8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Κολλήματα

Κολλήματα

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Ο «ψυχίατρος του μέλλοντος» θα δυσκολευτεί να εξηγήσει το «κόλλημα« που συνεχίζουν να έχουν διάφοροι προοδευτικοί, κυρίως κεντροαριστεροί, φίλοι μας με τον Αντώνη Σαμαρά. Γέμισαν πάλι χθες τις στήλες τους με μύδρους κατά του πρώην Πρωθυπουργού αυτή τη φορά με αφορμή την ομιλία του στο 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

«Έχει ανάγκη η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη τον τραχύ, σχεδόν ακατέργαστο λόγο του πρώην Πρωθυπουργού;« αναρωτιόνταν αγαπημένος μας αρθρογράφος στα ΝΕΑ. «Γιατί ο Μητσοτάκης δεν τους διώχνει όλους αυτούς;«, αναρωτιόταν φίλη με συγκροτημένη σκέψη και πολύ μεγάλο κοινό στο facebook.

Έχουν δίκιο όσοι εν έτει 2018 ενοχλούνται με όσα λέει ο Αντώνης Σαμαράς;

Να ξεκινήσουμε μ''ένα fact που μας αρέσει πάρα πολύ να θυμίζουμε σε όσους επιχειρούν με τέτοια σχόλια να «στριμώξουν« τους μητσοτακικούς που επιμένουν ότι η προοδευτική ψήφος από τον Ιανουάριο του 2014 πρέπει να πηγαίνει χωρίς κανένα δισταγμό στη Νέα Δημοκρατία. Στο β''γύρο των εσωκομματικών εκλογών για εκλογή προέδρου ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέσα στο «Κάστρο του Αντώνη Σαμαρά», την πόλη της Καλαμάτας 60,2%. Για να καταλάβουμε όλοι πόσο υψηλό είναι το ποσοστό αυτό θυμίζουμε ότι στην κάλπη της πόλης των Χανίων, με λιγότερους εγγεγραμμένους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε 66%.

Στο πολιτικό επίπεδο τώρα βλέπουμε δύο κεντρικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά το περιεχόμενο της κριτικής που κάνουν κάποιοι στον Α.Σαμαρά. Με τη Μόρια να μην απουσιάζει ούτε μέρα από την ειδησεογραφία, με αξιωματούχους ανθρωπιστικών οργανώσεων με τεράστια εμπειρία να δηλώνουν ότι είναι το χειρότερο camp προσφύγων και μεταναστών του πλανήτη είναι ο ορισμός της υποκρισίας να δηλώνουν κάποιοι ότι σοκάρονται από τη χρήση της λέξης «λάθρομετανάστης». Και εκτός από υποκρισία το θεωρούμε και ντροπή.

Όσον αφορά την ενόχληση με τις αντικομμουνιστικές αποστροφές στη ρητορική Σαμαρά καλούμε όσους κεντροαριστερούς φίλους μας ενοχλούνται να διαβάσουν όσα γράφουν για τον ΣΥΡΙΖΑ πρώην σύντροφοί τους από το Ρήγα Φεραίο, άνθρωποι που πήραν μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα αλλά και νεότεροι που ανέβηκαν μαζί με τον Τσίπρα τα σκαλιά του προεδρικού Μεγάρου όταν αυτός ορκίστηκε Πρωθυπουργός. Τα «αντικομμουνιστικά» του Α.Σαμαρά ωχριούν μπροστά σε αυτά που λέει πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία των αριστερών.

»Υπάρχει και κάτι άλλο που παριστάνουν ότι αγνοούν όσοι κάνουν εύκολη κριτική στον Σαμαρά. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι παρών στην πολιτική ζωή της χώρας επειδή το έχουν θελήσει εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που για δεκαετίες τον επιλέγουν με την ψήφο τους. Βουλευτής Μεσσηνίας, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μέσα από μια ανοιχτή εκλογική διαδικασία, Πρωθυπουργός της Ελλάδας στην πιο κρίσιμη ιστορική της συγκυρία από το 1974. Για ποιον, λοιπόν, μιλάνε με τόση απαξίωση;

Όλα τα παραπάνω είναι μια απλή παράθεση γεγονότων, δεν συνιστούν επεξεργασμένη επιχειρηματολογία εν είδη υπεράσπισης και με δεδομένο ότι είναι πασίγνωστο ότι δεν είμαστε πολιτικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά για να έχουμε έννοια να τον υπερασπιστούμε να εξηγήσουμε ότι τα γράψαμε όλα αυτά για να καταλήξουμε σε τούτο: αναρωτιόμαστε αν όσοι εγκαλούν τη ΝΔ για τον Σαμαρά έχουν καταλάβει ότι ασκούν κριτική που αποδομείται με 200 λέξεις και αφήνουν τον Μητσοτάκη στο απυρόβλητο για επιλογές ή παραλείψεις στα πεδία που κρίνεται επί της ουσίας η προοδευτική ευαισθησία και «οι φιλελεύθερες επιδόσεις«; Εκτός αν το κάνουν επί τούτου κι εμείς μιλάμε για κολλήματα ενώ θα έπρεπε να κάνουμε λόγο για αβάντες...