασιμότητα και στη δίνη της αβεβαιότητας.

Το ιστορικό ρεκόρ του 1.116.816 εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ το Δεκέμβριο του 2018, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση που έδειξε το ετήσιο ισοζύγιο της ΕΡΓΑΝΗ για τη μισθωτή απασχόληση, φωτογραφίζουν τη γενικότερη επιβράδυνση στην οικονομία, επηρεάζοντας και την αγορά εργασίας όσον αφορά τις προσλήψεις. Είναι «αστείο» να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα επιτεύγματα της στην αγορά εργασίας όταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν σε αυτά τα επίπεδα.

- Θα λέγατε ότι εξαγγελίες όπως η αύξηση του βασικού μισθού βάζουν φρένο στα σχέδια επιχειρήσεων για προσλήψεις;

Είναι εμφανές ότι υπάρχει μια γενικότερη κόπωση της οικονομίας, η οποία δεν είναι τυχαία. Στη πράξη οι επιχειρήσεις, ενόψει της αύξησης του βασικού μισθού, και εν μέσω της συνεχιζόμενης εξοντωτικής πολιτικής σε φόρους και εισφορές, διστάζουν ολοένα και περισσότερο να προσλάβουν προσωπικό. Συνδυαστικά αυτή η πολιτική υπονομεύει εδώ και καιρό την οικονομία, και η πρώτη αρνητική επίπτωση που εμφανίζεται όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα είναι στην απασχόληση και στην ανεργία.

- Εκτιμάτε ότι ένας λόγος που αυξάνονται οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες προτιμούν τους καταλόγους ανεργίας από την πρόσληψή τους σε μια επιχείρηση, προκειμένου να εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα;

Κάποιος βλέποντας το μεγάλο αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων θα μπορούσε να συνδυάσει το φαινόμενο με τις πολύ χαμηλές αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία από το ίδιο το υπ. Εργασίας, δια μέσω του ΕΦΚΑ, για το Μάιο του 2018, δείχνουν ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με 319,14 ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι μικρότερο και από το ίδιο το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ. Ιδού ένα κίνητρο που μπορεί να οδηγεί σε αυτό που περιγράψατε.

- Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της ανεργίας;

Κανονικά θα έπρεπε η απάντηση να είναι καταφατική. Εξάλλου αυτός είναι ο σκοπός των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και των ενεργητικών πολιτικών που αυτός ακολουθεί για την επανένταξη των ανέργων.

Έχω ωστόσο να παρατηρήσω ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικοί πόροι του ΕΣΠΑ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια διοχετεύονταν μέσω του ιδιωτικού τομέα στην καταπολέμηση της ανεργίας, κατευθύνονται πλέον προς το Δημόσιο τομέα.

Αυτό δεν είναι εξυγιαντικό για μια οικονομία, παρά ιδιαίτερα αρνητικό. Στο τέλος αυτής της χρηματοδότησης, μοιραία αυτοί οι εργαζόμενοι θα βρεθούν και πάλι στο περιθώριο της αγοράς εργασίας, δίχως απασχόληση, άρα θα προστεθούν στους εγγεγραμμένους ανέργους.

- Σχολιάστε μας τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για τις νέες προσλήψεις τον Δεκέμβριο 2018, που δείχνουν ότι το 56,22% αφορούσε ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Εκτιμάτε ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί με ακόμη πιο έντονο ρυθμό;

Η ΕΡΓΑΝΗ δημιουργήθηκε στα μέσα του 2013, και από το 2015 και μετά, υπήρξε μια συντριπτική ανατροπή υπέρ της μερικής και σε βάρος της πλήρους απασχόλησης. Η τάση είναι σταθερά αυξανόμενη, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, φαινόμενο που αποτυπώνεται και μέσω των στοιχείων του ΕΦΚΑ.

Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην αγορά εργασίας δεν έχουν τη παραμικρή σχέση με το μύθο της προστασίας των αδύναμων. Ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να πείσει για το κοινωνικό της πρόσωπο προς τους ασθενέστερους, τελικά είναι εκείνοι, δηλαδή όσοι εργάζονται με εργασιακές σχέσεις "λάστιχο", που πληρώνουν το πιο βαρύ κόστος της πολιτικής της. Το αφήγημά της θολώνει από την ίδια τη φτώχεια που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Εξάλλου βρισκόμαστε εντελώς εκτός στόχων όσον αφορά τη μείωση της ανεργίας, κι ας πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το αντίθετο. Το 2018 η ανεργία, φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 19,5%, όταν αυτή τη στιγμή το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 8,1%.

Στην Ευρώπη των 28 μάλιστα το μέσο ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο 6,7%. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η ανεργία στα τέλη του 2018 προβλέπονταν στο 15%.

Έχουμε δηλαδή μια απόκλιση τεσσάρων μονάδων, που μεταφράζεται σε πάνω από 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας.

- Τι προβλέπετε για την υπόλοιπη χρονιά;

Τα μηνύματα δεν είναι θετικά. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια θηλιά ανεργίας και χαμηλής ανάπτυξης. Έκθεση της Eurostat στην έναρξη του 2019, δείχνει ότι η Ελλάδα παραμένει μακράν η πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ανεργία, διατυπώνοντας έντονα ερωτηματικά για την προοπτική αποκλιμάκωσή της.

Πολύ φοβάμαι ότι η μείωση της ανεργίας που συντελέστηκε το προηγούμενο διάστημα, έστω και με αυτά τα χαμηλά μηνιάτικα των μερικών εκατοντάδων ευρώ, θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας στην οποία έχει μπει η Ελλάδα.

Δεν θέλω να σκεφτώ το ενδεχόμενο ότι μπορεί να φτάσουμε να δούμε ακόμη και αύξηση της ανεργίας. Τα πράγματα ωστόσο για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες, είναι δυσοίωνα για τη φετινή χρονιά.