Κλείνει τα 44. Μεσήλικας ή σε δημιουργική φάση;

Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2018, 00:02
-A +A
Κλείνει τα 44. Μεσήλικας ή σε δημιουργική φάση;

Του Πέτρου Τρουπιώτη*

Η ΝΔ κλείνει σήμερα 44 χρόνια «ζωής». Είναι ένα κόμμα, στην μέση ηλικία. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν οι άνθρωποι που πλησιάζουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους.

Όμως, η ΝΔ φαίνεται πως αυτή την στιγμή, όσο και αν κάποιοι θέλουν (για προσωπικούς η πολιτικούς λόγους) να λένε το αντίθετο, βρίσκεται στην πιο δημιουργική ηλικία της.

Έχει την πείρα του παρελθόντος, έχει αντιμετωπίσει τα λάθη και τις παραλείψεις της και τώρα, ανανεωμένη σε ιδέες (αλλά και πρόσωπα σιγά-σιγά) κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας αποτελεσμάτων, αν μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει έτσι την όλη προσπάθεια για παραγωγή έργου.

Αυτές τις μέρες θα γραφτούν πολλά, για το όραμα του Κ Καραμανλή το 1974, τον ευγενή Γ Ράλλη και την προσπάθεια να συγκρατήσει το κόμμα που έχανε την εξουσία, τον ευπατρίδη Γ. Αβέρωφ που ήθελε να συγκροτήσει ένα κόμμα με δομή και δυναμική (χωρίς πάντα επιτυχία), τον Κ Μητσοτάκη που άνοιξε τις πόρτες του κόμματος και διεύρυνε την ιδεολογία του, τον μπουλντόζα Μ Έβερτ που προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε να ξαναφέρει το κόμμα στην εξουσία, τον Κ Καραμανλή που έγινε πρωθυπουργός αλλά δεν τόλμησε να κάνει τις αναγκαίες τομές που χρειαζόταν κόμμα (και κυβέρνηση) και τον Α Σαμαρά, που επέστρεψε από την «μοναξιά» και έδωσε δυναμική εξουσίας,.

Αυτό όμως που σήμερα έχει σημασία και για την ΝΔ αλλά και στην συνέχεια για την χώρα, είναι η δυναμική που πρέπει να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό που έχει σήμερα σημασία, είναι να βοηθηθεί από όλες τις κομματικές (και όχι μόνον) πλευρές ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνον να συγκροτήσει ένα κόμμα «νέου τύπου», ένα κόμμα χωρίς φατρίες, ομάδες και βαρονίες του παρελθόντος (κάτι που εν πολλοίς έχει κάνει) αλλά και ένα κόμμα με νέα πρόσωπα νέες αντιλήψεις που θα είναι έτοιμο για εφαρμογή των ιδεών στο κράτος.

Ένα κόμμα που δεν θα ασχολείται με την νομή της κάθε είδους εξουσίας, κομματικής στην τοπική αυτοδιοίκηση , στον συνδικαλισμό και στο κράτος, αλλά με το πως θα είναι έτοιμο να δώσει νέα πνοή στην χώρα,.

Πως θα μπορέσει να απελευθερώσει τις δυνάμεις που υπάρχουν σε όλους τους χώρους και αυτές να δώσουν «φτερά» στην χώρα.

Πως θα μπορέσει να διώξει από την «ατμόσφαιρα» την μιζέρια, την ηττοπάθεια, την κακώς εννοούμενη «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία», τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και θα μπορέσει να κάνει την κοινωνία και την οικονομία να λειτουργήσουν υπέρ των πολιτών.

Πως θα μπορέσει να μπολιάσει την κοινωνία με νέες φιλελεύθερες ιδέες , σε όλους τους τομείς.

Ιδέες που θα επιβραβεύουν την δουλειά, την ικανότητα και την προσπάθεια.

Και κυρίως πως θα μπορέσει να κάνει το ελληνικό κράτος., σύγχρονο και αποτελεσματικό.

Γιατί αυτό που λείπει σήμερα από το ελληνικό κράτος, είναι το αποτέλεσμα.

Στόχους , μεγαλεπήβολους ή μη, βάζουν πολλοί. Αυτό που χρειάζεται είναι αποτελέσματα και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνον ένα οργανωμένο και προετοιμασμένο για το αύριο (που μπορεί να είναι πολύ κοντά) κόμμα.

Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της ΝΔ του 2018.

Και αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του Κ Μητσοτάκη

Και ίσως και η τελευταία ευκαιρία της χώρας, να φύγει από την λάσπη…

Αυτό πρέπει να είναι το κόμμα του αύριο. Η ΝΔ στην μεσαία, δημιουργική ηλικία της.

Με πείρα και όρεξη. Με δυναμισμό και γνώση.

*Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος.

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα