Κληρονομιά δεκαετίας

Κληρονομιά δεκαετίας

Πολύς λόγος γίνεται για το πότε αρχίζει και πότε τελειώνει ένας αιώνας, μία χιλιετία, ή μία δεκαετία. Οι χιλιετίες και οι αιώνες ξεκινούν σε χρονιές που αρχίζουν από ένα (ΧΧΧ1 ή ΧΧ1). Το ίδιο συμβαίνει και στις δεκαετίες, αν μετράμε τα χρόνια από το ημερολογιακό έτος 1. Όμως, η δεκαετία του (δύο χιλιάδες) δέκα τελειώνει στις 31/12. Μία καλή αφορμή για να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να δούμε τις επιδόσεις της χώρας μας στην αρχή και στο τέλος της δεκαετίας που φεύγει.

Οικονομική ελευθερία:

Αν και προτιμώ τον σχετικό δείκτη του Fraser Institute, αυτός του Heritage Foundation έχει το πλεονέκτημα ότι αποτιμά τις εθνικές επιδόσεις στην οικονομική ελευθερία με μικρότερη καθυστέρηση. Σύμφωνα με το Heritage και τη Wall Street Journal, η βαθμολογία της χώρας μας στην οικονομική ελευθερία μειώθηκε κατά τη δεκαετία που φεύγει από 62,7/100 σε 57,7/100. Αυτή η αποκαρδιωτική εικόνα οφείλεται κυρίως στη δεινή δημοσιονομική θέση που βρεθήκαμε στα χρόνια των μνημονίων αλλά και στη φορολάγνα πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά την τετραετή, σχεδόν, παραμονή της στην εξουσία.

Δείκτες ευημερίας:

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά ένα έτος από 80,4 χρόνια στα 81,4 χρόνια, το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα μειώθηκε από 27,7 σε 19,8 χιλιάδες δολάρια σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η ανεργία αυξήθηκε από 12,7% το 2010 σε περίπου 17% τους τελευταίους μήνες του 2019 ενώ ταυτόχρονα ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 400.000, η παιδική θνησιμότητα αυξήθηκε από 3,9 σε 4,5 θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών ανά χίλιες γεννήσεις. Στον τομέα της ευημερίας είναι σαφές ότι η δεκαετία που φεύγει καλό θα είναι να μην επαναληφθεί στον τόπο μας. Ήταν μία καταστροφική δεκαετία που ξεκίνησε και τελειώνει καλύτερα από ότι ήταν στο μέσο της.

Επιχειρηματικότητα:

Στον δείκτη Doing Business, που μετρά την ευκολία με την οποία μπορεί ένας άνθρωπος να επιχειρήσει, η Ελλάδα ήταν 100η το 2010 και 79η το 2019. Η βελτίωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μνημονιακές υποχρεώσεις που ανάγκασαν τους πολιτικούς μας να υιοθετήσουν πολιτικές που ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Επίλογος:

Οι περισσότερες επιδόσεις της χώρας μας δείχνουν ότι φεύγει μία κακή, χαμένη θα έλεγε κανείς, δεκαετία. Όμως, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τα τελευταία δέκα χρόνια μας αφήνουν ως κύρια παρακαταθήκη τα μαθήματα της κρίσης. Δεν υπάρχει λεφτόδεντρο, ο σοσιαλισμός μας κάνει μεν πιο “ίσους” αλλά αυτό οφείλεται στο ότι όλοι γινόμαστε φτωχότεροι, ο κρατισμός είναι επικίνδυνη συνταγή για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν είναι απλά αριθμοί αλλά μπορούν να φτωχύνουν μία ολόκληρη χώρα και να καταστρέψουν οικονομικά και ψυχικά μία ολόκληρη χώρα. Τέλος, ας θυμόμαστε ότι οι δεκαετίες σαν κι αυτή απομυθοποιούν τους λαϊκιστές που ενώ προεκλογικά τάζουν ουτοπίες, στο τέλος τους συνήθως βρίσκονται εκτεθειμένοι και αποδυναμωμένοι.

Αν μάθουμε από τα παραπάνω, η δεκαετία δεν πήγε τελείως χαμένη.